Gdzie to znajdę w tym biosie?Jak już znajdę to ile dać mniej niż jest ta temperatura, przy której ma ostrzegać? Ale ten gościu źle gada czy dobrze (ten co dałem link, ale dam jeszcze raz):
Poza tym ustawiać to jak on na tym filmiku?
Gdzie to znajdę w tym biosie?Jak już znajdę to ile dać mniej niż jest ta temperatura, przy której ma ostrzegać? Ale ten gościu źle gada czy dobrze (ten co dałem link, ale dam jeszcze raz):
Gada z sensem, o ile chcesz skalpować nowy procesor i ryzykować jego uwalenie. Osobiscie odradzam taką zabawę. Na zakup nowego procesora, skapowanie (utrata kasy/gwarancji) i lepsze chłdozenie wydasz tyle ile na lepszy procesor haha
@anon7248146 Nie o to mi chodzi mówię o tym, czy dobrze wszystko ustawia gdy go podkręca . Nie o tym chłodzeniu. Ja planuję kupić ten procek co podaliście i żadnego dodatkowego chłodzenia tylko używać te które dołączone jest do procesora. Więc spytam jeszcze raz. Czy gościu wszystko dobrze gada jeśli chodzi o podkręcanie procesora i wszystko tam dobrze robi/ustawia?
P.S Ja chcę go tylko podkręcić! Nic nie wyjmować z kompa tylko w biosie go podkręcić i tyle. Poza tym jak jest podkręcony to lepiej żeby obudowa była zdjęta?
Nie, a przynajmniej nie dla Ciebie
Jeżeli dla “skalpowanego” procka jakieś ustawienia dają stabilna temperaturę i są ok, to dla nieskalowanego na stockowym chłodzeniu mogą być zbyt wysokie.
Podkręcanie to równania : Temperatura pracy > podkrećanie = napięcie +taktowania + chłodzenie - po zmianie chłodzenia w stosunku dowideo oba pozostałe elementy będą pewnie niższe, a uwzgledniajać stockowe chłodzenie, to wielkich zysków nie będziesz miał.
Trochę to złośliwe, ale wiele osób myśli, że “za darmo” podkręci procka i zyska+ 10-20% , na boxie tylko minimalnie zyska się, a podkręcenie o klasę wymaga inwestycji w sprzęt o klasę lepszy: płytę, zasilacz, chłodzenie , pastę, skalpowanie ;-)Czyli podkręcanie, to w wielu przypadkach samooszukiwanie się, wydatek słaby procek + dobra płyta = dobry procek +słabsza płyta:)
@anon7248146
Trochę mi to rozjaśniłeś. Jednak ja nadal myślę żeby kupić ten I5 8600K i go podkręcić, czyli będę potrzebował inne chłodzenie niż jest dołączone w wersji box do procesora? Gdzieś na górze masz parametry mojego komputera, czy są okej czy trzeba by było coś wymienić żeby to podkręcanie w ogóle się opłacało?
Fajnym chłodzeniem do tego będzie np.
Do podkręcania 8600k wybierz co najmniej Grandis 2, inaczej będzie ciepło.
@Odyniec_Stary Czyli to co dał @panicagaming jest niewystarczające?
Uff już myślałem, że trzeba będzie jakieś wodne za co najmniej 600 zł.
Ale sprzęt jaki mam jest okej? Mówię tu o tych, które grają ważną rolę przy podkręcaniu płyta główna, zasilacz itd.
Poza tym któryś z Was mógłby mi podrzucić jakiś poradnik, w którym osoba dobrze mi wytłumaczy to podkręcenie, poradnik oczywiście po Polsku. Może być do czytania. Bo ten co otrzymałem to jest po angielsku i nie do końca wszystko zrozumiałem, a wolę zrozumieć wszystko.
Płytkę masz ok, trochę na niej możesz się pobawić. Pewnie nie na 100% jak na tych za 1000 zł, ale dasz radę.
Zasilacz to chyba bronze 80+, nie jest to sprzęt dedykowany do mega kręcenia, ale już coś z nim zdziałasz.
Tu masz dość ciekawe posty na forum. http://forum.pclab.pl/topic/1232334-i5-8600K-podkręcanie/
http://forum.benchmark.pl/topic/263063-pytanie-o-napięcie-8700k-lekkie-oc/
Chłodzenie wybieraj od pozostałych, i patrz na temperatury procka i płyty (sekcja zasilania)
To lepiej by było wymienić kartę czy procesor w moim wypadku?
Najpierw procesor później kartę.
Czyli I5 8600K a potem jaką kartę? gtx 1060 6gb jakąś?
Jak już kupisz taki procesor to wg mnie GTX 1070 to minimum.
@panicagaming Jednak zmieniam zdanie znowu, ale ale ale… zakup planuje za jakieś 3 lata mniej więcej bo kupienie lepszych podzespołów nie jest dla mnie priorytetem.
Myślałem o takich czymś: i7 8700k i RTX2070 tylko czy za te 3 lata w ogóle będzie się to opłacało (może wyjdzie coś nowego) no i czy zasilacz da radę?
…. żartujesz: F Za 3 lata te plany, to będzie… 3 lata temu, to AMD był prawie trupem a na rynek puszczało średnio udane klony buldozerów typu AMD A8-7650K A dzisiaj…?
Nie mam jak ocenić nigdy nie miałem procka/karty od AMD i się jakoś podzespołami od nich nie interesuje (może to mój błąd), więc lepiej założyć nowy temat za te 3 lata o ile forum będzie jeszcze żyło.
No to czekam - Za 3 lata ceny na pewno się zmienią i poprawi się optymalizacja gier( z tym drugim mam nadzieję, że tak będzie). W końcu przez tyle lat technologia poszła tak wysoko w górę, więc jestem dobrej myśli… ale nie przesadzam z tym optymizmem. Za te parę lat dam temat na Waszym forum, bo widzę że ludzie tutaj obcykani
, a może za 3 lata to już sam będę potrafił coś samemu rozsądnie wybrać. (Kompa aktualnego składałem sam, więc średnio to wyszło, tam i się zdaję).
980 ti, piękna maszyna.
Ale jak patrzę na ten wykres to przez ostatni rok tak średnio z ilością tych kart.