Potrzebuję nowy PC do edycji video, ale mam specyficzne oczekiwania

Pierwsze primo wyrzuć kartę gt 730, od biedy na start podepnij swoją starą, Jak inwestować 400 zł, to już lepiej popolować na jakąś 560/570 :wink: Jak mocno ciśnie to bierz nowego rx 550 lub gt 1030. bdą z 70% lepsze.

Kość daje Ci 1x8 GB, stracisz z 10%, ale to skutek płyty z2 slotami.
A320 jest budżetowa, do podkręcania niet, do biurowca, ujdzie.
HDD? OK.
Nagrywarka, jak masz starą i musisz korzystać, to przekładaj :wink:
Quolec, nie wydaje się godny zaufania, szczególnie jak karta jakaś ma dojść.
Obudowa, pewnie pudło zbite z blachy, jak klient nie widzi, to ok.
Windows b. tani, ale ok, może mają.

Jeśli płyta ma tylko dwa sloty na ram, to czy ma na tyle złącz aby podpiąć do niej np. kartę tv, kartę dźwiękową, kartę wifi, lub coś bardziej egzotycznego? Może lepiej dołożyć do płyty i kupić coś porządnego zamiast budżetowca?

Wg mnie jak nie chcesz od razu kosmicznego kompa za całe 3k to możesz zacząć od czegoś takiego:

CPU 4 rdzenie/8wątków
GPU zintegrowane, ale na wstępie przyzwoite
RAM jak chcesz, ja bym dał 2x4GB, ale to jest 50zł tańsze.
Solidna płyta główna w pełnym formacie ATX, raczej nie powinno Ci braknąć złączy.
Zasilacz markowej firmy o wystarczającej mocy.
Obudowa z przepływem powietrza nie konserwa.
Dysk to takie minimum na system i podstawowe aplikacje, pewnie masz jakiś stary dysk w obecnym kompie, który możesz przełożyć.
No i najważniejsze pełny legalny system Windows 10 w wersji BOX, czyli jak będziesz chciał to możesz legalnie przenieść kiedyś na innego kompa.

1 polubienie

Do zestawu dorzuć usługę montażu :wink: W razie reklamacji odeśle całą paczkę, a oni się będą zastanawiali co odesłać producentowi.

Dzięki! Wygląda to fajnie. Czyli jesteś już pewien, że na tym Ryzenie pójdzie Win 7?

ps. czy to nie jest tak, że każdy kto ma Win 7 może za darmo zaktualizować sobie przez internet system do Win 10? W takim przypadku nie musiałbym kupować Win już 10 teraz.

Póki co darmowa aktualizacja do windows 10 nadal działa

No to dokładnie tak, Win7 nadal można aktualizować do Win10, więc skoro masz licencję to jak najbardziej możesz wykorzystać i usunąć ten system z koszyka. Na Ryzenach Win7 działają, gorzej z XP, więc on musi pójść na Wirtualną maszynę.

Scaliłem dwie Twoje oferty w jedną (tzn wybrałem to co mi się podoba z obu) - co myślisz?

2275 zł wyszło.

Seagate Barracuda zmień na coś innego.

Brakuje jeszcze karty graficznej.

I tego nie jestem pewien, ale chyba RAM będzie działać z prędkością 2667 MHz z tym procesorem.

• AMD Ryzen series CPUs (Pinnacle Ridge) support DDR4 3200+(OC)/2933(OC)/2667/2400/2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory*
  • AMD Ryzen series CPUs (Summit Ridge) support DDR4 3200+(OC)/2933(OC)/2667/2400/2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory*
  • AMD Ryzen series CPUs (Raven Ridge) support DDR4 3200+(OC)/2933/2667/2400/2133 non-ECC, un-buffered memory*

OK dzięki sensu a czy potrafisz stwierdzić na 100% że na tych Ryzenach pójdzie Win 7?

Nie potrafię.

Takiej gwarancji na 100%nie ma, bo producent oficjalnie nie wspiera, tzn. nie dostosował. Główny problem, z tego co słyszałem, to była niedziałająca klawiatura i myszka na usb 3, ale Ty masz w gruchocie w domu pewnie mysz i klawiaturę na PS2, czyli tym okrągłym złączu :wink:

Ludziska! Czy widzieliście ten news z 8 lutego?

AMD nie stosuje grubej kreski. Firma AMD poinformowała o tym, że jej procesory serii Ryzen będą mieć zapewnione wsparcie pod systemem operacyjnym Windows 7. AMD zatem w tej kwestii idzie w kierunku przeciwnym niż Intel, który odwrócił się od użytkowników siódemki i wraz z procesorami Core siódmej generacji wymaga systemu operacyjnego Windows 8.1 lub 10.

https://pclab.pl/news72873.html

Cżyżbym był uratowany? :smiley: Mogę kupić nowy super komp i postawić na nim Win 7 ?:smiley:

Też to właśnie czytałem ostatnio i to z innego źródła. To co do Twojego sklejonego zestawu, zmień dysk seagate na Toshiba p300.
Co do Ramu to w BIOSie będzie potrzeba tylko włączenia XMP profile (wierzę, że morele to ogarną ).
W tym zestawie brakuje grafiki (Ryzen 2600 nie posiada zintegrowanej), nie ma jej tu wcale. Tutaj pytanie czy użyjesz starej czy chcesz kupić coś nowego?