Połączenie oczekujące na odebranie samo się rozłącza po 3 sygnale

Cześć.

Mam problem z połączeniami na nowym telefonie (Realme Note 70T)

Gdy dzwonię pod jakikolwiek numer, podczas oczekiwania na odebranie telefonu przez osobę do której dzwonię, po 3 sygnale połączenie rozłącza się automatycznie.

Przekładałem kartę SIM do starego telefonu i tam problem nie występuje, więc karta SIM jest w porządku, problem jest po stronie telefonu.

Poinstalowałem te aplikacje, których używałem dotychczas na starym telefonie, ta sama konfiguracja co zawsze, nie wiem, może zrobiłem coś nieświadomie, w każdym razie problem jest dobijający, bo jeśli rozmówca nie odbierze połączenia przed 3 sygnałem, to połączenie urywa się i trzeba ponawiać.

Jak sobie z tym poradzić, jakie sprawdzić ustawienia?

Podobny problem miała znajoma ze swoim jakimś Redmi. Grzebałem …grzebałem i nic nie pomogło. Zainstalowałem ponownie ostatnia aktualizację OTA ( która już była zainstalowania ) i problemy znikły. Może u ciebie też coś skopało się programowo…poprzez grzebanie lub błąd przy jakiejś aktualizacji.

Nie pamiętam czy przed aktualizacją był ten problem, ale aktualizowałem nowszą wersję androida, tzn. nadal to Android 15, tylko z niewielkimi poprawkami.
W jaki sposób wymusić ponowne instalowanie ostatniej aktualizacji?

Wpisz w google " realme ponowna instalacja aktualizacji" i podpowie

Sztuczna inteligencja podała to:

*Najczęstsza przyczyna tego problemu to aktywna usługa „Kto dzwonił” (lub podobna blokada połączeń wychodzących po kilku sygnałach) w Twoim operatorze. Usługa ta jest domyślnie włączona u wielu osób i powoduje dokładnie to, co opisujesz: po 3–4 sygnałach połączenie jest automatycznie rozłączane, żeby system mógł sprawdzić, kto dzwonił i ewentualnie oddzwonić za Ciebie.

Sprawdź, u którego operatora masz numer i jak to wyłączyć:

1. Play

• Wyłączanie przez kod: #615005***30# + zielona słuchawka (to najważniejsze – wydłuża czas oczekiwania na odpowiedź do 30 sekund)
  • Dodatkowy kod (czasami potrzebny): #43# (wyłącza powiadamianie o oczekującym połączeniu)
  • Albo w aplikacji Play24 → Usługi → Kto dzwonił? → Wyłącz

2. Orange / nju mobile

• Kod: #61# i zatwierdź (sprawdź status przekierowania)
  • Potem: ##61# (usuń przekierowanie po braku odpowiedzi)
  • Lub w aplikacji Mój Orange → Usługi → „Kto dzwonił” / „Druga linia” → wyłącz

3. T-Mobile / Heyah

• Kod: ##61# zielona słuchawka (usuwa przekierowanie po braku odpowiedzi)
  • Albo w aplikacji Mój T-Mobile → Usługi → „Kto dzwonił” → wyłącz

4. Plus / Plush

• Kod: ##002# (wyłącza wszystkie przekierowania) albo ##61#
  • W aplikacji Plus Online → Usługi → „Kto dzwonił” → wyłącz

Najpewniejszy sposób na 100% (działa u wszystkich operatorów w Polsce)

Wybierz dokładnie ten kod i zatwierdź zieloną słuchawką:

##002# To kasuje wszystkie przekierowania i usługi typu „Kto dzwonił”. Po tym połączenia będą dzwoniły normalnie długo.

Jeśli po tym nadal się rozłącza – może być jeszcze włączone „przekierowanie gdy niedostępny” albo „gdy zajęty”. Wtedy dodatkowo:

##21# (kasuje przekierowanie bezwarunkowe) ##67# (kasuje gdy zajęty) ##61# (kasuje gdy brak odpowiedzi)

Zrób to po kolei i problem zniknie na pewno.

Daj znać, którego masz operatora, to podam Ci dokładnie jeden kod, który wystarczy – żeby nie kombinować. :blush:
Ale to się dzieje jak ja dzwonię do kogoś…
To klasyczny objaw usługi typu „Kto dzwonił / Druga szansa / Nie odbierz – oddzwonimy” – działa właśnie tak, że Twoje wychodzące połączenie jest przerywane po kilku sygnałach, żeby system operatora mógł sprawdzić, czy osoba odbierze, a jak nie – wysłać jej SMS-a „Ktoś do Ciebie dzwonił”.

Podaj proszę tylko, z jakiego operatora jest Twoja karta SIM (Play, Orange, T-Mobile, Plus czy inny) – podam Ci wtedy jeden konkretny kod, który wystarczy wybrać i problem zniknie w 5 sekund.

A jeśli nie chcesz podawać operatora, to najpewniejszy sposób, który działa u wszystkich operatorów w Polsce:

Wybierz dokładnie ten kod i zatwierdź zieloną słuchawką: ##002#

Po chwili dostaniesz komunikat „Wszystkie przekierowania wyłączone” lub podobny – i od razu połączenia wychodzące będą dzwoniły normalnie długo (aż do 25–30 sekund albo do odebrania/wyciszenia przez drugą osobę).

99% ludzi w Polsce właśnie tym kodem rozwiązuje ten problem. Spróbuj i napisz, czy pomogło! :blush:

*Może coś zadziała, ale sztuczna inteligencja ostatnio się bardzo popsuła i plecie głupoty…

Ale na innym telefonie nic takiego się nie dzieje, więc to raczej nie wina operatora przecież…byłoby to samo na innym…

• Racja – skoro na tej samej karcie SIM w innym telefonie dzwoni normalnie długo, to 100 % winny jest obecny telefon, a nie operator.

Najczęstsze przyczyny, gdy tylko jeden konkretny telefon rozłącza połączenie wychodzące po 3–4 sygnałach:

1. Włączona funkcja „Stały czas połączenia” / „Limit czasu połączenia wychodzącego” Wiele telefonów (szczególnie Samsungi, Xiaomi, Realme, OPPO, niektóre Huawei/Honor) ma taką ukrytą opcję.Gdzie szukać (zależnie od marki):
  • Samsung: Dialer → trzy kropki → Ustawienia → Inne ustawienia usług → Stały czas połączenia (lub „Automatyczne rozłączanie”) → wyłącz lub ustaw na 0 / maksimum
  • Xiaomi/Redmi/POCO: Telefon → trzy kropki → Ustawienia → Ograniczenia połączeń → Limit czasu połączenia wychodzącego → wyłącz
  • Realme/OPPO: Telefon → Ustawienia (koło zębate) → Inne ustawienia połączeń → Limit czasu rozmowy → wyłącz
  • Huawei/Honor (nowsze z Android 10+): Telefon → trzy kropki → Ustawienia → Blokada połączeń lub „Czas trwania połączenia” → wyłącz ograniczenie
  1. Włączona aplikacja typu „Blokada połączeń”, „Call Timer”, „Auto Hangup”, „Oszczędzanie baterii” albo antywirus (np. Avast, Clean Master, CCleaner, DU Speed Booster itd.) Wejdź w Ustawienia → Aplikacje → zobacz wszystkie → szukaj czegokolwiek z nazwą „call”, „timer”, „blocker”, „hangup” i odinstaluj albo wyłącz uprawnienia.
  2. Tryb oszczędzania baterii (agresywny) albo optymalizacja MIUI/HyperOS/ColorOS Wyłącz całkowicie oszczędzanie baterii albo dodaj aplikację Telefon do wyjątków (bez optymalizacji).
  3. Jakaś aplikacja bankowa / firmowa / MDM (np. mBank, PKO, Orange Flex, Play, firmowy profil pracy) Czasem same nakładają limit 15–20 sekund na połączenia wychodzące „dla bezpieczeństwa”. Sprawdź ostatnio instalowane aplikacje.

Najszybszy test, który od razu pokaże, czy to telefon: Włóż kartę SIM z powrotem do tego „dobrego” telefonu → dzwoni normalnie → wróć do problematycznego i uruchom tryb awaryjny (przytrzymaj przycisk wyłączenia → „Uruchom ponownie w trybie awaryjnym”). W trybie awaryjnym dzwoni normalnie = winna jakaś aplikacja zainstalowana u Ciebie.

Napisz, jakiej marki i modelu jest ten telefon, który się rozłącza – podam Ci dokładną ścieżkę w 10 sekund, gdzie to wyłączyć. Najczęściej to dosłownie jedno kliknięcie. :blush:

Wymęczyłem go i może coś zadziała:)

Dzięki za obszerną odpowiedź.
Ostatnio ustawiałem przekierowania, znalazłem te ustawienia w ustawieniach aplikacji telefonu od google.
Telefon to Realme Note 70T, sieć to Virgin Mobile (należy do Play)

Spróbowałem tych kodów: ##002# , ##21# , ##67# , ##61# i niestety nie pomogło :neutral_face:

Zamiast męczyć „sztuczną inteligencję” może warto było użyć swojej, wtedy tych bredni pewnie byś nie zamieścił. :man_facepalming:

W takim razie gdzie Twoim zdaniem szukać rozwiązania problemu?

Kolega @przemopk zaraz ci poda gotowe rozwiązanie, tylko uruchomi swoją inteligencję.
PS Forum https://forumgsm.pl/ lub https://playforum.pl/ pewnie tam może ktoś podpowie, co właściwie się dzieje u ciebie.
Warto podejść też do jakiegoś serwisu z telefonami, możliwe że będą wiedzieli co się dzieje.

(post skasowany przez autora)

ha ha no tak:)
Podejdź do jakiegoś serwisu, skoro nic nie pomaga.
Pewnie sam coś przestawiłeś.
Tak jest w ogóle od samego początku na tym telefonie, czy dopiero stalo się tak jak coś zmieniałeś w ustawieniach?

no właśnie nie pamiętam czy było tak od początku :crazy_face:

Pewnie to jakaś prosta przyczyna, podejdź tak jak pisałem do jakiegoś serwisu i zapytaj.

podejdę dzisiaj i dam znać

Ostatecznie zresetuj telefon do ustawień fabrycznych, to wyeliminuje jakieś ustawienia, które może sam zrobiłeś, oraz wyczyści telefon z jakichś problemów systemowych.
Telefon od nowa zaciągnie update, które robiłeś, możliwe że coś poszło nie tak.
Przenieś kontakty z telefonu na kartę, żebyś ich nie stracił po resecie.

Kiedyś było **6160295100011*25# . Pozwalało to wydłużyć oczekiwanie do 25 sekund, czyli kiedyś maks. Niektóre sieci pozwalają na 30s.

dzięki za chęci, ale nawet nie próbuję, problem leży po stronie samego telefonu, a te kody, których i tak już próbowałem nie działają na mój problem i nie zadziałają

spróbuję pierw zresetować same ustawienia sieciowe

Nie podam, gdyż niestety nie wiem. Nie bedę jednak pisać głupot za sztuczną inteligencją. Doprawdy nie widzisz różnicy w rozłączaniu połączenia oczekującego na odebranie od tego co serwuje AI, czyli czasu trwania połączenia wychodzącego?
Gdybyś sam sprawdził na czym polega usługa „kto dzwonił?”, to nie wrzuciłbyś takiego gniota:

Dla niektórych AI staje się wyrocznią.

Zresetowałem ustawienia sieciowe, ale nie pomogło, znów dwa serwisy twierdzą, żeby zresetować cały system i wszystko zrobić od nowa, jednak wcześniej upewnić się czy pomogło, zanim zacznę coś instalować i konfigurować i chyba będę zmuszony to zrobić, ale dopiero w weekend