@przemopk
Po pierwsze napisałem:
„Ale to się dzieje jak ja dzwonię do kogoś…”
W odpowiedzi…
"To klasyczny objaw usługi typu „Kto dzwonił / Druga szansa / Nie odbierz – oddzwonimy” – działa właśnie tak, że Twoje wychodzące połączenie jest przerywane po kilku sygnałach, żeby system operatora mógł sprawdzić, czy osoba odbierze, a jak nie – wysłać jej SMS-a „Ktoś do Ciebie dzwonił”.
Wiec to chyba jednak jest sytuacja kolegi, skoro dzwoni do kogoś to jest połączenie wychodzące, i „jest przerywane po kilku sygnałach” to taką sytuację opisało AI, czy nie?
I nie, nie jest dla mnie wyrocznią, gdyż napisałem również "
Więc spokojnie, czasem może podpowiedzieć dobre rozwiązanie, nie ma co popadać w defetyzm.
Nic nie pomogło…to reset do fabryki pewnie zadziała a jak nie…to jakiś ciekawy problem, którego rozwiązanie może być ciekawe, jako że sytuacja niespecyficzna jak widać.
Dalej zasłaniasz się tym co powiedziało a nie sprawdzisz np. u operatora na czym polega usługa „kto dzwonił”.
Właśnie, AI plecie głupoty a Ty je wklejasz
Chyba na tym, że jak się nie odbierze, to mamy info zwrotne, kto dzwonił.
Kolega dzwoni do kogoś i ma sytuację, jakby ten ktoś nie odebrał, bo przerywa połączenie.
Więc możliwe, że ten ktoś ma po takiej sytuacji zwrotkę, że on do niego dzwonił.
Nie mamy tej informacji, jak jest i co w ogóle pokazuje u kolegi i u odbierającego.
Nie ważne, czepiłeś się tego, że wypisałem głupoty, które wyrzucił AI.
Sam napisałem, że może tak być.
Podał mnóstwo rozwiązań, zawsze warto sprawdzić, nic się przecież nie ryzykuje.
Problem jest co najmniej dziwny i raczej rzadko spotykany.
Skoro nikt nie zna rozwiązania, to co szkodzi zapytać Groga.
Zapytałem i wkleiłem.
Nie zawsze daje odpowiedzi głupie.
Często daje dobre.
Więc niepotrzebna dyskusja o tym.
Nic nie dało, więc trzeba szukać dalej i tyle.
Nie ma co się spinać.
Włożyłem do telefonu inną kartę SIM i działa normalnie (karta z PLAY) Więc teoretycznie wychodzi, że telefon jest sprawny. Pomyślałem, że problem zdiagnozowany i winna jest moja karta SIM, choć w innym, starym moim telefonie działa poprawnie, to może jest niekompatybilna z nowym telefonem? Poszedłem do salonu PLAY, bo VIRGIN od którego mam kartę należy do PLAY i wymieniłem na nową. Niestety po włożeniu nowej karty SIM problem występuje nadal. Więc wychodzi na to, że karty SIM od VIRGIN MOBILE nie współpracują z moim nowym telefonem Realme Note 70T, choć nie chce mi się w to wierzyć. Uważam, że coś jest nie tak z tym egzemplarzem telefonu i pójdzie do serwisu, a już miałem kuźwa nadzieję, że mnie serwis ominie, ehh
To może być problem z roamingiem. Virgin może iść przez czyjeś nadajniki i mieć niskie priorytety. Inny telefon może łączyć na innych nadajnikach.pobaw się roamingiem, zmień na lte, 3G itp. Zobacz czy ręcznie operatora można wybrać zamiast automatu.
Mam, ale jest nieaktywna, mam też VoLTE i jest aktywne, choć w systemie u operatora widnieje jako niedziałająca należycie, nie mam możliwości wyłączenia jej
Dziwna sytuacja.
W starym telefonie karta działa dobrze a w nowym nie.
To jednak wygląda na jakiś problem z ustawieniami na tej karcie, gdzie nowszy telefon włącza jakąś blokadę, której nie ma (nie obsługuje) starszy.
Kombinował bym jeszcze z wyłączeniem wszystkiego co się da w ustawieniach telefonu.
Przełączył do sprawdzenia na 2G.
W końcu po przeniesieniu numerów z telefonu na kartę zrobił jednak jego pełny reset do fabrycznych ustawień i sprawdził co się dzieje po resecie.
I tak pewnie to zrobią w serwisie jako pierwszą opcję.
Poza tym, ten telefon kupiony nowy w Polsce?
No to nieźle mnie zadziwiłeś.
Wszędzie jest podane, że w przypadku jakichkolwiek problemów należy przywrócić system do ustawień fabrycznych.
Trwa to chwilkę a daje dużo informacji.
No, ale każdy robi co uważa za słuszne.
I tak będziesz miał na 100% oddany telefon po resecie.
Dziwne, że sam serwis nie kazał ci tego zrobić przed wysłaniem do nich.
Wkurzyłem się i wysłałem Serwisant podczas rozmowy mówił, że nie zawsze hard reset jest w serwisie wykonywany, jeśli po testach okaże się, że to problem sprzętowy, nie będą przywracać do fabrycznych a to zaoszczędzi mi mnóstwo czasu i pracy
Skoro tak ci powiedzieli to OK.
Jeśli masz w nim zainstalowane mnóstwo apek i jakąś skomplikowaną konfigurację…no to ma sens twoja obawa przed resetem.
Być może problem tkwi jednak w jakichś twoich ustawieniach, to je przestawią bez resetu.
Ale to samo uzyskałbyś sam robiąc reset, bardziej żmudne w kwestii ponownej konfiguracji, ale jednak szybsze, niż odsyłka do serwisu.
Jak ci go naprawią, to napisz co w końcu było tak dziwną usterką.