Podzespoły się przegrzewają

tzn mam przedni wiatrak który daje zimne powietrze i ten z tyłu też daje bo go obróciłem. Pasta wymieniana może z 2 tygodnie temu ta oto http://allegro.pl/revoltec-thermal-grea … 35128.html

żadnymi programami się nie bawiłem tylko tyle że grafa miała napisane na stronie producenta że ma 820 mhz a jak dostałem to miała 800 to tylko dałem jej 820. Może ta pasta jest za słaba ale nie wiem bo słyszałem o ludziach którzy wgl nie używają pasty

a co zrobiłeś w tym celu? jak widać kartka nie zdała egzaminu, zrób co napisałem wcześniej i daj foto - powiem czy o to mi chodziło albo napisz meila na pw to ci wyślę twoje foto budy, ale przerobione aby pokazać co powinieneś zrobić.

Wchodzę w temat z marszu, z tego co czytam to w grach pokroju fc3 procesor i karta ma prawo się grzać, gra nie ma byle jakich wymagań i podzespoły maja prawo sie grzać. a tym bardziej Radeon: maja tendencje do wysokich temperatur ale im to nie szkodzi (chyba ze będzie grubo ponad 100 stopni)

o grafice która ma 100 stopni jeszcze nie słyszałem :stuck_out_tongue: ale tak się martwię o te temp. bo mam słabą budę i się zastanawiam czy to nie przez nią te temp.

to jeszcze mojej nie widziałeś :slight_smile: ale szybko do akcji wchodzi wentylator na 80% i panuje nad sytuacja. Swoja droga pisząc to zobaczyłem ile ma karta -> 80 stopni, wentylator 43 % a pisze na forum bez grania… komputer nie jest pierwszej młodości ale daje rade nawet w takim klimacie pustynnym.

no ja mam te 85 stopni MAXYMALNIE i wiatrak 100 %

A sterowniki masz wgrane najnowsze ?

I tak jak poprzednicy mówili obudwa, a co najważniejsze jej wentylacja, tez dużo robi w takich sytuacjach.

Patrząc na konstrukcje chłodzenia grafiki jeśli masz taka MSI Radeon HD6850 1GB DDR5 to wentylator ciepłe powietrze oddaje do wewnątrz obudowy, a z niej jakis wentylator na obudowie powinien je wyciągać na zewnątrz.

obudowa jest dosyć slaba wentylatory są 2 jeden wpuszcza(przód dól) a 2 wypuszcza ale go odwrócilem bo tak mi powiedziano na forum(tyl góra). Sterowniki mam wgrane najnowsze tyle że beta może przez to ?

to ze beta to nie koniecznie, a wentylatorami to ci dobrze powiedzieli, przez przedni wlatuje powierzę do obudowy, a przez tylni wylatuje z obudowy. Swoja droga nie wiem czym spowodowane to jest ze taka temperatura a wentylator na 100% chodzi. Nowa karta, o dosyć dobrej opini.

tzn ja mialem ze z tylu wypuszcza ale powiedzieli mi bym odwrocil i ten tylni tez wpuszczal. A wiatrak podczas grnia chodzi na 100 % bynajmniej tak pisze w gpu-z

kończę ten temat bo już nic się nie da zrobić jak widzę. warto przeczytać wcześniejsze moje wpisy i sie do nich zastosować a poźniej sprawdzić temperatury.

p.s. wasze zasilacze zasysają gorące powietrze z budy która nie ma żadnego obiegu, więc oznacza to że zasilacz ma 12 centymetrowy wentylator który wydmuchuje gorące powietrze, przez co bardziej się grzeje i podnosi temperaturę w zamkniętej budzie itd…

dajcie znać jak nowe stery obniżą wam temperatury.

Miałem podobny problem - nowe graty w starym pudle mogły tymczasowo robić za grzejnik tudzież kaloryfer. Z racji tego, że się nie znam na “modowaniu” i zajęciach praktyczno - technicznych zainwestowałem w obudowę i cooler (modele widoczne w podpisie). Temperatury spadły diametralnie: w stresie procesor z ~ 62-64 stopni do ~ 32-34, a dyski i płyta główna z ~ 50 do ~ 34-38. Także jak nic innego nie pomoże polecam zainwestować w przyzwoitą budę i chłodziwo na CPU.

myślę że nawet nie ma co kombinować z tą budą bo i tak raczej z niej zbytnio użytku nie będzie(zasilacz u góry, można zamontować tylko małe wiatraki dodatkowe). Jaką budę mi polecacie w miarę tanią i też przy tym dobrą ?

najlepsza nowa buda za 100zł:

http://allegro.pl/obudowa-lc-power-pro- … 28178.html

no ale czy ta buda coś da bo ma zasilacz u góry, tylko 2 otwory na wentylator, i nie wiem czy to coś dużo mi da

Mi polecono do tej karty obudowę Brutus 410, ona posiada wbudowane wentylatorki, także możesz się za nią rozejrzeć

teraz sobie otworzylem bok budy i podczas ponad godzinnego grania grafa max 79 stopni a proc max 59 stopni.

Dodane 01.12.2012 (So) 15:54

a ty masz tego brutusa ? jeżeli tak to jakie temp. ?

Nie mam, ale też własnie planuje kupić

ja wlasnie nie wiem czy kupic bo w innym temacie mi powiedzieli ze nic nie da brutus

Jak pisałem wcześniej warto zainwestować w nieco lepszą budę - ja odczułem duże spadki temperatury, choćby na dyskach i płycie głównej. Z czystym sumieniem mogę polecić SilentiumPC Regnum L50 - cena to nieco powyżej 300zł. Innych nie używałem, więc nie mogę nic powiedzieć o tańszych czy droższych alternatywach.