Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, kiedy mogę zacząć kursy na prawo jazdy kategorii B. Urodziłem się 25 września 1992. Jest ktoś w stanie od jakiego miesiąca mogę zacząć kurs teoretyczny?
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, kiedy mogę zacząć kursy na prawo jazdy kategorii B. Urodziłem się 25 września 1992. Jest ktoś w stanie od jakiego miesiąca mogę zacząć kurs teoretyczny?
moim zdaniem jak zaczniesz tak w sierpniu na początku to akurat się wyrobisz na urodziny z egzaminem o ile będziesz już miał wyrobiony dowód osobisty.
To jest dokładnie 3 miesiące, a egzaminy i tak po ukończeniu 18 lat.
A jaki jest najwcześniejszy możliwy termin?
kursu czy egzaminu?
kurs to 25 czerwiec
egzamin to 25 wrzesień
Co do egzaminu to musisz mieć ze sobą dowód, a z tego co wiem to wniosek o wyrobienie dowodu chyba można składać dopiero po ukończeniu lat 18
Błażej ale można już mieć dowód prędzej, tylko że wtedy jest płatny, i jest krócej ważny. Niektórzy z moich kolegów tak mają. A tak a propos, długo się czeka na dowód?
Z dowodem zależy - mam zanjomych, którzy czekali tydzień, a mam znajomych, którzy czekali miesiąc. Ale średnio chyba z 2-3 tygodnie czekasz. Btw. co do mojego prawda jazda. Czy myślicie, że jest możliwość, żebym kurs zaczął 1 czerwca tak jak przeważnie startują, czy raczej będe musiał czekać do 1 lipca?
Ja bym nie zaczynał kursu równo 3 miesiące przed 18, bo i tak będzie się tylko czekać… Wg mnie najlepiej jest skończyć te 18lat, załatwić dowód i iść na kurs, spokojnie to i tak wcześnie, kiedyś to 18 latek ze swoim samochodem to było dziwne heh.
Luxor ja mam 18-stkę 10 maja, i w poniedziałek zaczynam prawko :).
A sam kurs ile trwa, 60h to jest aż 3 miesiące?
No darmo nikomu go jeszcze nie dają ani prędzej ani później, a co do tych 60h to 30 jest praktyki i 30 teoretyki.
To ja już dawno wiedziałem… Chodzi mi o to, że 60h to przecież nie jest 3 miesiące aż, więc po co się pchać na ten kurs tak wcześnie? Słyszałem też, że ten kurs można już zrobić jak się ukończy 17 lat :lol: , ale na egzamin trzeba czekać!
Kurs możesz zacząć najwcześniej 3 miesiące przed ukończeniem 18 lat. Na egzamin możesz iść gdy masz ukończone 18 lat. Co do dowodu to idziesz wyrobić tymczasowy (na 5lat) i załatwiasz egzamin, dla mnie nie ma po co czekać na ten normalny dowód, bo i tak za 2 lata będzie wymiana dowodów na te z chipem
Moim zdaniem najlepiej kurs zacząć dokładnie 3 miesiące przed 18stymi urodzinami. Ja tak zaczełem i z godzinami do jazdy się wyrobiłem idealnie do egzaminu który miałem w piątek
To po ile godzin tygodniowo siedziałeś tam? I ten dowód tymczasowy to gdzie się wyrabia?
Kurs można zacząć na 3miesiące przed 18stką, egzamin tylko po ukończeniu 18roku życia z paszportem lub dowodem osobistym (można paszport gdyż się pytałem o to w Wordzie).
dowód musisz mieć jak będziesz miał jazdy a nie tylko na egzamin jak ja zdawałem to chyba można było zacząć 2 m-ce wcześniej, na pewno teraz są to 3 m-ce ?
Na prawdę? Jeżeli tak to powiem super, nie muszę czekać na dowód, i nie muszę sobie wyrobić tymczasowego, teraz mi poprawiłeś humor :D.
Nie wiem skąd masz tą informacje o paszporcie bo z wordu to wątpie
Na paszporcie nie masz wpisanego numeru pesel co jest pierwszą rzeczą jaką sprawdzają przy zapisie na egzamin