Potrzebuję nowy PC do edycji video, ale mam specyficzne oczekiwania

http://www.cpu-upgrade.com/mb-Gigabyte/GA-M56S-S3(rev._1.x).html
Rozbudowa do celów awaryjnych wyniesie Cię ze 100 zł :wink: Może nawet mniej.

Teoretycznie mógłbyś kupić nawet Phenoma x6 za 300, ale nie polecam.

• do 70 zł złap Phenoma x4 8/9xx+ lub Athlona x4 z640+, w sumie nawet słabszy będzie “kopem” do poziomu dzisiejszych netbooków :wink:
  • Dokup ze 2 kości Ram po 512 MB razem z ~~20 zł ( i tak masz 32 bity i grafikę zewnętrzną), chyba żebyś miał Windowsa XP 64 bit, to możesz więcej RAM np. 2x2 GB.

Też bym się obawiał, ale ram nie jest tak awaryjny, a Athlonów x4 chyba nie katowali tak jak Phenomów , te drugie lepsze do gier, mocniejsze :wink: Płytkę ma włąsną.

Hej, hej, powoli, ja nie chcę rozbudowywać mojego starego kompa! :slight_smile: Ja chcę kupić drugi komputer, “najlepszy komputer z epoki Win XP”. Specyfikację mojego starego kompa podałem tylko jako ciekawostkę.

ok, poleasingowy do ewentualnego zwrotu, ale z jakim prockiem?

a co Ci to da:)?
W nim dostaniesz pewnie Windowsa 7, może 10.
Z Windowsem XP i tak mogą być problemy, i oczywiście nici z wykorzystania “pełnej mocy” nawet 4 GB RAM.
Bo przecież nie wydasz 200-500 zł na oryginalnego Windosw XP 64 bit (czy ile tam chodzą).

Jeżeli chcesz coś lepszego, to lepiej podkręć swój, jak chcesz cos bardzo dobrego, bierz nowy, z poleasingowcami też się zamotasz.

Wg mnie warto spróbować, kupić takiego poleasinga (duży zapas mocy więc i z nowymi programami powinien dać radę), a jako że jest procesor 4 generacji to Windows XP nie powinien być problemem.

Procesor OK, ale RAM :wink:
tu jest problem, branie z 32= bezsens, zakup 64 (oryginalnej!) = pewnie też drogo…

Ale o czym Ty mówisz?

Pancia wrzucił poleasingowca z 16 GB RAM, Komputer ma Windowsa 10 Profesional, lądujemy więc w emulacji znowu.

Jeżeli chcemy tego uniknąć, to do sprawnego działania (n. jakieś strony do. montowania filmów) będzie on potrzebował chyba jednak więcej niż 3,3 GB RAM… czyli czeka go zakup Windowsa XP x 64.

Może się mylę, ale niezbyt ta opcja jest ok.

Koszta nie grają roli. Chodzi tylko i wyłącznie o dobranie najsilniejszego zestawu z punktu widzenia Windowsa XP. Skoro Win XP nie obsługuje więcej niż 4GB, mamy już pierwszą odpowiedź - RAM powinien wynosić 4GB (ale jaki ddr?).

Powiem tak: wyobraźcie sobie, że jesteście Windowsem XP i lubicie wykorzystywać w pełni zasoby komputera, na jakim Was zainstalowano. Szukacie więc komputera, na którym moglibyście maksymalnie hulać, osiągnąć pełnię swoich możliwości bez żadnych konfliktów (ze sterownikami, z podzespołami nowej genracji, itp).

Powiem jeszcze inaczej: wyobraźmy sobie, że cofamy się w czasie i jest rok 2007, albo 2010, albo 2012 (nie wiem kiedy dokładnie nastała zmiana “epoki”). Na rynku rządzi Win XP i wszyscy użytkownicy chcą go mieć, i wszystkie sklepy go promują i polecają. Idziemy do sklepu i prosimy o sprzedanie nam najlepszego komputera. Jaki to byłby komputer?

W tej chwili ma 2gb, 3.2gb to ponad 50% więcej. Ale jak rozumiem to ma być zestaw żeby postawić równolegle Windows 10?

No dokładnie, chodzi o to że na tym kompie bez problemu obok Widowsa 10 powinien postawić XP bez żadnych wirtualizacji.

Tak, postawi on go i powinno wszystko działać, tylko będzie strata RAM na 32 bitówce.
Więc: retuszujemy film - WIN XP — reset—> Wind 10 i oglądanie Facebooka;)

Można tak pójść, jeżeli pytającemu to pasuje, to podałeś OK konstrukcję (mi by przeszkadzało).

Instalowałem XP SP3 na komputerze z intelem trzeciej generacji. Ze sterownikami nie było problemu, wszystkie były oficjalnie na stronie. Teoretycznie wszystko działało, nawet szybko. Niestety był 1 problem. System widział tylko 1 rdzeń i nic nie dało się z tym zrobić.

Poszukaj jakiegoś używanego zestawu z Windowsem Vista. Ten system miał premierę w 2007 roku, więc taki komputer powinien spokojnie wspierać jeszcze WinXP, nie powinien być drogi i mieć parametry dużo lepsze od twojego.
Szukanie poszczególnych elementów do złożenia tak leciwej maszyny, aby “wymaksować” osiągnięcia mija się z celem i mógłby się na to szarpnąć tylko pasjonat z wiedzą, czasem i cierpliwością do reklamacji :wink:

Z Vistą pewnie dostanie jakiegoś core quada, bo 775 wtedy była standardem, może szczytem bęzie i -9xx :wink:
W tej sytuacji wsadzenie athlona x4 będzie tak samo wydajne i… nawet pewnie nie będzie musiał robić reinstalki :wink:

Choć z drugiej strony, to może na Viscie x64 w jakieś zgodności z 32 by te programy poszły, w sumie skok nie był taki wiele jak do 10.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :slight_smile: Na razie zrobię klona mojego starego PC, a powoli będę budować i przestawiać się na nowy komp z nowym softem wyhaczonym na promocjach.

pozdro!

panicagaming, ale czy na kompie w tej konfiguracji, którą mi podałeś na morele, odpali mi Windows 7? Pamiętaj, że ja chcę zacząć od Win7, a dopiero potem przesiąść się na Win 10. Może jednak trzeba tam włożyć jakiś starszy procesor (słyszałem, że Ryzeny nie przyjmą Win 7).

Spójrzcie co mi polecił pracownik dużego sklepu w Krakowie (poprosiłem o zestaw kompatybilny z Win 7 i Win 10):

A oto co napisał: “(…) Przesyłam poprawioną wersję. Trochę się trzeba będzie pomęczyć ze sterownikami ale wszystko jest kompatybilne.”

Co on ma na myśli, że kto sie będzie męczył ? Ja czy oni?

W zamówieniu nie widzę usługi instalacji Windowsa 7, więc raczej nie oni będą się męczyli :wink: Ale czy to dobry zestaw to nie jestem w stanie powiedzieć.

Wg mnie nie jest to dobry pomysł, daj mi chwilę to coś wyczaruję.