To mój pierwszy post na tym Forum, jako więc nowy, proszę o przymknięcie oka na ewentualne potknięcia lub wybór niewłaściwego działu do tematu.
Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu sterownika do rozszerzenia USB 2.0 PCI karta 4+1 port ,chipset
NEC D720101F1. Karta pochodzi od niemieckiej firmy CSL i figuruje jako Art.Nr: 19738/20141209SZ019
Płyta główna komputera - P4XFB/P4XFBU A03
System - Windows 7 Professional SP1 ( 32 bit. )
Niestety, ogólnodostępne pakiety driverów np. Driver Pack Solution czy Easy Driver nie instalują tego
sterownika ( niby Easy Driver próbuje załadować sterownik - Alternative Game Port ale plik jest duży i zrywa ładowanie po ok.50-60% ).
Próba kontaktu z CSL Niemcy, nie przynosi efektu a na ich stronie www., nie ma sterownika do tego
chipsetu.
Po prześledzeniu tego tematu w sieci, natrafiłem na sklep internetowy Ali Express, który ma w swojej ofercie sprzedaży tą samą kartę z dyskiem instalacyjnym DVD ,którego ja nie otrzymałem w komplecie z chipsetem od CSL.
Bardzo proszę o wszelką pomoc ponieważ komputer, którego staram się ożywić, posiada porty USB 1.1. Dodatkowo, komputer nie ma zintegrowanej karty sieciowej, którą zastępuje karta USB RT 5370
i chodzi głównie z zwiększenie prędkości przesyłu danych.
W tej chwili nie skopiuję Ci tego łańcucha znaków ponieważ komp aktualnie ściąga aktualizacje systemowe ( 1-180 ).Po zainstalowaniu lub raczej cofnięciu wejdę w menażera urządzeń i Ci to skopiuję.W każdym razie Windows Update nie znajduje tego sterownika lub wyskakuje komunikat, że sterownik nie zostanie zainstalowany ( Kod 28 ).
Wielkie dzięki za link do instalki. Oczywiście wypróbuję ten ster jak komputer zainstaluje lub nie aktualizacje systemowe. Po wypróbowaniu odpowiem o efekcie.
Ok, wielkie dzięki, wieczorkiem zadziałam i podzielę się rezultatami bo teraz muszę pozałatwiać bieżące sprawy.Oczywiście uruchomię “mały przycisk” - Download.
Ogarniam temat, rozpakowałem w WinRar i instaluję.Zobaczymy co z tego wyjdzie, jak się nie uda to już pociągnąłem instalkę z drugiego linka.Za chwilę będę wiedział co i jak.
Niestety chyba się poddam.Sterownik jest zainstalowany i menażer urządzeń widzi tą kartę PCI jako “Creative Game Port”.Problem jest znów inny, ponieważ pokazuje się problem z kodem 01, czyli urządzenie jest niewłaściwie skonfigurowane i sterownik nie został zainstalowany przy czym menażer widzi najnowszy sterownik.Nie jestem informatykiem i nie wiem już, od której strony to ugryźć.
Dziękuję za udzieloną pomoc i proszę o ewentualne sugestie.
Tak odinstalowałem stary sterownik i zainstalowałem exe. ten z drugiego linka.
W ogóle cuda się zaczęły dziać z komputerem po reinstalacji systemu (padnięty HDD z systemem i wymieniony na sprawny + nowa instalacja).
Komp jest strasznie zmulony, wszystko otwiera po kilku minutach, nie wspominam już o internecie.
Stronę Googli otwiera parę minut i następne tyle konkretne www.
Nie zainstalował mi też z systemu sterownika do karty dźwiękowej ale zainstalowałem mu alternatywę z Solutiona i niby jest ok. Urządzenie sprawne a dźwięku brak.
Nie wiem jak to wszystko sobie tłumaczyć, nawet nie odczytuje mi CDR najprostszej płyty mp 3
,żeby przetestować dźwiękówkę.Zero reakcji, nie otwiera się nawet Windows Media Player bo pliki nie są eksportowane z płyty.
Ciężka sprawa, nie wiem czy powodem tego muła są aktualizacje systemowe czy co ?
W obecnym stanie nie wiem co z tym dalej robić a na serwis to zbyt stary złom…