Witam, posiadam router TP LINK TDW8950N do 150mb/s i chciałbym zmienić go na 300mb/s +
Mój dostawca internetu to Orange do 20mb/s podłączony do routera przez RJ11. Chciałbym zwiększyć sieć wifi nie bawiąc się w wzmacniacze, tylko kupić nowy router. Z uwagi na moją lokalizację nie ma możliwości poki co pójścia w światłowód. Czy wybierając:
TP LINK ARCHER VR 400 lub trochę tańszy TP LINK TD-W9960 N300 będzie ta sieć wifi stabilniejsza i trochę bardziej ten zasięg poprawi się w moim mieszkaniu? Dzięki wielkie za każdą podpowiedź z góry. Pozdrawiam.
~ 80m2, w zasadzie to zasięg musi przebić się przez drzwi drewniane. Ogolnie rzecz biorąc przeniosłem router do salonu między dwa pokoje i przedpokój i od razu prędkość zwiększyła się z 1.2mb do 10mb. Czyli nie ma większego znaczenia czy jest to 400zl czy 300zl, nie bedzie roznicy z tym co mam teraz?
Gdy tak teraz sobie rozmyślam, może faktycznie lepiej byłoby na kablu w miejscu gdzie stoi router kupić wzmacniacz wifi, a router z powrotem przenieść na pierwotne miejsce?
A moze zrobic inaczej. Zobacz czy ten TP-Link ma tryb bridge mode (tryb mostu) dla modemu ADSL w sobie i kupic nawet najtanszy Mesh od TP-Linka? Jedno SSID Wi-Fi w calym domu, a kazdy wzmacniacz bedzie mial inne Wi-Fi. Oszalec idzie zmieniac te Wi-Fi potem recznie.
Ja TP-Linka nie nawiąże bo ich firmware w routerach to jakaś jedna wielka pomyłka, ciagle jakieś jazdy, problemy. Nie wiem jakichś nie dorozwinietych informatyków zatrudniają, albo olewają sprawę…
Za 350 zł Mesh-a nie kupisz. To conajmiej dwa razy trzeba dać na to, żeby miało sens.
Mi maja światłowód podłączać bo koło domu już wkopali i mam Synology MR2200AC. Myślę o kupieniu drugiego jak już będę miał 600Mb/s i zrobienia z nich Mesh-a. Chociaż trochę się boje czy to będzie dobrze działać bo nigdy nie robiłem takich zabaw.
Ja wogle nie rozumie: masz 20 mb/s to co to co router 300 mb/s albo 600 mb/s. Jak se kupisz router z dużą mocą co se umysł przepalis tym sygnałem WiFi
Nie lepiej sporzystać z Powerline
Chodzi o to żeby zamiast wzmaczniaczy, których kolega nie chce, wykorzystać urządzenia Pawerline po sieci 230V, które mają możliwość podłączenia kabla lub korzystania w WiFi. Poza tym jeżeli ma 20 mb/s nie nie rozumię po co mu router 300 mb/s jak ma teraz 150 mb/s.
I tu jest pewien problem to ludzie mylą Pawerline ze zmiaczniaczami WiFi które przechwytują i wzmacniają sygnał WiFi
Hmm, z tymi 300MB/s to przesadziłem. Czytam, że MR2200ac może jednocześnie korzystać z trzech pasm wifi, dwóch 5GHz i jednego 2GHz. Czyli max: 867Mbps + 867Mbps + 400Mbps (czyli 110MB/s + 110MB/s + 50MB/s = 270MB/s). Ale żeby tak to działało w MESH to oba routery MUSZĄ być ze sobą połączone kablem bo w przeciwnym przypadku jedno pasmo odpada na potrzeby połączenia tych routerów i to będzie wąskie gardło.