Hej, średnio znam się na podzespołach i ich dobieraniu pod odpowiednie sloty, uwzględniając jeszcze kompatybilność z pozostałym sprzętem. Jednak po ponad 10 latach, sugerując się tym że aktualna cena mojego procesora to jakieś 60zł, pomyślałem że może mogliby mi Państwo doradzić odnośnie niskobudżetowych zmian które lekko podniosłyby komfort pracy na komputerze.
Płyta główna: ASUSTeK P5Q SE2
Procesor: Intel Core 2 Quad 6600
Grafika: AMD Radeon HD 7800 Series
RAM: 6GB (2 kości: PC2 5300 (333MHZ) / 1 kość: PC2-6400 (400mhz)
Zasilacz: thermaltake tr2 series 600 W
Korzystam z windows 7 a komputera używam sporadycznie do gier typu cs go, częściej do tworzenia stron Internetowych a przy uruchomieniu kilku kart przeglądarek, xamppa, Figmy, visual studio code, przestaje to wyglądać ciekawie. Podejrzewam że warto byłoby wykorzystać czwarty slot ramu i coś dorzucić oraz pewnie zmiana tego procesora, pytanie czy do tej płyty głównej coś lepszego zamontuje?
Ewentualnie gdyby faktycznie opylało się grafikę/obudowę/zasilacz zostawić a dokupić płytę/procek/ramy to jeśli ktoś miałby pomysł co by tu w miarę budżetowego powsadzać żeby to miało ręce i nogi to proszę pisać, będę bardzo wdzięczny, pozdrawiam!
to już nie kombinuję i pasuje zostać przy chyba najlepszej opcji żeby zostawić budę, zasilacz, grafikę, ssd i dokupić płytę, procka i ramy. Gdybyście mieli jakieś wskazówki co tu do budżetu 1k mógłbym upchać żeby to ze sobą się pospinało normalnie, byłbym wdzięczny, dzięki!
Zależy jaki masz, ale pewnie kiepski.
No i kiepski deal, stary i niezbyt fajny, wreszcie W10 niezbyt legalny. Wątpię by był to „odnowiony”, a sklepowa za 500pl?
@jajecpl i tak miło było usłyszeć coś takiego o tym dziaduszku
Niestety aukcja poleciała za wysoko jak dla mnie.
Szukam więc czegoś podobnego ale jako laik błądzę po tych oznaczeniach nieziemsko a nie chciałbym znowu zakupić czegoś co do mojej grafiki albo zasilacza nie podejdzie.
Płyta główna:(Nie wiem jakie są różnice o ile są pomiędzy: b450 apro - b450m apro max - b450 apro max*)*
Źle podchodzisz do tematu. Pomimo, że grafikę masz i zasilacz, to i tak planuj ich zakup. 10 letnia karta może w dowolnym momencie paść bez żadnych ingerencji, podobnie i zasilacz, ale on może zabrać nową płytę ze sobą. Nie obejdziesz tego, na jakieś czas możesz zasilacz zostawić stary, ale docelowo wymień na coś z certyfikatem jakimkolwiek. Analogicznie dysk, 10 letni hdd też będzie wąskim gardłem… i do finalnej wymiany/zostawienia na kopie.
Nie przepłacaj. Kup Ram 3000, tak wolniejszy, ale Ryzeny 1 generacji w większości stabilnie obsługiwały tylko 2933.
Płyta nie odstaje, jest dobra. Różnica to teoretyczna lista wspieranych procków, praktycznie pewnie są aktualizacje BIOS do wyższych… A procesor jest może z 5% wolniejszy, ale to i tak fajna konstrukcja w tej cenie i możesz sobie na delikatne OC nawet pozwolić. Ja nigdy nie podkręcam, ale płyta i chłodzenie Ci pozwoli, jak lubisz, dobić do poziomu 2600.