żadnymi programami się nie bawiłem tylko tyle że grafa miała napisane na stronie producenta że ma 820 mhz a jak dostałem to miała 800 to tylko dałem jej 820. Może ta pasta jest za słaba ale nie wiem bo słyszałem o ludziach którzy wgl nie używają pasty
a co zrobiłeś w tym celu? jak widać kartka nie zdała egzaminu, zrób co napisałem wcześniej i daj foto - powiem czy o to mi chodziło albo napisz meila na pw to ci wyślę twoje foto budy, ale przerobione aby pokazać co powinieneś zrobić.
Wchodzę w temat z marszu, z tego co czytam to w grach pokroju fc3 procesor i karta ma prawo się grzać, gra nie ma byle jakich wymagań i podzespoły maja prawo sie grzać. a tym bardziej Radeon: maja tendencje do wysokich temperatur ale im to nie szkodzi (chyba ze będzie grubo ponad 100 stopni)
to jeszcze mojej nie widziałeś ale szybko do akcji wchodzi wentylator na 80% i panuje nad sytuacja. Swoja droga pisząc to zobaczyłem ile ma karta -> 80 stopni, wentylator 43 % a pisze na forum bez grania… komputer nie jest pierwszej młodości ale daje rade nawet w takim klimacie pustynnym.
I tak jak poprzednicy mówili obudwa, a co najważniejsze jej wentylacja, tez dużo robi w takich sytuacjach.
Patrząc na konstrukcje chłodzenia grafiki jeśli masz taka MSI Radeon HD6850 1GB DDR5 to wentylator ciepłe powietrze oddaje do wewnątrz obudowy, a z niej jakis wentylator na obudowie powinien je wyciągać na zewnątrz.
obudowa jest dosyć slaba wentylatory są 2 jeden wpuszcza(przód dól) a 2 wypuszcza ale go odwrócilem bo tak mi powiedziano na forum(tyl góra). Sterowniki mam wgrane najnowsze tyle że beta może przez to ?
to ze beta to nie koniecznie, a wentylatorami to ci dobrze powiedzieli, przez przedni wlatuje powierzę do obudowy, a przez tylni wylatuje z obudowy. Swoja droga nie wiem czym spowodowane to jest ze taka temperatura a wentylator na 100% chodzi. Nowa karta, o dosyć dobrej opini.
tzn ja mialem ze z tylu wypuszcza ale powiedzieli mi bym odwrocil i ten tylni tez wpuszczal. A wiatrak podczas grnia chodzi na 100 % bynajmniej tak pisze w gpu-z
kończę ten temat bo już nic się nie da zrobić jak widzę. warto przeczytać wcześniejsze moje wpisy i sie do nich zastosować a poźniej sprawdzić temperatury.
p.s. wasze zasilacze zasysają gorące powietrze z budy która nie ma żadnego obiegu, więc oznacza to że zasilacz ma 12 centymetrowy wentylator który wydmuchuje gorące powietrze, przez co bardziej się grzeje i podnosi temperaturę w zamkniętej budzie itd…
dajcie znać jak nowe stery obniżą wam temperatury.
Miałem podobny problem - nowe graty w starym pudle mogły tymczasowo robić za grzejnik tudzież kaloryfer. Z racji tego, że się nie znam na “modowaniu” i zajęciach praktyczno - technicznych zainwestowałem w obudowę i cooler (modele widoczne w podpisie). Temperatury spadły diametralnie: w stresie procesor z ~ 62-64 stopni do ~ 32-34, a dyski i płyta główna z ~ 50 do ~ 34-38. Także jak nic innego nie pomoże polecam zainwestować w przyzwoitą budę i chłodziwo na CPU.
myślę że nawet nie ma co kombinować z tą budą bo i tak raczej z niej zbytnio użytku nie będzie(zasilacz u góry, można zamontować tylko małe wiatraki dodatkowe). Jaką budę mi polecacie w miarę tanią i też przy tym dobrą ?
Jak pisałem wcześniej warto zainwestować w nieco lepszą budę - ja odczułem duże spadki temperatury, choćby na dyskach i płycie głównej. Z czystym sumieniem mogę polecić SilentiumPC Regnum L50 - cena to nieco powyżej 300zł. Innych nie używałem, więc nie mogę nic powiedzieć o tańszych czy droższych alternatywach.