Pomysły, propozycje i życzenia do nowego forum

Ja bym proponował bezwzględne kasowanie tematów ze słowem pomocy i wykrzyknikami, czy też słowem problem ;] Coraz więcej takich tematów trzeba by ludzi tego oduczyć :smiley:

Szybciej by było dodać warunki, że posty z tematem w którym występują słowa “pomoc”, “!!!” itp. które ktoś będzie chciał wysłać, dostanie info, że musi je poprawić, tak samo np. w przypadku treści samego posta. Głupie by nie było, wykonalne też jest, ale czy przydatne?

Przydałaby się możliwość całkowitego wyłączenia otrzymywania powiadomień o nowy postach. Obecnie powiadomienia można otrzymać na Jabber, e-mail lub na oba i nie ma możliwość wyłączenia powiadomień.

Pozdrawiam!

@roobal: myślę, że powiadomienia email relatywnie nie są inwazyjne dla użytkownika. Szczególnie, że masz do wyboru które tematy chcesz śledzić a które już nie :slight_smile:

No to szkoda, że nie będzie takiej możliwości, bo wystarczy mi, że zaglądam w moim profilu do obserwowanych wątków, a potem muszę po 3 - 4 dniach około setki maili usuwać :expressionless: Cóż, póki co trzeba stworzyć nowe konto pocztowe w takim razie :slight_smile:

Pozdrawiam!

Proponuję, aby do walki o legalne oprogramowanie Forum dołączyło również walkę… o język polski, a ściślej walkę z zalewającym Forum żargonem. Dlatego proponuję niewielki dopisek w n.w. punkcie Regulaminu Forum (treść wytłuszczona).

2.15. "…Użytkownik ma obowiązek zadbania o poprawność gramatyczną i ortograficzną (polska pisownia, znaki interpunkcyjne) swoich postów, tematów czy innych treści, które publikuje, oraz unikania żargonu.

Myślę, że nie muszę tego uzasadniać, ponieważ wszyscy jesteśmy świadkami owych niechlujstw w typie: “kompy”, “ramy”, “kości”, “procki”, “grafy”, “zasiłki” etc. etc., żeby nie wymieniać tych, graniczących ze zwykłą nieprzyzwoitością.

Ukłony!

Co złego widzisz w tych skrótach? Po co sobie utrudniać życie i pisać na pół strony wyraz, którego “skrót” wszyscy rozumiemy? Twoja propozycja jest totalnie bez sensu. To nie jest forum “Polonistów” a zwykłych ludzi, którzy pomagają innym. Nie jesteśmy w szkole. Oczywiście odrobina ortografii musi być zachowana, ale nie ograniczajmy ludzi, bo przestaną odwiedzać forum.

Dodane 19.06.2011 (N) 23:32

PS. Kiedy ujrzymy nowy layout forum? :wink:

Nowy layout forum? Przecież nic takiego w planach nie ma. A przynajmniej o niczym takim nie wiadomo. Kiedyś były plany napisania forum od podstaw i dodawania funkcjonalności zgodnie z potrzebami użytkowników, ale skończyło się na aktualizacji phpBB2 do phpBB3. I wtedy zmieniono layout, bo wcześniej była domyślna skórka phpBB. Obecnie też domyślna, ale ze zmienionymi kolorami.

Hej,

W obsłudze wiadomości prywatnych przydała by się jedna, dodatkowa funkcjonalność - przycisk Odpowiedz wszystkim. Gdy prowadzi się korespondencję z większą ilością osób, męczące jest oddzielne dodawania użytkowników - przycisk rozwiązałby te niedogodności. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus

I ułatwił życie spamerom :wink:

Przecież jest opcja Znajdź użytkownika>Zaznacz wszystko>Dodaj wybranych z tym, że z tego co widzę jest limit - jedna wiadomość do maksymalnie 5 osób.

Pozdrawiam!

Hej,

Dlaczego? Przecież działa tylko w przypadku otrzymania odpowiedzi, zatem w czasie już toczonej dyskusji, a nie na jej zaczęciu. :slight_smile:

Zgadza się, i tak do tej pory robię. Ale gdy pisze się z 2-ma, 3-ma osobami to trzeba dodawać użytkowników - a tak klikasz przycisk i uzupełnione. Wiem, chyba zaczynam marudzić… :expressionless:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Jeśli często z nimi korespondujesz, możesz dodać ich do przyjaciół i będą na wierzchu w twoim panelu, a zarazem będziesz mógł ich szybko dodać do odbiorców.

Pozdrawiam!

Hej,

Fakt, o tym nie pomyślałem. Dzięki! :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Zdało by się kolorowanie składni nie tylko dla php, szczególnie się w oczy rzuca jak korzysta się z funkcji pod dany język.

Również by się przydało poszerzenie słownika forumowego w stylu wogóle etc

Może administracja zastanowiłaby się nad systemem nagradzania najlepszych uczestników Forum ?

Mam tu na myśli baretki takie jakie dostaje się nagminnie za łamanie regulaminu :!:

Na przykład tak jak tutaj -> http://goo.gl/9BSRT

Na marginesie: jest tam forum pomocy w języku polskim.

Samym kijem daleko nie zajedziecie , potrzebna jest marchewka :!:

UPDATE

Żeby nie było, że mam na myśli siebie

uzytkownik32062.html

uzytkownik172413.html

Ależ są nagradzani, np imiennymi zaproszeniami na Hot Zlot. A jeśli myślisz o rangach czy systemie plusów to niestety takowych nie będzie.

Potwierdzam :wink:

A co do tematu rang na forum to było już wiele razy powtarzane że ich nie będzie. :slight_smile:

System pochwał kiedyś podobno był. Jeszcze przede mną. I się nie sprawdził. Ludzie pisali posty specjalnie żeby nabić sobie “plusy”.

Proponuje dodanie jakieś ciemniejszej skórki do stylu forum. Dzięki temu lepiej będzie się czytać wieczorem :slight_smile: