Próba oszustwa

Mam to samo. Też używam tylko zdrapek i uważam to za najlepszy sposób.

Na pewno najbezpieczniejszy. Bo choćby oszust, podrobił/zduplikował kartę sim to sms’a nie przychwyci bo go nie ma. By wykonać przelew musi mieć fizycznie kartę kodów w ręku. A nawet jak ją ukradnie czy ją zgubię też sama karta mu nic nie da bo będzie potrzebował jeszcze danych do dwustopniowego logowania. Karta kodów + dwustopniowe logowanie i na 99% jesteśmy bezpieczni przed nieautoryzowanym przelewem. Ten 1% zostawiam dla chytrych i bystrych żon/dziewczyn, które wyciągną dane do logowania i kartę kodów z portfela. :wink:

No, chyba że robisz przelew z zawirusowanego komputera i podmieni ci numery kont w przeglądarce :smiley:

To możliwe - ale wtedy też będzie trochę winy po mojej stronie. Pierwsza, że dopuściłem do zawirusowania komputera którego używam do bankowości. I druga, że wykonując przelew nie sprawdziłem czy numer konta na który ma iść jest prawidłowy. Ja jestem tak uczulony, że nawet jak wykonuję przelew do odbiory zdefiniowanego to sprawdzam czy to właściwy numer konta. :wink:

Co do bezpiecznych metod cyfrowych, mówią że klucz u2f jest bardzo bezpieczny, tylko bank musi taki klucz wspierać .

Jeżeli jest aplikacja bankowa, to ona przejmuje autoryzację przelewów. Wtedy SMS ne przychodzi. Ale to też gruba sprawa, bo jakiś czas temu okazało się, że po przejęciu SIM’a część aplikacji bankowych dała się zainstalować bez pytania. Chyba już to poprawili. Normalnie nowo instalowana aplikacja powinna zapytać tej już zainstalowanej o pozwolenie. Okazało się, że wiele aplikacji nie reaguje powiadomieniem typu PUSH wysyłanym na starą aplikację

https://niebezpiecznik.pl/post/autoryzacja-mobilna-aplikacja-bank-przelewy/

Niebezpiecznik nie lubi też kart zdrapek, ale nie wiem czy się z tym zgadzam (także się nie sugeruj) no i wiadomo im więcej w technologię tym więcej niuansów.

No i dlatego jak najrzadziej korzystam z windowsa. Nie wiem co w tym systemie się dzieje, chyba nikt nie wie, a już na pewno nie wchodzę z windy do banku.

zdrapka nie pokazuje jaką operację autoryzujemy

a jeśli jakiś bank w polsce wprowadzi obsługę kluczy u2f, założę tam konto tego samego dnia

ING od 3 lat analizuje to rozwiązanie, ale spokojnie, jak tylko skończą to wdrożą i poinformują :joy:

Pokazuje dokładnie jaką operację autoryzujemy. Przynajmniej w PKO BP

Tym oczywiście bezpieczniej.
Myślę ze ty kompletnie nie zrozumiałeś o co mi chodzi.
Wróć do swojej “dychy” i przeczytaj jeszcze raz moją odpowiedz.

Ktoś by musiał miec fizyczny dostep do mojej maszyny, przebić się przez hasła itd.
Zresztą luki już załatane, co jest w tym artykule.
“All three vulnerabilities are patched as of 5.11.4, 5.10.21, 5.4.103, 4.19.179, 4.14.224, 4.9.260, and 4.4.260, and patches became available in mainline Linux kernel on March 7th. No patches will be released for EOL unsupported kernels versions like 3.x and 2.6.23.”

Do mojego telefonu również.

Po piętnastu latach ktoś je zauważył. I to ma być pocieszenie?
P.S. Nie o to mi chodziło ale o to ze płacąc w sklepie, gdziekolwiek tą przysłowiowa dychą, najpierw musisz skądś ją mieć. Bankomat? Elektronika, ukryta kamerka, podsłuch karty. No i trzeba czas poswięcić by wybrać. Pozostaje poczta i bank. Ale tu tez trzeba czas poświęcić by forsę podjąć.

Bo żadna ważna luka. Wymagany fizyczny dostęp. Po za tym nie używam żadnego z podatnych systemów
CentOS 8, RHEL 8, and Fedora, Debian and Ubuntu systems

Bardzo wazna. i nie jedna a trzy I exploit jest. Wystarczy go podczepić po zwykły program. Nie do wykrycia był, bo nikt nie wiedział ze cos takiego trzeba szukać

Ja korzystam z bankomatów umieszczonych w filiach mojej Sparrkasse.
W dzień jest to fragment sali obsługi, po godzinach jest oddzielony od niej specjalną ścianką i monitorowany.
Odnoszę wrażenie że kombinowanie przy takim bankomacie jest bardzo utrudnione.

Zaraz wyjdzie, że będziesz musiał bąbelkować Windows w Qubes OS. Lub nikt się nie nabierze że fałszujesz UA, udając posiadanie Windows 10.

W Linuxie nie instaluje sie jak w Windowsie co popadnie. Jest repozytorium, jajka pilnuje SELinux, net za firewallem (iptables), a programy używające sieci odpalane w piaskownicy (firejail).
Luka w większości przypadków bardzo teoretyczna do ustkutecznienia.

Hahaaaaaa. A w Androidzie (wersja linuxa) tez sa repozytoria. No i co z tego.
Wiesz co to oznacza podczepienie exploita?
Wiesz na czym te bugi polegały? Nie.
Pojęcia nie masz o czym piszesz.
A tak przy okazji w Windows instaluje się programy ze stron ich twórców a nie z jakiś np. “DP”

kolejny kwiatek, codziennie kwitnie nowy

jak ktoś nie ogarnia albo się boi, że zostanie oszukany, to rozwiązaniem jest usunięcie whatsappa. i rozmowy wyłącznie w ramach portalu/apki olx

[14.03, 08:55] Kamil: Witam tak tak nadal aktualne
[14.03, 16:31] +380 97 852 4887: Chciałbym zapytać w jakim stanie jest towar?
[14.03, 16:31] +380 97 852 4887: A jak długo był używany?
[14.03, 18:02] Kamil: Tak jak na zdjęciach nie jest zepsuta ani pęknięta
[14.03, 18:04] +380 97 852 4887: Wzystko mi się podoba. Jestem gotowy do kupna.
Сzy mogę kupić za pośrednictwem funkcji wysyłkowej OLX?
[14.03, 18:05] +380 97 852 4887: Czy wiesz, jak działa dostawa olchów?
[14.03, 18:06] Kamil: Bez kasy niczego nie wysylam
[14.03, 18:08] +380 97 852 4887: Zobacz Wydam zamówienie, aby zapłacić towary do Ciebie na elektron mail wysłać link do otrzymania środków można kliknąć na link i dostać pieniądze na towary, jak tylko otrzymasz pieniądze na towary, a następnie wysłać mi towary. Jak tylko otrzymasz pieniądze za towary, które obsługują olkh wysłać wszystkie informacje na temat dostawy
[14.03, 18:09] +380 97 852 4887: Więc nie masz nic przeciwko, że zrobię zamówienie.
[14.03, 18:09] Kamil: Mam przeciwko
[14.03, 18:09] Kamil: Krótko kasa albo koniec tematu
[14.03, 18:10] Kamil: Nie szukaj głupka wiekszego niz jestes

No tutaj to ewidentnie :smiley:
Zaczynam się przychylać do waszych wcześniejszych opinii, chyba nie byłem zbytnio w temacie :wink: