“mir” mnie, tylko celownik (der Dativ) i “mich” mnie, tylko biernik (der Akkusativ)
Ich habe mich Eva langsam in ihn verliebt.
A tutaj “mich” będzie znaczyć “się”.
“mich” w połączeniu z “auch” , “mich auch” natomiast ma już wiele znaczeń.
Ale to są już połączenia.
W polskim “mnie”, wszystkie przypadki oprócz narzędnika (mną) mają to samo znaczenie
W polskim “mnie” i “mi” w tym samym przypadku (celowniku.)… to samo znaczą, ale zależą od ich położenia.
W niemieckim w tym samym przypadku tylko “sie” i “ihrer” ale już to samo nie znaczą.
No i ilość przypadków: 4, Anglicy jeszcze mniej, ale Węgry… 29
Wg mnie język niemiecki jest prostszy.
Co do komputerów… jeśli coś powtarza to samo… to maszyna (nawet o ludziach pracujących na taśmie tak się mówi)
Komputer będzie działał w zakresie algorytmów zawartych w uruchomionym programie i nie może się pomylić.
Jego działanie będzie powtarzalne. Nie możemy mylić dwóch pojęć: błąd i pomyłka.
Błąd komputera może wystąpić w przypadku jego uszkodzenia oraz uszkodzenia lub zakłócenia działanie programu.
Pomyłki to rzecz ludzka (i często się zdarzają) a osoba je popełniająca jest narażona na krytykę otoczenia a pracownicy na utratę miejsca pracy.
W Japonii był taki przypadek, że zwolniono kierowcę, ponieważ kilkakrotnie wracał uszkodzonym samochodem.
Kierowca twierdził, że to nie z jego winy, tylko miał pecha (to był przypadek) i miał rację.
Powód zwolnienia: Pan jest pechowcem… my pechowców nie potrzebujemy.
A tu ciekawy artykuł:
Pół wieku temu matematyk Alan Turing opracował test, na podstawie którego można określić, czy maszyny mogą myśleć. Zasada jest prosta: znajdująca się w odizolowanym pomieszczeniu maszyna otrzymuje serię pytań. Jeśli na podstawie odpowiedzi jej ,rozmówca" nie zorientuje się, że po drugiej stronie kabla znajduje się ktoś inny, niż człowiek, test zostaje zaliczony. Choć reguły testu były wielokrotnie kwestionowane, test Turinga wciąż uważany jest za granicę, po przekroczeniu której będziemy mogli już mówić o sztucznej inteligencji. Jak dotąd jednak żaden komputer nie zdał testu.
Encyklopedia PWN:
"myślenie, psychol. świadomy proces psych. człowieka, prowadzący do pośredniego i uogólnionego poznania oraz zrozumienia otaczającej go rzeczywistości; w węższym znaczeniu m. jest aktywną czynnością umysłową, dzięki której są odzwierciedlane ogólne cechy różnych rzeczy, zdarzeń i zjawisk oraz stosunki między nimi.”