Podkręcenie procesora

Zakładam, że RTXy będą nadal dosyć spoko, ale cenowo inaczej. Procesory na pewno sporo się zmienią.

1 polubienie

@panicagaming A zasilacz raczej da radę z takimi maszynami za te 3 lata, jak myślisz? Poza tym (o ile będzie jeszcze forum; będziesz pomagał na nim) dałbyś radę mi doradzić za te 3 lata, albo ocenić zestaw, który będę planował kupić?

Zasilacz na pewno zmienisz. Nadaje się albo do kozackiego Procesora i7, którego podkręcisz albo RTX ale nie do jednego i drugiego, sam RTX pobierze więcej jak 200, a taki mocno wykręcony procesor pewnie ze 150. Do tego reszta podzespołów i problem. Potrzebny będzie taki z 500W na linii 12V.

Z tą linią mógłbyś trochę mi wytłumaczyć w mega skrócie od czego to jest itd.?

To znaczy ile w rzeczywistości Watów jest w stanie uciągnąć maksymalnie zasilacz, to co producent podaje na pudle to o kant **** rozbić. Przykładowo producent jakiegoś taniego szitu podaje, że jego zasilacz “Szitowy Zasilacz 350W” w rzeczywistości maksymalne obciążenie na linii 12V ma 248W.
Natomiast producent typu SilentiumPC robi tak:

W nazwie masz 500W, a jak przeczytasz cały opis to ma maksymalnie 492W, czyli producent sobie tylko zaokrąglił do sensownej wartości.

Przecież ludzie, którzy uważnie nie przeczytają opisu kupią taki zasilacz i mogą sobie spalić przez to kompa.

No i tak bywa!
Zasilacz no name 300w na 12 miewa ok 150 w praktyce oznacza to, że można podłączyć tam w najlepszym wypadku Jakieś APU/Intela (50-70w) z integrą i z płytą (50-70w) nie ma już miejsca na żadną grafikę :wink:

@panicagaming Jesteś pewien, że dałeś dobry link? https://www.x-kom.pl/p/364861-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-500w-vero-l2-bronze.html
Tutaj w specyfikacji jest napisane, że jest 500W maksymalnie a nie 492.
Edit. Mój błąd jednak jest napisane, że 492W, ale czemu to nie jest w specyfikacji? Np.w takiej formie 500W (492)

No to jaki zasilacz 500W na linii 12 polecicie? Oczywiście bierzcie pod uwagę to, że takiego intela czy rtxa bym chciał podkręcić (lub i to i to).

image twój z 500 na 12 az 492 uciągnie, czyli prawie 100. Jak nie będziesz mocno kręcił, to ok, jak chcesz tow eź z 50w mocniejszy tej samej firmy, cena chyba niewiele wieksza, a margines bezpieczeństwa rośnie.

Tyle, że właśnie bym to chciał jakoś mocno dość podkręcić i zmniejszyć prawdopodobieństwo zepsucia się czegokolwiek. Ogólnie to jakbym kręcił to lepiej zainwestować w jakiej chłodzenie lepsze czy wystarczy to customowe?

Czytanie ze zrozumieniem się kłania :wink: MUSISZ.

Customowe nadaje się tylko do niekręconego i3 które masz obecnie. Do najmocniejszych CPU typu i7 czy R7 warto dać coś w stylu:

Po pierwsze takie chłodzenie powinno posłużyć długie lata, a poza tym utrzymanie niższej temperatury powinno zapewnić dłuższą żywotność.
Co do zasilacza to przy wyciskaniu MAX że sprzętu wystarczy mocniejszy model poprzedniego.

1 polubienie

Dzięki!
@panicagaming @anon7248146 Chłopaki chciałbym jeszcze parę pytań do Was zadać. Proszę o odpowiedzi od Was obu.

1. Czy klapa z boku obudowy lepiej żeby była zdjęta czy założona?
  2. Dmuchanie, co ile mniej więcej dmuchać komputer i czy po prostu dmuchać czy trzeba jakieś części podczas dmuchania wyciągać; czym najlepiej dmuchać, może być sprężarką, nie chcę nic uszkodzić.
  1. Zamknięta, ważne by był przewiew (dziurki). Jak będzie otwarte wlezie chomik/pies/kuzynka/zalejesz herbata lub kopniesz noga bebechy.
  2. Od biedy możesz nawet ustami (nie zapluj płyty), jak masz pompkę do roweru lub cokolwiek innego to nawet lepiej. Ja stacjonarkę robię 2 razy w roku, leci kurz, więc tak kwiecień/maj i październik jak jest ciepło na balkonie. Części możesz, ale nie musisz. Raz na 2 lata rozmontować chłodzenie, pastę wymienić i radiatorek z kurzu, który się osadził “w szczelinkach”. Lapka, jeżeli masz, też raz na te 2 lata warto na 0 wyczyścić i przesmarować pastą.

A co z pamięcią ram, ich nie dmuchać tzn. nie wyciągnąć i przedmuchać ich i kompa.
A co do obudowy to słyszałem, że jak jest otwarta to nawet lepiej- więcej powietrza ma komputer= nie grzeje się tak.
A przewiew mam jedynie z przodu, tyłu i od góry, wystarczy?

To prawda, ale tylko w przypadku, gdy komputer ma lipne chłodzenie.

Wszystkie moje komputery pracują zamknięte. Wentylator z przodu pcha powietrze do środka, wentylator z tyłu wyciąga. Jest zapewniony obieg i cyrkulacja. W takich warunkach osiągam najniższe temperatury.