Potrzebuję nowy PC do edycji video, ale mam specyficzne oczekiwania

Hej,

Pracuję na komputerze zakupionym w 2007 roku. AMD Athlon 64 + Win XP. Edytuję video w programie Vegas. Jednak komp już jest leciwy na obecne standardy plików video, grzeje się, wolno odtwarza video. Chciałbym kupić nowy komputer i szukam osoby, tutaj albo z Krakowa, która (nawet za opłatą, jeśli okażę się zbyt upierdliwy) pomogłaby mi skonfigurować zestaw. Oto czego oczekuję:

• komputer powinien być na tyle współczesny (wydajny, “na czasie”) aby posłużyć mi przez kolejne kilka lat (www i video, nie gram w gry);
  • powinien dać mi możliwośc instalacji Windowsa 7;
  • powinien dać mi możliwośc instalacji mojego software z okolic 2005 roku (z Win XP) - są to drogie programy, wtyczki, edytory audio, itp, i chciałbym je móc dalej używać a nie kupować nowe wersje;
  • powinien dobrze radzić sobie z obróbką / odtwarzaniem / renderowaniem video.

Mam wrażenie, że wszystko rozbija się o architekturę 32 kontra 64 bity, procesory, karty graficzne i systemy operacyjne. I tych elementów właśnie nie potrafię dobrać. Jestem gotów wydać od 1000 do 3000zł.

dzięki

Używasz jakiegoś specyficznego sprzętu prócz tego przy kompie, jakieś konkretne złącza potrzebujesz itp?
Windows 7 jest tylko oficjalnie wspierany przez używane oprogramowanie, że jest wymogiem czy ewentualnie nowy Windows 10 wchodzi w grę?

Hej,

Tak, używam np. starych kamer które są na kable typu CINCH (banan), ale z tym to akurat myślę, że sobie poradzę poprzez jakiś interfejs / przejściówkę video-usb. Chociaż byłoby miło, gdyby karta graficzna miała takie wejście, bo mój stary komputer miał coś takiego (chociaż to nie była karta graficzna lecz tuner TV).

Windows 7 to jest raczej mój “wymóg” - boję się, że na Win 10 mi nic nie pójdzie. Mam rózne profesjonalne softy audio/video tworzone w latach 2001-2007 i boje się, że nie będą współpracować z Win 10 lub z architekturą 64 bit. Poza tym szczerze powieziawszy bardziej mi odpowiada wygląd Win 7. A może istnieje jakaś nakładka (“theme”) która sprawia, że Win 10 wygląda i zachowuje się jak Win 7 / XP ?

Jak chodzi tylko o wygląd menu start to wystarczy classic shell.

Jak całość wyglądu to potrzebny też skinpack:

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet

Klienckie systemy operacyjne Koniec wsparcia podstawowego Koniec wsparcia dodatkowego
Windows 8.1 9 stycznia 2018 r. 10 stycznia 2023 r.
Windows 7, z dodatkiem Service Pack 1* 13 stycznia 2015 r. 14 stycznia 2020 r.

Moim zdaniem kompletowanie sprzętu i oprogramowania pod Windows 7 na dzień dzisiejszy to dokładanie sobie kosztów przez odwlekanie nieuniknionego.

Rozumiem, słyszałem o tych datach, jednak ja chciałbym na moim komputerze tylko i wyłącznie pracować, a nie dostawać “wsparcie” od Microsoftu;) Poradzę sobie bez wsparcia w tym zakresie… Oczywiście idealnie byłoby skonfigurować komputer który odpali Win 7 i Win 10, kiedy już uznam, że muszę się przesiąść na Win10. A najlepiej gdyby były zainstalowane oba jednocześnie i wybierałbym system przy starcie. Czy da się?

Możesz zainstalować próbną wersję Windows 10 64-bit (na 30 dni bez seriala) i wypróbuj swoje oprogramowanie czy będzie chodzić.

Tylko w tym miejscu pojawia się kwadratura koła.
Już pal sześć Windows 7 i 10, ważniejsza jest właśnie architektura 64 bitowa.
Ogólnie chodzi o RAM, Grafika, Video etc wymaga jednak paru gigabajtów Ram, a na XP obsłużysz tylko 3,5 i to na spółkę z karta graficzną. W takim układzie nic nie zrobisz.

Postaraj się sprawdzić w sieci czy Twje programy obsługują 64 bity, tzn czy na Windows 10 odpalisz lub na 8. Na 100% Google Ci podpowie, nie znam nazw i sam Ci nie sprawdzę. Gdyby okazało się, że nie, to trzeba by złożyć coś ze starszych części, nie wymagających WIN 10.

PS. Co do oprogramowania, może problemu nie bęzie, też mam takiego dziadka :wink:

Teoretycznie może, ale na takim procesorze i z anemiczną ilością RAM, to będzie chyba crashował i wieszał się stale. Ten procek jest 5 razy słabszy od netbookowych Atomów :wink:

Vegas Pro można kupić teraz w promocji za 300$. Wydaję mi się że taki wydatek raz na 12 lat to nie są kosmiczne pieniądze.

Może zejdźmy na ziemię, oto wymagania Vegas 16 Pro

a sprzęt do niego to min. 5000 zł. Moim zdaniem kolega @dibox ma nierealistyczne wymagania.

Spokojnie, mam Vegas 8 które ma niższe wymagania i na pewno pójdzie na komputerze za 2000zł. Poza tym zauważ, że te requirements są dla video 4k, a ja nie zamierzam robic video w 4k, co najwyżej HD.

Jeśli dobrze się orientuję w tym co napisaliście, potrzebuję kompa 64 bitowego, gdyż tylko to ma sens w perspektywie najbliższych 5-7 lat. Na takim kompie będę mógł zainstalować sobie Win 7 i prawdopodobnie moje programy (z tym szkopułem, że będą działać w trybie 32 bity, czyli mniej wydajnie, ale będą!).

Pozostaje więc pytanie, czy możliwe jest posiadanie Win 7 i Win 10 na kompie i wybór przy starcie. No i pytanie o procesor / kartę grafiki, które z godnością przyjmą na siebie proces odtwarzania i renderowania video. Wczoraj w komisie Pan mnie skrytykował, że w moim obecnym kompie zainstalowałem sobie AMD Atlhon. Athlony sie grzeją - a trzeba było ponoć kupić Intela, który to “spowalnia sobie zadania, ale się nie grzeje”. Takich kruczków właśnie nie znam.

Tak, 3,5 GB to już teraz za mało.

Tak, ale wydaje mi się, że musisz mieć 2 licencje.

Krytykował decyzję podjętą 12 lat temu?
Nie słuchaj takich ogólnikowych rad. Inteli jest jakieś 1000 modeli i nie wiadomo co Pan w komisie miał na myśli.

Jak ma mieć możliwość instalacji windows 7 to 2/3 generacja Intela i5 lub 4 generacja Intela i5 do tego minimum 8gb RAM DDR3 lub ze stajni AMD Jakiś FX-6xxx lub FX-8xxx i też 8GB ram DDR3 i do tego jakiź GTX 9 generacji. Ale to wszystko z używanych części bo nowe procki “wymagają” Windowsa 10.

Możliwe, tylko wtedy lądujesz w okolicach 1000 zł za 2 licencje

Za ok 1500 zł masz dwie opcje:

• zakup używanych (i potencjalnie bardziej awaryjnych) FX 6/8xxx lub i5 z 4 generacji wzwyż, czy będzie potrzebna karta? Pewnie tak, integra Intela może nieco odstawać. - Taniej.
  • zakup nowego AMD, najlepiej 2400G (z ryzykiem potencjalnych komplikacji przy instalacji win 7- sterowniki)

A od kiedy Ryzen 3 tak zdrożał?
4 Core CPU, 8GB RAM i SSD 240GB raczej nie kosztuje 5000zł.

Widziałem, że nowe płyty pod AMD nadal wspierają windows 7.

Nie rozumiem nad czym te rozważania jak komp, który podałem wystarczy na parę ładnych lat, a do obsługi 4K będzie potrzebował tylko drugiej pary RAM.
W zestawie masz Windows 10 w wersji BOX (będziesz mógł kiedyś przenieść na innego kompa).

No właśnie nad zestawem :wink: ON jest dobry i do wymagań byłby super dopasowany. Z jednym drobniutk ale, nasz Klient używa archaicznych programów sprzed 15 lat.

Pierwsze Core Quad wyszły bodaj w 2008 roku., wcześniej były duo lub jakieś Pentium D.
Nawet uwzględniając, że w oprogramowaniu były jakieś uaktualnienia, to prawdopodobnie jest ono zoptymalizowane na 2-4 rdzenie/wątki. Prawdopodobnie więc 12 wątkowy procesor wykorzysta 1/3 potencjału.

Druga sprawa do autora: czy komputer posiada zewnętrzna kartę graficzną, tzn. czy oprogramowanie mocno korzysta z GPU :)?

Przeczytaj wymagania Vegas Pro i się dowiesz czemu taki CPU i GPU.