Pomysły, propozycje i życzenia do nowego forum

Powitać.

Nie mówię - jedno zdanie, rozwiązanie, - bo problemy mają to do siebie, że są skomplikowane, bardzo specyficzne. Np. - Mam zablokowany obraz JPEG, nie mogę usunąć, system nie go nie widzi. Odpowiedź może być zawarta w jednym zdaniu. Unlocker. Poczytaj o nim, jak go użyć, a JetClean usunie błędne ścieżki. 2 przykład - Wielokrotnie otwierają ni się nowe strony w internecie ie9. Nie da się tego wyłączyć, dopiero wyłączenie komputera zamyka ie. Co robić? - Odpowiedź byłaby pewnie, żeby to dać do któregoś działu na forum. Jakiego? Pod pierwszym przykładem, gdyby był założony temat, pewnie kilku użytkowników by się odezwało pod tematem, bo ktoś ma tak samo, a inny już sobie poradził swoim sposobem. Inny by sobie zaspamował…

Hej,

No tak - ale takie podejście spowoduje niezły bałagan, bo w jednym dziale nagle zaczną pojawiać się różne problemy - związane z siecią, z bezpieczeństwem, z poszczególnymi systemami. I jak później w czymś takim szukać?

Pozdrawiam,

Dimatheus

Powitać.

Powiedzmy - Forum, to lecznica komputerów w niemałym sensie. Zaproponowałem izbę przyjęć. Po co byłby ten temat Pomysły i życzenia…? - skoro konserwatywnie rzecz biorąc, nie trzeba psuć tego, co działa.

Hej,

Rozumiem. Ale by na forum nie zrobił się nieziemski bałagan, trzeba by po jakimś czasie przenosić wątki do poszczególnych kategorii. Kto by to robił? Pewnie moderatorzy lub admini. Obawiam się, że mogliby nie mieć na to za dużo czasu…

Pozdrawiam,

Dimatheus

Zmiany na głównej ,zmiany na blogu…A na forum nic :smiley: Chciałbym się zapytać czy gdzieś tam w planach jest wizja zmiany wyświetlania obrazków zamieszczanych w postach na jakąś bardziej cywilizowaną formę ? np coś w stylu http://highslide.com/ było by bardzo fajne :wink: Przeglądanie obszernych poradników np kolegi adam9870 z dużą ilościom zrzutów zamieszczonych w niepełnosprytnej “galerii” to istna katorga.

Proponuję słowo “SHOUTBOX”, będące nad sb. Zamienić na "TUTAJ NIE POMAGAMY !!

drobok

Wystarczy zrobić shoutbox dostępny od 50 postów w górę i nie będzie problemów typu:

Możliwość ignorowania określonych działów/wątków byłaby np. dla mnie pomocna. Teraz klikam na “Nieprzeczytane posty” i większość wątków pochodzi z działów Bezpieczeństwo, Hardware czy Windows X w których i tak się udzielał nie będę. Jak na razie po prostu otwieram stronę każdego z tych działów, klikam by oznaczyć wszystkie wątki jako przeczytane i dopiero potem mogę pooglądać nieprzeczytane posty. Możliwość ignorowania sprawiłaby że byłoby to nieco wygodniejsze.

Wprowadzenie dodawania plikow na forum jako zalacznikow podczas pisania posta by nie latac i szukac jakiegos serwera podczas koniecznosci wstawnienia pliku,klik na plik i mamy otwarty/zapisany na pulpicie, mozna wlaczyc ta opcje w ustawnieniach forum ?

Czy bezpośrednie otwieranie plików z zainfekowanego komputera, jest bezpieczne? Większość problemów, to zagrożenia. Bardzo by było wygodne dla szukających pomocy na forum, takie dodawanie załączników do postów. :slight_smile:

Dlatego też jedyna rzecz jaką otwierasz w takim wypadku to log z wklej.org :stuck_out_tongue:

A załącznik do postu w takim wypadku to również niezbyt udana opcja (pomijając fakt zżerania dysku serwera przez te pliki)

ja mam taką propozycję, abyśvcie rozszerzyli forum o nowe działy i zmniejszyć działy systemy operacyjne, do jednego działu i poddziałów, i inne także :slight_smile: :slight_smile:

To ja również się podłączę :slight_smile: Proponuję aby ustanowić jeden hosting do przesyłania zdjęć/zrzutów. Ponieważ w tej chwili jest “wolna amerykanka” w tym zakresie, a często bywa tak, że takie zdjęcia po jakimś (zazwyczaj krótkim) czasie wygasają, przez co nie wiadomo np. jak wyglądał problem (a wiem że wiele osób czyta archiwalne posty, w celu znalezienia rozwiązania własnego problemu, (gdzie problem był podobny lub taki sam) ale przez to że obrazki już wygasły to i informacja jest niepełna. W związku z tym sądzę, że warto byłoby wprowadzić taką innowację :slight_smile:

p.s. korzystam z pewnego hostu (bez logowania, łatwe wrzucanie zdjęć na “zawsze”) ale nie wiem czy podanie do niego linku nie zostanie potraktowane jako…reklama :wink:

przykładowy link z “ichniego” hosta z którego nic nie można praktycznie odczytać ----> http://i45.tinypic.com/2rx7cq8.jpg

natomiast tutaj ten sam link ale z “właściwego” hosta 2rx7cq8_min.jpg różnicę widać “gołym okiem” :slight_smile:

@stranger 004 -> gallery/index.php :wink:

semtex o tym wiem, ale jak widać po tematach mało kto korzysta z forumowej galerii - jak już korzystać z zewnętrznego źródła to ze sprawdzonego i solidnego :slight_smile: bo te fotosiki, imageshack’sy itp. to o kant t…ka rozbić :slight_smile:

Dlatego lepszą opcją byłoby dodanie w edytorze opcji “dodaj załącznik” powiązany z galerią forum, zrzuty lądowałby w temacie i w galerii, nie trzeba korzystać z zewnętrznych stron, zgłaszałem to już jako propozycję zmian na forum…

Też o tym myślałem :slight_smile: takie coś funkcjonuje na np. znanym forum dotyczącym elektroniki :wink: i moim zdaniem sprawdza się to idealnie. Chyba że nie byłoby technicznej możliwości tu na forum dodania opcji “dodaj załącznik” to jako zewnętrzne źródło (a zarazem jedyne i obowiązkowe - ze względu na “żywotność” zdjęć) wskazywałbym na hosting, który wskazałem w poście otwierającym moją listę “życzeń” :slight_smile:

Oba fora mają ten sam silnik, więc czemu by takiej możliwości miało nie być ? A co do tego twojego polecanego linku, to raczej wątpię by ktokolwiek tutajszy chciał mieć obrazki na konkurencyjnym portalu (który również posiada forum) :stuck_out_tongue:

Czyli wszystko wyjaśnione - reszta pozostaje w gestii administratorów :slight_smile:

drobok - dlatego zastrzegłem, że może być to konkurencja :wink: ewentualnie jakiś inny równie dobry zewnętrzny hosting zdjęć (warunek: zdjęcia zostają na “zawsze” ) ale skoro jest możliwość dodania do forum opcji z załącznikiem to sprawa jest chyba jasna :slight_smile:

“Te” forum z tego co wiem zawsze było niemile widziane i linki do niego przeważnie leciały w kosmos…