Pomysły, propozycje i życzenia do nowego forum

Zawsze można by zatrudnić jakieś wróżki, bd dobierały tytuły :stuck_out_tongue:

Napisałem w tamtym wątku, powtórzę tu:

Ciągłe pisanie “proszę poprawić temat…” itp “wyśmienicie” wygląda, czasami mam wrażenie, że niektórym modom tylko na liczniku zależy a z forum robi się pomarańczowy śmietnik

Może by to dopisywać w treści pierwszego postu z wysyłaniem PW do zakładającego wątek zamiast pisać oddzielny post?

“Najlepszy” jest (a może był, nieważne kto) jeden z moderatorów, bardzo zawzięty na słowo “problem” w temacie wątku, ale w wielu przypadkach wystarczy z tematu to słowo skasować bez zmiany pozostałej treści i będzie OK.

Ewentualnie ciekawe byłoby inne rozwiązanie - blokowanie wątku z możliwością jego edycji tylko przez tego, który go założył- odblokowanie dla pozostałych by następowało po weryfikacji przez moda. (ale to już wymaga pewnie większej ingerencji w kod forum)

Cedar , popieram. Mnie to tak pewnego czasu zaczęło irytować że w końcu zrobiłem sobie filtr wcinający posty moderatorów.

Niektórzy nowi niestety przemykają :wink: , lepiej by było jakby wszyscy mieli ten sam zielony ustawiony…bo by łykało tylko “te zielone” :smiley:

Co do pomysłu z wysyłaniem PW do autora tematu jestem negatywnie nastawiony, jeden użytkownik odbierze i dostosuje się do zaleceń, inny odbierze i zignoruje sprawę a jeszcze inny zignoruje wysłaną PW. Przynajmniej tak to wygląda teraz.

Wiem że sporą cześć użytkowników drażnią posty z formułkami moderatorów ale jakoś informację musimy przekazywać. A to czy lepiej będzie wyglądać osobny post czy np. post autora tematu z naszą formułka to już kwestia gustu.

Moim zdaniem czytelniej wygląda osobny post.

IMO nie tyle drażnią posty co powiadomienia o nich dla tych których one nie dotyczą :slight_smile:

zgadzam się co do tego, iż użytkownicy różnie traktują PW. Aczkolwiek, zdecydowana większość użytkowników odbiera (czyta) PW i stara się do sugestii w nich zawartych stosować.

Podam na swoim przykładzie. Jeżeli napiszę post i mod dopisze w nim swoją wiadomość do mnie to - o ile dopisek będzie logiczną całością oraz będzie uzasadniony merytorycznie - mnie to nie drażni.

Wyjaśnij mi, dlaczego wyręczać leniwą osobę, bo jej się nie chciało. Nie korzysta z polskiej pisowni, bo… jej się nie chciało. Nie będę nikogo wyręczał, to wasz obowiązek, często poprawiam tematy wielu użytkowników w wyjątkowych sytuacjach z własnej woli, a nie z obowiązku.

Wysyłam wiele PW w sprawie nieregulaminowych podpisów i sporo z nich nie jest odbierane, więc to zły pomysł.

Sam zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, ale jak piszesz, prawdopodobnie trzeba będzie ingerować w kod.

Skąd możesz to wiedzieć? My lepiej wiemy czy odbierają i stosują się do do naszych sugestii.

Autor ma też z tego korzyść, jakby nie patrzeć, podbijamy mu przy okazji temat. Czasami jest tak, że wątek umiera w martwym punkcie, bo ktoś napisał w ostatnim poście, że da znać później, a jak wiadomo posty są łączone, a wątpię (z własnego doświadczenia), aby każdy pamiętał, żeby zajrzeć za jakiś czas do danego tematu, zwłaszcza jeśli przegląda się ich dziesiątki jak nie setki.

Może dodać szyfrowane połączenie przy logowaniu??

@roobal: chodziło mi o to, iż nie każdy jest na tyle mądry aby pisać składnie i z sensem. Może być ktoś z dyslekcją/dysortografią, albo np osoba upośledzona umysłowa. Takim osobom też będziesz dopisywał notki czy po prostu poprawisz post/jego tytuł?

Nie ma czegoś takiego, jest zwykłe lenistwo. O ile pisało by się ręcznie, ok, ale tak każda przeglądarka podkreśla błędy.

A co do osób upośledzonych umysłowo, to jakoś każdy nowy jest taki a jak się go upomni to jakoś cudownie zdrowieje :stuck_out_tongue:

Miałem kontakt z osobami niepełnosprawnymi umowysłowo, osoby z lekką, bądź umiarkowaną niepełnosprawnością potrafią lepiej się zachować, niż zdrowa osoba, osoby ze znacznym upośledzeniem raczej nie będą w stanie zarejestrować się na forum. Dysleksja (jak już) czy dysortografia (o ile wiesz co to znaczy), nie zwalnia z obowiązku doboru odpowiedniego tytułu czy korzystania z polskiej pisowni. Nikt tutaj nie będzie nikogo wyręczał, poza wyjątkowymi sytuacjami.

Mylisz się, są takie zaburzenia jednak ze względu na wygodę “uczniów” lekarskie stwierdzanie tego zaburzenia stało się bardzo popularne i wygodne.

Osoba rzeczywiście chora dąży do tego aby zminimalizować występowanie błędów a przeglądarki internetowe ze sprawdzaniem pisowni są do tego celu wyśmienitym narzędziem.

Znów się mylisz.

Nie każdy, ale wielu nadużywa tej możliwości - nie wstydzą się, bo uważają, że internet daje im anonimowość - oni są zwykłymi cwanymi niechlujami językowymi.

Jest na tym forum jedna osoba, która dawno już publicznie wyjaśniła powód bardzo błędnego pisania, szczegółów nie pamiętam, szukać mi się nie chce (chyba posiada jakiś uraz neurologiczny)

A pomyślał ktoś nad listą gotowych tytułów? User np klika w Problemy z oprogramowaniem, potem np. z rozwijanej listy wybiera Nieprawidłowe wyświetlanie stron internetowych. Niżej opisuje, jakie ma problemy. Pierwsza powinna być opcja wyboru własnego zatytułowania, a potem propozycja użycia gotowca.

Pozdrawiam

Bogdan

większość nowych pyta jak założyć post, w którym dziale napisać, a ty im każesz jeszcze wybierać z listy co najmniej kilkuset tytułów najbardziej trafny ? :stuck_out_tongue:

Pomijając już sam fakt PR, imo pomysł kompletne dno :stuck_out_tongue:

Dodane 03.08.2013 (So) 23:14

Ja bym był za zmuszeniem do korzystania z wyszukiwarki forum niż za pomaganiem im w wyborze tytułu / poprawianiem ich postów

Z Twoim poprzednim postem nie zgodziłem się prawie w całości, natomiast ten popieram w całej rozciągłości :wink:

Totalna bzdura trudna do zrealizowania, nierealna w użytkowaniu przez większość userów.

To obowiązkowo.

Moderatorzy prawie wcale nie zwracają uwagi na to, że taki sam lub prawie taki sam wątek pojawił się np. 5 minut wcześniej.

Przykład jeden z bardzo wielu (w moich postach mam ich chyba kilkanaście): ostrzezenie-przed-wylaczeniem-firefoxa-podczas-pobierania-t541015.html

To forum to jeden wielki przykład, trudno znaleźć temat który nie byłby chociaż raz zdublowany :))

Tylko nie zapominaj, że problem każdego użytkownika rozwiązujemy indywidualnie. Z jednej strony pojawią się pretensje, że nie mozna się podpinać do tematów, a z drugiej, że zabrania im się założenia nowego tematu.

Czy ja pisałem o podpinaniu się do innych (wcześniejszych wątków)? Pisałem o szukaniu odpowiedzi/wyjaśnienia swojego problemu przed założeniem nowego i (prawie) takiego samego wątku.

Co jest złego w podpinaniu się do tematu (w miarę świeżego) jeśli ma się taki sam problem? Z tego co pamiętam, zakazane jest to jedynie w dziale Bezpieczeństwo (te same objawy niekoniecznie oznaczają tę samą przyczynę, a stosując niewłaściwe “leczenie” można sobie zaszkodzić).