Połączenie z neostradą


(La Verdad) #1

Mam takie pytanie mam xp sp2 i vistę beta 1, na dwóch systemach tak samo skonfigurowałem połączenie neostrady instalujac do modemu sagema strowniki pod lan, i zainstalowany program cfos speed, na Viscie wszystko w połączeniach jest ok :

neo0jg.th.png

a na xp pokazuje mi jakis błąd dlaczego :

beztytuu3wt.th.jpg


(Patricko) #2

Moze wpisales sle wartosci w polach ?

Sprawdz czy wpisales dobrze haslo i nazwe uzytkownika.


(La Verdad) #3

ale przecież z tego połączenia lan hasła nie musze wpisywac, tylko w połączeniu szerokopasmowym, i w tym szerokopasmowym jest dobrze, łączy normalnie, ale w połączeniu lan w xp jest błąd, a na viście go nie ma :confused:

wszysto ustawiałem tak jak na viście w xp

dlaczego tak sie pokazuje przecież z netem się łączę


(Patricko) #4

Czyli chodzi Ci o polaczenie LAN a nie o dostep do internetu poprzez Pppoe ?

Moje ustawienia w Neostradzie, moze cos Ci to pomoze.

neo11jk.th.jpgneo28mm.th.jpgneo37gu.th.jpg


(La Verdad) #5

no sam zobacz na moj escreeny na viście połączenie lokalne nie pokazuje zadnych błędów, ja nie udostepniam sieci nikomu tylko w tym temacie masz jak mam skonfigurowane połączenie :

i w xp wywala błędy w lanie a w viscie nie :confused:


(Patricko) #6

U mnie na Xp rowniez sa bledy w LAN.

neo2gf.th.jpg

A to zapewne temu ze wlasnie nikomu nie udostepniamy tego polaczenia.

Wszystko jest ok. Wlasnie tak musi byc poniewaz sterowniki sa pod LAN / WAN i dlatego tak sie dzieje.

A ze Vista to zupelnie nowy system moze to naprawili zeby blad nie wyskakiwal.


(La Verdad) #7

ale własnie co ty robisz ze na pozostałych połączeniach nie masz tego wykrzyknika ??

bo jak tak dalej pójdzie to zrobie formata i zostawie vistę !!


(Patricko) #8

Bo wykrzynik jest na tym od modemu dsl.

Poniewaz nie uzywasz go do LAN tylko do laczenia z netem i zapewne temu. A pozostale sa od plyty glownej i dlatego nie ma przynich wykrzyknika bo sa wogule nie uzywane. To nie przeszadza w niczym.

Poprostu tak trzeba miec zeby korzystac z aplikacji takich jak cFosSpeed


(La Verdad) #9

czyli możesz je wywalic nawet prawda ?

ej a pozatym dlaczego w xp pisze jako połączenie lokalne 2 , przeciez nie mam 1 połączenia lan :roll:


(Patricko) #10

Cale zamieszanie z polaczeniem LAN tworzy sterownik do modemu dsl.

Nie usuwaj tego bo bedziesz musial reinstalowac sterownik.

Tak juz trzeba zostawic i przyzwyczaic sie do tego.

Dobrze ze w Viscie tego niema juz :slight_smile:

Co do polaczen z plyty glownej to nie moge ich usnac.

Znaczy sie moge ale po ponownym uruchomieniu systemu one znowu pojawiaja sie. Musialbym wylacz je spod BIOS ale po co kombinowac z tym jak to w niczym nie przeszkadza :wink:


(La Verdad) #11

cos mi się wydaję że zaraz wyżucę xp na :x

to w takim razie te ikonke w trayu z tym błędem da się wywalić ??

acha i jeszcze jedno czy lepiej mieć własnie skonfigurowane połączenie szerokopasmowe czy dial up, a szerokopasmowego bez podawania hasła i nazwy użytkownika nie da sie zrobić??

tak żeby to było jako stałe łącze ?

od razu dostepne po włączeniu kompa bez aplikacji np. cfos da się tak zrobić ?


(Patricko) #12

Zerknij na zakladke zabezpieczenia w polaczeniu Neostrada.

neo3mb.th.jpg

Rowniez po utorzeniu polaczenia byla mozliwosc zaptaszkowania opcji monitowania o haslo przy kazdym polaczeniu.

Co do polaczenia od razu przy starcie systemu mozesz uzyc aplikacji:

:arrow: Auto Connect

Co to ikonki w trayu mozesz ja ukryc:

Start Wlasciowci Pasek Zadan Dostosuj i daj na ukryj


(Damian) #13

Wejdź w Panel Sterowania>>>system>>>sprzęt>>>menadżer urządzeń>>>Karty sieciowe i wyłącz co nie potrzebne :slight_smile:


(La Verdad) #14

ale moge zrobic tak jak stałe łącze że zaraz po włączeniu komp bedzie miał łączność z netem czy potrzeba programu takiego jak cfos?


(Patricko) #15

Do tego musisz uzyc program ktory w/w w linku.

Nazywa sie on Auto Connect i laczy Cie on od razu z internetem przy starcie komputera.


(La Verdad) #16

inaczej nie da rady ??

Złączono Posta : 05.08.2005 (Pią) 13:03

i czy lepiej jestskonfigurowac połączenie dial up czy szerokopasmowe ?


(Patricko) #17

Ja mam szerokopasmowe i wszystko smiga bez zarzutu.

Tobie tez radze szerokopasmowe :slight_smile:

Co do polaczenia na starcie to chyba nie ma wyjscia poza rozwiazaniem softwareowym. Mozesz rowniez dac zeby cfosspeed uruchamial sie ze startem systemu ale i tak bedzie musial klikac zeby sie polaczyc, ale nie oto Ci chodzi wlasnie :frowning:


(La Verdad) #18

no własnie to po co mi cfos speed i co on daje??

skoro i tak musze klikać na połącz?

to chyba lepszy jest auto conect

ej a jak masz szerokopasmowe to znaczy że co troche szybciej śmiga ściaganie z netu czy jak?

jaka jest różnica w dial up a szerokopasmowy ?

tez musiałes instalowac stery pod lan z neo no nie ?


(Damian) #19

Nie, nie ma innej rady.

Opis konfiguracji autoconnect'a masz tutaj:

http://shider.net/AutoConnect/nowe_pola ... index.html


(Patricko) #20

la_verdad

Tak.

Musialem wszystko zrobic tak jak Ty poniewaz inaczej cFosSpeed by nie dzialal.

I lepiej zostaw sobie cFosSpeed'a poniewaz szereguje on Twoje lacze i naprawde duzo daje podczas sciagania plikow z neta.

Mozesz wtedy bezproblemowo przegladac www z duzo wieksza szybkoscia niz bez cFosSpeed'a, wiem to z wlasnego doswiadczenia.

Szerokopasmowe jest potrzebne zeby modem na LAN / WAN smigal jak nalezy. Roznicy jako tako wiekszej niema ale radze zostawic szerokopasmowe bo bez tego cFosSpeed nie dziala. A wtedy poczujesz rownice bez niego :slight_smile:

Zostaw wszystko jak jest poza instalacja Auto Connecta.

Wszystko jest dobrze i w najlepszym porzadku.