Pomysły, propozycje i życzenia do nowego forum

Hej,

Wystarczy kliknąć przycisk View Raw Image i możemy plik zobaczyć w dużej rozdzielczości.

39898358260821436359_thumb.jpg

Dokładnie. :stuck_out_tongue:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Przy zakładaniu nowych tematów, powinny być obowiązkowe pola pod tytułem tematu, takie, jak informacje o systemie i informacje o komputerze. Ten pomysł powstał wczoraj, po pretensjach, w tym sensie - co to za znawcy, że nie zgadli. Też dobra by była informacja - Prosisz ludzi o pomoc, to szacun, albo czekaj na blachę.

Ja proponuję dodanie na forum, możliwości wyboru szaty graficznej. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku strony głównej portalu.

Przecież jest. Panel użytkownika -> Ustawienia forum -> Styl forum.

Orzesz kurde, ale ze mnie gapa.

Dziękuję za pomoc!:slight_smile:

Pozwolę sobie zauważyć, że styl forum dostępny jest tylko dla użytkowników zalogowanych. Tymczasem,

1158 gości nie może zmienić wyglądu tak, jak na stronie Dobreprogramy, np na zielony. Ludzie mają potrzebę zaglądania Tutaj na forum.

Czy ruszyło coś w temacie Tapatalk’a?

W tym temacie raczej nic nie ruszy.

Zastanawiam się, czy dałoby się wbudować na forum - sprawdzanie wyrazów. Kiedyś pisałem w Wordzie i wklejałem, teraz korzystam ze Speckie. Wiem, że są terminy, których “nie zna” słownik, ale to może być w poście ich określona ilość, a więcej podkreśleń sprawiałoby, że post nie byłby przyjęty do wysyłania.

good idea

Po co Word, gdy sprawdzanie pisowni ma wbudowana większość przeglądarek?

Pamiętam, że już kiedyś padł ten pomysł i administracja była zdania, ze serwery nie wytrzymają takiego obciążenia. Ale może teraz jest inna sytuacja.

Zrobić walidację również po stronie przeglądarki i serwer nie musiałby parsować większości postów :stuck_out_tongue:

A takie odrzucanie byłoby wysoce wskazane dla większości. Prócz ortów można by też dodać powtarzanie znaków interpunkcyjnych :slight_smile:

Przydałby się moduł sprawdzania pisowni, dlatego pomyślałem o czymś prostym. Nie chodzi o to, że niektóre przeglądarki to oferują, tylko wielki tumiwisizm i olanie, zwłaszcza wśród młodych konkwistadorów w internecie - skłania do takich wniosków. Chciałem nie robić błędów, więc używałem Worda. Teraz popatrzyłem i znalazłem takie forum http://www.cnc.info.pl/topics16/modul-s … t17419.htm gdzie wprowadzono moduł sprawdzania pisowni. Poszedłem dalej, żeby ktoś wymyślił skrypt blokujący wysyłanie postów z więcej, niż np. trzema błędami. To byłby skarb edukacyjny, gdyby jakiś zbuntowany przeciw nauce, małolat pocił się, żeby poprawnie dodać posta…

Fakt - na DP też potrzebne to by było, bo np. zaraz pod Combofixem jest opinia:

I w ten sposób nie wyśle się w poście choćby 3 linijek kodu HTML, bo w słowniku języka polskiego nie ma takich słów jak head czy p, nie mówiąc już o tym, że zamykanie fragmentów tekstu nijak nie ma się do polskiej interpunkcji.

Nie byłoby błędu, gdyby była opcja zaznaczenia i wybrania z menu okna tekstowego - propozycja opcji - Nazwa obca. Wtedy linki, czy rozszerzenia, czy nazwy choćby Vortal, co u mnie podkreślone jest na czerwono, nie byłyby błędami, o ile można tak skonstruować ustawienia tego “skryptu blokującego”.

… Pomyślałem też, że, gdyby byłoby tak, że posty napisane z błędami wysyłałyby się automatycznie do kosza, to byłaby jakaś nauczka…

Wtedy ta cała blokada traci sens, bo da się ją bez problemu obejść.

Wystarczy, że po wysłaniu formularza pokaże się na czerwono: “W treści wiadomości występują błędy językowe (zaznaczone na czerwono), popraw je albo zignoruj, jeśli są to fragmenty kodu lub wyrazy obcojęzyczne”.

Co do “vortalu” - po pierwsze po polsku pisze się: wortal, po drugie z tego co zauważyłem, redakcja już od dawna nie używa tego określenia w odniesieniu do DP.

Co do “vortalu”, to jeszcze temat

chyba poprawniej jest portal, bo z definicji wynika, że “Wortal, portal wertykalny (ang. vertical portal) – portal wyspecjalizowany”.

Co racja, to też rozsądne

Jestem za.

Poprzednio wyobraziłem sobie to, ile niepoprawnych tematów trafiałoby z automatu do kosza? Zapewne, bardzo uprościłoby prace moderacyjną, po uprzednim dodaniu do regulaminu punktu, że niepoprawne tematy i posty umieszczane są automatycznie w koszu.

Właśnie ta wizja bardziej podoba mi się, niż blokowanie błędnie napisanych tekstów tematów i postów. Czasem jest dużo przykrych żali i pretensji.

Nie popieram opcji ignoruj. Jak ciśniesz na wyrażeniach regulanych, wystarczy dodać wyjątek do code i wszystko jest cacy :slight_smile:

A co do ilości dopuszczalnych błędów (x% z całości posta).

A co do kosza, nie, po prostu nie byłyby akceptowane z tekstem “popraw post” z zaznaczonymi błędami

No bo DP to portal wyspecjalizowany w oprogramowaniu komputerowym. Co prawda jest też lab (zresztą, o ile dobrze pamiętam, odkąd go wprowadzili, zmienili właśnie “vortal” na portal) czy dział hardware na forum, ale to tylko dodatek do tej specjalizacji.

Zawsze rewolucja = frustracja. Tak było ze skórkami i innymi zmianami. Być może, na początek, tylko moduł sprawdzania pisowni, sprawdzi się, choć dla jednych będzie to wygodne, dla drugich uciążliwe i będą malkontenci krzyczeć, że mają pod górkę. Niejedni widzą zmiany w sposobie użytkowania portalu, jako ważniejsze, niż wartość merytoryczna poruszanej problematyki komputerowej.

Może stopniowo ograniczy się brak kultury pisemnego gadu o problematyce. Od czegoś warto byłoby zacząć, czyli formułowania zdań. Wyszukując w internecie jakiś temat, bo chciałoby się naprawić niezrozumiałe działanie jakiejś aplikacji, często trafia się na forum dobreprogramy. Czasami trafia się także na jakiś bełkot, pisany niezrozumiale przez jakiegoś gramatycznego ignoranta. Tacy też potrzebują pomocy. Wymuszenie jakiejś poprawności, to wyzwanie i potrzeba. Przybywa pokoleń komputerowych. Albo się ludzie nauczą pisać, albo ich nikt nie zrozumie. Są gorsi na starcie, ale i ich bolą jakieś porażki w sprawach komputerowych.

Z tym koszem, to trochę poniosła mnie wyobraźnia, ale jestem za blokowaniem niepoprawnych postów. Dlatego uważam, że się sprawdzi moduł sprawdzania pisowni, z uwzględnieniem nazewnictwa obcych nazw…

Pozdrawiam