2024-01 Aktualizacja zabezpieczeń dla systemu Windows 10 Version 22H2 dla systemów opartych na architekturze x64 (KB5034441)
Jest zwiazana z bezpieczeństwem więc zgodnie z cyklem Microsoft zostanie udostępniona w drugi wtorek miesiaca, wychodzi na to ze to będzie 13 luty.
W czwarty wtorek wydawane sa aktualizacje opcjonalne.
Ja jednak sadzę ze to będzie to traktowane jako Out-of-band (OOB) release
Wersje pozapasmowe (OOB) mogą być udostępniane w celu naprawienia niedawno zidentyfikowanego problemu lub luki w zabezpieczeniach. Są używane w nietypowych przypadkach, gdy wykryty zostanie problem i nie można czekać na następną comiesięczną wersję, ponieważ urządzenia muszą zostać natychmiast zaktualizowane, aby usunąć luki w zabezpieczeniach lub rozwiązać problem z jakością wpływający na wiele urządzeń. Wydania pozapasmowe (OOB) są udostępniane poza harmonogramem miesięcznym, gdy istnieje wyjątkowa potrzeba.
W zwiazku z tym zostanie wydana wtedy gdy nastapi rozwiazanie problemu.
wczoraj na laptopie coś się zmieniło
albo aktualizacja zniknęła, albo się zainstalowała
bo było tam na zielono i pisało że „wszytko jest aktualne” nie wiem bo wtedy miałem zminimalizowane okienko od aktualizacji
ale na desktopie dalej jest ten problem
Nie pierwszy raz.
Ale z reguły daje bypass.
Tu tez dał. Trzy.
By wykorzystac ten błąd trzeba mieć fizyczny dostęp do sprzętu zainstalowanego w lokalnej sieci.
W każdy drugi wtorek miesiąca o godz. 10 czasu Pacifik Time ( u nas 19 ) Microsoft publikuje zbiorczą wersje aktualizacji związaną z bezpieczeństwem systemu.
Jak na razie problem nie został rozwiazany.
Dlaczego tak uwazam. Z prostej przyczyny.
Bo w takich przypadkach stosuje się wydanie pozapasmowe (OOB)
„Wersje pozapasmowe (OOB) mogą być udostępniane w celu naprawienia niedawno zidentyfikowanego problemu lub luki w zabezpieczeniach. Są używane w nietypowych przypadkach, gdy wykryty zostanie problem i nie można czekać na następną comiesięczną wersję, ponieważ urządzenia muszą zostać natychmiast zaktualizowane, aby usunąć luki w zabezpieczeniach lub rozwiązać problem z jakością wpływający na wiele urządzeń.”
Co bedzie w aktualizacji która zostanie wydana 13 lutego, wie tylko Microsoft.
Wiem, że jest zupełnie zbędna zwłaszcza na Windows 10 Home.
Chyba w sumie czas ją ukryć i tyle.
Trzeba by było ją jeszcze usunąć z systemu, żeby nie zalegała, bo jest pobrana i wyskakuje do instalacji jak się wybierze ręczne odświeżenie aktualizacji.