Podzespoły się przegrzewają

Siema. Już kiedyś miałem założony taki temat ale na jakiś czas się uspokoiło i chyba ponownie problem powrócił. A mianowicie chodzi o wysokie temp podzespołów. Podczas ok. 2 godzin grania moja karta graficzna osiągnęła max. temp. 86 stopni a procesor max. 62 stopnie (podkreślam że jest to max czyli nie utrzymywała się cały czas tylko czasami taka była). Chciałbym się zapytać czy te temp. są groźne Bo jestem w trakcie zbierania na nowy procesor i się zastanawiam czy kupić procesor czy najpierw kupić obudowę lepsza z wiatrakami i później procesor(chodzi o i5 nie do kręcenia) bo póki co mam jakąś starą budę trochę ciasną są 2 wiatraki 1 wpuszcza a 2 wypuszcza powietrze (to te http://allegro.pl/aab-super-silent-fan- … 41901.html ) nie dawno czyszczone, wymieniane pasty, poukładane kable .

moja konfiguracja :

procesor- I3 2100 na boxowym chłodzeniu

grafa - MSI Radeon HD 6850 Cyclone OC

płyta - Asus p8h61-v

zasilacz - Corsair 500 W

Jeśli wiatraki w obudowie dobrze działają, to może powodem przegrzewania się podzespołów jest złe umiejscowienie obudowy - zastawienie jej wlotów chłodzących - obudowa zbyt blisko ściany/biurka?

komputer jest tak jak by pod biurkiem i tam jest trochę wolnej przestrzeni (od ściany roboczej czyli z lewej strony jest ok pół metra z prawej strony jest dość mało ok 10 cm z tyłu jakieś 20-30 cm a z przodu nic nie ma) aha i komputer stoi na dywanie nie wiem czy ma to wpływ

Chyba przestrzeń jest (szczególnie z tyłu i z boku gdzie są otwory wentylacyjne). Spróbuj może tymczasowo otworzyć obudowę (zdjąć boczną ściankę) i zobacz, czy coś to pomaga?

już kiedyś miałem zdjętą ścianę boczną i temperatury były niższe ale po tygodniu się dużo kurzu nawaliło do chłodzenia od grafy i proca więc nie będę już otwierał jej. Te temp. są wgl wysokie czy nie ?

daj fotę z boku otwartej budy.

cos w tym stylu:

http://www.google.com/imgres?num=10&hl= … ,s:0,i:175

Up

http://forum.dobreprogramy.pl/post2978064.html#p2978064

no to są zdj jeszcze stare z starymi podzespołami, teraz to troszeczkę inaczej wygląda

tak to wygląda wszystko teraz

http://zapodaj.net/4a1d815418923.jpg.html

Dodane 25.11.2012 (N) 19:18

i jak ? zmiana obudowy jest konieczna ?

1. usuń ściankę pionową na dole,która blokuje przepływ powietrza - pamietaj że twoje wiatraki są bardzo słabe więc wszystko jest ważne!

2. nad tym samym wiatrakiem (który znajduje się na dole) wkładasz kawałek kartonu na poziomo i przyklejasz, który będzie oddzielał górę od dołu. w taki sposób zimne powietrze będzie dostawało się na radiator płyty głównej który podgrzewa ci grafikę, oraz sama grafika dostanie trochę zimnego powietrza.

3. wiatrak wylotowy odwracasz aby wsysał zimne powietrze do budy (przedzielonej) a z zewnątrz naklejasz pończochę - imitacja filtra.

4. dajesz znać co wyszło z tego i jakie masz temperatury

zaraz wszystko zrobię tylko jak mam tą ściankę usunąć (punkt 1 ) wyciąć czymś czy jak ?

Dodane 25.11.2012 (N) 19:40

aha i jeszcze powiem że w tej ściance który mówisz ze mam usunąć jest dziura co widać tutaj http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? … b576e48393

ja w starej budzie ściankę po prostu wyrwałem. można rozwiercić nity i wyciągnąć. można wyciąć nożycami do metalu…

pamietaj aby kompa wyłączyć z prądu i rób wszystko ostrożnie - nie koniecznie na siłę bo masz płytę główną zamontowaną w budzie

dobra wytnę to jakoś kombinerkami czy coś

hej. skoro jest duża dziura to możesz zaryzykować i wstawić tylko kartonik aby oddzielić górę od dołu skutecznie. jak będzie lepiej to wtedy możesz zdecydować się na ewentualne polepszenie przepływu powietrza i wyciąć ściankę.

Dodane 25.11.2012 (N) 19:47

z kartonu możesz zrobić tubę z wiatraka do dziury aby powietrze nie uciekało.

Dodane 25.11.2012 (N) 19:51

z drugiej strony dziury możesz zrobić to samo (tubę z kartonu lub kartki papieru a wszystko posklejaj taśmą) aby bezpośrednio powietrze leciało na radiator i grafikę.

Dodane 25.11.2012 (N) 19:59

albo skręć kartkę i wsadź w dziurę, tak aby kartka dotykała wiatraka i przyklej taśmą.

ścianki nie mogłem wyciągnąć bo jest połączona z ścianka do której przykręca się płytę główną zaraz zrobię jakąś tubę z kartki

Dodane 25.11.2012 (N) 20:41

na szybko coś takiego zrobiłem

http://zapodaj.net/ef1c11589c6c6.jpg.html

już powinno być lepiej

oczywiście jak zobaczysz poprawę to należało by zrobić tubę jak najlepiej aby wyeliminować rozbieganie się wdmuchiwanego powietrza i zrobić tubę prosto z wiatraka na radiator i wiatrak karty graficznej.

pamiętaj aby odwrócić wiatrak na górze aby wdmuchiwał powietrze.

ten wiatrak to jutro obrócę i posprawdzam temp. w stresie. Bo dzisiaj już czasu nie mam (nauka)

Dodane 26.11.2012 (Pn) 16:58

dzisiaj pograłem ok półtorej godziny i maxymalna temp. grafy zeszła do 84 stopni, bez tej kartki max było 86

zrób rurę / tubę z kartki prosto od wiatraka do grafiki, tak aby powietrze leciało prosto z wiatraka na radiator i grafikę.

Dodane 28.11.2012 (Śr) 21:03

chyba nie dałeś rady sobie co?

poproś kogoś aby ci pomógł.

taśma klejąca i papier sprawdzają się rewelacyjnie. sam kiedyś na szybko użyłem kartonu od soku albo mleka i rewelacyjnie się sprawdziły w roli doprowadzenia zimnego powietrza z wiatraka do katy graficznej.

zrobiłem tubę ze zwykłego papieru do drukowania i nic za bardzo nie daje, w far cry 3 na bardzo wysokich temp proca max 63 stopnie a grafa max 85 stopni :confused: . Czy kupno obudowy wraz z jakimiś większymi i lepszymi wiatrakami coś obniży temp. ? jeżeli tak to co polecacie w miarę taniego i dobrego ?

Coś te temperatury jednak za wysokie, wiatraki w budzie są więc cyrkulacja powietrza jakaś tam jest. Powiedz czy nie bawiłeś się jakimiś programami, które obniżają obroty wiatraczków (typu Speed Fan) no i powiedz kiedy ostatnio wymieniałeś pastę termoprzeodzącą? Jeśli taka konserwacja miała miejsce to czy jesteś pewny, że wszystko dobrze skręciłeś? Jeśli komp długo się przegrzewa i wypaliła się pasta to oczywiście wyminą obudowy nic nie pomoże.