Witam, od przyszlego roku zaczne studia informatyczne i chce od wakacji zacząć naukę programowania Java(teraz nie, bo uczę się do matury), na informatyce mialam podstawy C++ i bardzo mi się to podobało. Mam kilka pytań, mianowicie czy: 1. przerobienie książki - Java Podstawy wyd.IX Horstmann Cay S. oraz frameworków(podstaw) wystarczy do znalezienia pracy jako młodszy programista? 2. A może jednak aby dostać prace trzeba dodatkowo przerobić Java. Techniki zaawansowane. Wydanie IX? 3. W ogóle polecacie te dwie książki? 4. A co jak już przerobie te dwie pozycje? co dalej? jakie książki? 5. A i jakie przykładowe zadania w pracy wykonuje młodszy programista?
Edit: Dodam, że oczywiście oprócz przerobienia książki to robiłabym jakieś proste aplikacje. I zamierzam się przed podjęciem pracy uczyć 1 rok bądź 2 lata, codziennie ok. 1-2 godz. Spis treści powyższych pozycji:
I co wpiszesz sobie w CV że przerobiłeś te książki ?
U mnie w firmie (piszemy w .Net aplikacje webowe) młodszy programista musi znać podstawy rozwiązań webowych(html, css, choćby liznąć js) i znać nawet nie najlepiej jakikolwiek język wysokiego poziomu oraz podstawy baz danych. To jest praca dla kogoś kto zaczyna i pracodawca o tym wie.
Młodszy programista wykonuje te same czynności co zwykły programista, tylko przelicza się że może to robić wolniej niż ktoś bardziej wdrożony. Oczywiście są rzeczy, których nie robi i z wieloma kwestiami jest “prowadzony za rękę”.
Książki są fajne, ale to wiedza teoretyczna. Mając tą wiedzę zrób 3-4 proste projekty (ale nie “kalkulatory” itd). Pokaż coś, weź z sobą kod, albo lepiej umieść go na Githubie.
To chyba jednak nieco zbyt wcześnie na pracę. Postudiuj jakieś dwa lata, wykonaj kilka większych projektów na zajęcia, garnij się do kół programistycznych/projektów nieobowiązkowych, pracuj w domu. Na tę chwilę, nawet po przerobieniu kilku książek, jako programista nie jesteś dla żadnej firmy wartościowy, bo mimo wiedzy teoretycznej masz dokładnie zerowe doświadczenie.
Na młodszego Javowca myślę, że to co napisałem wystarczy - na C++ może być ciężej, bo jak ktoś szuka na C++ to przeważnie do rozbudowanych systemów które utrzymuje…
Ja zacząłem pracę dopiero po studiach, a do tego byłem pasjonatem programowania… a okazało się, że i tak początki były ciężkie
Chcąc aplikować na programista java , powienieneś mieć praktyczną wiedzę na temat baz danych (Oracle, JDBC, SQL), posiadać doświadczenie z zakresu Javy Enterprise Edition i Enterprise JavaBeans. Mile widzana jest również znajomość Web Designu, AJAX, GWT/GXT.