Może i wystarczy. Dzisiaj wydajność mojego FX-8320 jest na poziomie Ryzena 1400, może 1500 jak gra ładnie rozkłada się na wątki - więcej niż cztery. 60 FPS w tandemie z RX 480 wyciągniesz w większości gier - chyba, że Ubisoft, ale mocy zaczyna brakować.
Albo prosisz sklep o update BIOS w płycie - robią to za darmo, albo bierzesz R5 1600. 2600 jest obsługiwany dopiero po aktualizacji BIOS, a tego sam nie zrobisz bez procesora, który działa na tej płycie.
Co? A Ty wiesz, że ten i3 ma wydajność i5 7500? W sumie to są te same procesory, tylko Intel zrobił zamieszanie. Nie, to nie jest już zestaw budżetowy. To zestaw dla casuala. większa obudowa to od razu większy hałas? Niet. Własnie mniejszy przewiew to większy hałas, a wentylatory nie są do ozdoby, na niskich obrotach te akurat są ciche - miałem tę budę gdy składałem komputer na zlecenie i sam byłem zaskoczony jak to cicho pracuje. Co do slotów na RAM to nie mając wolnych slotów w przyszłości musisz wymienić obecne pamięci zamiast dokładać, a to zwiększa koszty.
Trzeba do nich napisać po złożeniu zamówienia. Nie robią żadnych problemów.
I tak pewnie się skończy. Do twojej listy dodam to chłodzenie i poczekam do 10 sierpnia. Po wypłacie te 2k będę miał i kupujemy. Do tego czasu sprzedaje puszki i butelki. Może na SSD jakiś mały uzbieram
SSD 250 z łapka wezmę plus HDD a do łapka wsadzę 120gb SSD za jakąś stowke. Córce laptop do zabawy i szkoły wystarczy a win 10 z minecraft się zmieści. Do tego wordy i excele i mam ja z głowy.
Działa ok, ale jak już wstawi grafikę to 6 jajek, a 4 z dwukrotnie większą ilością wątków będzie lepszym wyjściem. Przy i3 8100 można było jeszcze się zastanawiać, ale jak jest mowa o 6 rdzeniach. Co prawda przy słabszej grafice pokroju 1060 różnice nie będą aż tak duże, ale i tak lepszy rydz niż nic. Procek poza tym tak szybko się nie zestarzeje - gry teraz bardzo rzadko używają poprawnie 4 rdzeni, a co dopiero sześciu.
Porównanie z 1400. No i jeszcze ilość pamięci podręcznej.
Po wizycie w salonie komputerowym i testach na podobnych maszynach jakie opisywaliśmy tutaj zdecydowałem się kupić AMD. Poskładałem, ale jest problem. Opisany tutaj
OK, X-Kom zwróci mi kasę za sprzęt (płyta, procek, ram, zasilacz, obudowa) nie wiem dlaczego nie chcieli tego odpalić albo dać innej płyty i tyle. Ale skoro mają zwrócić to trudno. Na szczęście wpadła wypłata. Urwę gdzieś 100zł lub dwieście. Powiedzcie mi, czy nie lepiej kupić płytę na B450 która jest dedykowana pod ryzeny 2xxx? Jest około 100zł droższa, a z tego co czytałem są lepsze pod te procki. Ew. możecie coś polecić?
Dziś by zamówienie poleciało Bez aktualizacji biosu (bo do b450 nie jest potrzebna podobno) komp byłby u mnie jutro
Jestem zmuszony odpowiedzieć
“ma działać”
Tak wynika ze specyfikacji, że płyta ma od strzału obsłużyć ten procesor, w necie dużo o tych płytach jeszcze nie ma, a ja mam ograniczony czas poszukiwań. Najlepiej zadzwoń do x-kom
B450 jest to nowy chipset na 2 generację Ryzena, także wszystkie Ryzeny 2xxx będą działały “z pudełka”.
Jeżeli chodzi o sens kupowania nowych płyt, z nowymi chipsetami - jedynie dla Precision Boost 2.0 i XFR2 - czyli procesory bez OC osiągną większe taktowanie turbo na nowych płytach. To jedyna różnica.