Zakładam, że RTXy będą nadal dosyć spoko, ale cenowo inaczej. Procesory na pewno sporo się zmienią.
@panicagaming A zasilacz raczej da radę z takimi maszynami za te 3 lata, jak myślisz? Poza tym (o ile będzie jeszcze forum; będziesz pomagał na nim) dałbyś radę mi doradzić za te 3 lata, albo ocenić zestaw, który będę planował kupić?
Zasilacz na pewno zmienisz. Nadaje się albo do kozackiego Procesora i7, którego podkręcisz albo RTX ale nie do jednego i drugiego, sam RTX pobierze więcej jak 200, a taki mocno wykręcony procesor pewnie ze 150. Do tego reszta podzespołów i problem. Potrzebny będzie taki z 500W na linii 12V.
Z tą linią mógłbyś trochę mi wytłumaczyć w mega skrócie od czego to jest itd.?
To znaczy ile w rzeczywistości Watów jest w stanie uciągnąć maksymalnie zasilacz, to co producent podaje na pudle to o kant **** rozbić. Przykładowo producent jakiegoś taniego szitu podaje, że jego zasilacz “Szitowy Zasilacz 350W” w rzeczywistości maksymalne obciążenie na linii 12V ma 248W.
Natomiast producent typu SilentiumPC robi tak:
W nazwie masz 500W, a jak przeczytasz cały opis to ma maksymalnie 492W, czyli producent sobie tylko zaokrąglił do sensownej wartości.
Przecież ludzie, którzy uważnie nie przeczytają opisu kupią taki zasilacz i mogą sobie spalić przez to kompa.
No i tak bywa!
Zasilacz no name 300w na 12 miewa ok 150 w praktyce oznacza to, że można podłączyć tam w najlepszym wypadku Jakieś APU/Intela (50-70w) z integrą i z płytą (50-70w) nie ma już miejsca na żadną grafikę
@panicagaming Jesteś pewien, że dałeś dobry link? https://www.x-kom.pl/p/364861-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-500w-vero-l2-bronze.html
Tutaj w specyfikacji jest napisane, że jest 500W maksymalnie a nie 492.
Edit. Mój błąd jednak jest napisane, że 492W, ale czemu to nie jest w specyfikacji? Np.w takiej formie 500W (492)
No to jaki zasilacz 500W na linii 12 polecicie? Oczywiście bierzcie pod uwagę to, że takiego intela czy rtxa bym chciał podkręcić (lub i to i to).
twój z 500 na 12 az 492 uciągnie, czyli prawie 100. Jak nie będziesz mocno kręcił, to ok, jak chcesz tow eź z 50w mocniejszy tej samej firmy, cena chyba niewiele wieksza, a margines bezpieczeństwa rośnie.
Tyle, że właśnie bym to chciał jakoś mocno dość podkręcić i zmniejszyć prawdopodobieństwo zepsucia się czegokolwiek. Ogólnie to jakbym kręcił to lepiej zainwestować w jakiej chłodzenie lepsze czy wystarczy to customowe?
Czytanie ze zrozumieniem się kłania MUSISZ.
Customowe nadaje się tylko do niekręconego i3 które masz obecnie. Do najmocniejszych CPU typu i7 czy R7 warto dać coś w stylu:
Po pierwsze takie chłodzenie powinno posłużyć długie lata, a poza tym utrzymanie niższej temperatury powinno zapewnić dłuższą żywotność.
Co do zasilacza to przy wyciskaniu MAX że sprzętu wystarczy mocniejszy model poprzedniego.
Dzięki!
@panicagaming @anon7248146 Chłopaki chciałbym jeszcze parę pytań do Was zadać. Proszę o odpowiedzi od Was obu.
- Czy klapa z boku obudowy lepiej żeby była zdjęta czy założona?
- Dmuchanie, co ile mniej więcej dmuchać komputer i czy po prostu dmuchać czy trzeba jakieś części podczas dmuchania wyciągać; czym najlepiej dmuchać, może być sprężarką, nie chcę nic uszkodzić.
- Zamknięta, ważne by był przewiew (dziurki). Jak będzie otwarte wlezie chomik/pies/kuzynka/zalejesz herbata lub kopniesz noga bebechy.
- Od biedy możesz nawet ustami (nie zapluj płyty), jak masz pompkę do roweru lub cokolwiek innego to nawet lepiej. Ja stacjonarkę robię 2 razy w roku, leci kurz, więc tak kwiecień/maj i październik jak jest ciepło na balkonie. Części możesz, ale nie musisz. Raz na 2 lata rozmontować chłodzenie, pastę wymienić i radiatorek z kurzu, który się osadził “w szczelinkach”. Lapka, jeżeli masz, też raz na te 2 lata warto na 0 wyczyścić i przesmarować pastą.
A co z pamięcią ram, ich nie dmuchać tzn. nie wyciągnąć i przedmuchać ich i kompa.
A co do obudowy to słyszałem, że jak jest otwarta to nawet lepiej- więcej powietrza ma komputer= nie grzeje się tak.
A przewiew mam jedynie z przodu, tyłu i od góry, wystarczy?
To prawda, ale tylko w przypadku, gdy komputer ma lipne chłodzenie.
Wszystkie moje komputery pracują zamknięte. Wentylator z przodu pcha powietrze do środka, wentylator z tyłu wyciąga. Jest zapewniony obieg i cyrkulacja. W takich warunkach osiągam najniższe temperatury.