Podłączenie 5.1

Jak podłączyć głośniki creative p580 pod tv? Jak podłącze pod tv słuchawki wyskakuję mi komunikat " podłączono słuchawki przewodowe " z suba mi wychodzą 3 kable dżeka. Więc muszę dokupić jakąś przejściówkę,rozdzielacz?!

![500_500_productGfx_cf4551b6069f18e8a2c488142a0842e2|500x500]

Skoro TV daje dźwięk stereo to jakim cudem chcesz z tego zrobić 5,1?

Trzeba by szukać w konwerterach z cyfrowego audio (optyk lub coaxial) na analogowe. Na szybko znalazłem siakieś ale do stereo… ale i tak musiałbyś zrobić sam złączki z RCA na słuchawkowe pod komputerowe głośniki. Dla mnie szkoda zabawy.

A żadna przejściówka,rozdzielacz tu nie pomoże aby podłączyć dżeki z suba… Wpiąć je do rozdzielacza i z rozdzielacza końcówka dżeka pod wejście słuchawkowe? Ewentualnie wpiąć się z suba wejściem na dżeki na chincze?

Musiałbyś zmostkować lewe głośniki ze sobą, prawe ze sobą, a na suba wyprowadzić sumę kanałów przepuszczoną przez filtr dolnoprzepustowy.
Ewentualnie jeden z kabli chyba odpowiada za przednie dwa głośniki, więc podłączając tylko jego uzyskasz stereo w dwóch głośnikach tak jak podaje wyjście w tv.

Cyfrowe wyjście z TV na analog.

https://www.joom.com/pl/products/1505545311351273162-42-1-709-51561314

I do tego jeszcze przejściówka na 3x jack :wink:

Tylko co z tego, skoro sygnał dalej będzie miał w stereo, czyli będą mu pracowały dwa przednie głośniki - no może sumę na suba ten konwerter zrobi, ale wątpię :wink:

Czyli w zasadzie wyda 120zł i uzyska efekt podłączenia jednego przewodu bezpośrednio do wyjścia słuchawkowego tv…

Ale ma przecież wejście LP/ przód oraz LP/tył oraz center/sub.
W wyjściach nie ma tylko sub.
Więc będzie miał 4.1? Bez sub…

Skąd mu się weźmie w telewizorze ten sygnał na tył i sub?

Z cyfrowego wyjścia…ma przecież DOLBY.
Jeden pies czy podłączy ten dekoder pod TV czy bezpośrednio pod jakiś tuner RTV lub inny jaki podłącza pod TV.
Na wyjściu TV raczej nie spodziewałbym się dźwięku Dolby z TV naziemnej…bo chyba TV nie dają takiego na swoich wyjściach z naziemnej.

Ma co? A co to jest?

Jak to co…ma napisane DOLBY na TV więc TV obsługuje.

Ale co od Dolby obsługuje? Dolby to firma.
I nie edytuj znowu postów jak na nie już odpowiem, ustalaliśmy to kiedyś :wink:

Przecież nie dają napisu dla napisu - tylko musi mieć dekodowanie tego systemu, skoro obsługuje.
Wyjścia cyfrowego przecież nie dają dla Stereo.

Takie coś. LINK link tylko czy to się opłaca?

Dolby to firma. Ta firma opatentowała wiele technologii. Podejrzewam, albe tylko zakładam, że w tym wypadku może dotyczyć AC3/dolby digital, ale to nie przesądza, że przetwarza 3.1.
Dlaczego wyjście cyfrowe nie miałoby być stereo?

@wasabi1084 Takie coś zaproponował już @cyngiel_1, ale to niczego nie rozwiązuje jeśli telewizor obsługuje tylko stereo, a na pewno tak jest, skoro nie zrobili wyjścia dla większego systemu audio. To jakiś stary telewizor jeszcze z wyjściami scart.

Jesteś jakiś dziwny.
Nie obsługuje tylko STEREO.
Nie widziałem jeszcze urządzenia z napisem DOLBY i wyjściem cyfrowym, ktory nie obsługuje dźwięku 5.1

Jak ma wyjście cyfrowe, to jest spora szansa, że idzie nim strumień kilkukanałowy, bo telewizor po prostu przepuszcza dalej to co dostaje. Ale dekoder ma też algorytmy, które robią pseudo 5.1 z stereo, jest fitr cyfrowy i podaje na suba niskie tony.

A zobacz sobie dawne magnetofony cyfrowe, które miały systemy Dolbiego, cyfrowe wyjścia, ale jedynie dwie ścieżki. Na początku Dolby to było B i C, dla analogowego dźwięku, dopiero potem poszli w inne technologie.

Skoro jesteście tego pewni, to mam nadzieję, że kolega podzieli się wrażeniami po wydaniu kasy i wam podziękuje.

Kolega zamiast do TV to podłączy sobie taki dekoder pod tuner jaki ma podłączony pod TV i sprawa załatwiona.
Na pewno będzie miał 4.1 bo nie ma (z tego zdjęcia tak wynika) wyjścia na sub, czyli ma tyko przody, tyły i center.