Witam, mam problem jak w temacie. Miałem Windows 7 obok openSUSE. Usunąłem dwie partycje(Win 7 i openSUSE) ale zostawiłem recovery Win, i tu się zaczyna problem. Na partycji recovery został GRUB a nie chcę usuwać tej partycji. Po uruchomieniu laptopa pojawia się napis GRUB w lewym górnym rogu i nic nie da się zrobić, nawet ctrl+alt+delete nie działa. Arch linux jest zainstalowany według tego i utknąłem na punkcie uruchamiania ponownie. Proszę o pomoc i dziękuje za pomoc.
PS: Nie wiem czy w dobrym dziale to napisałem.
PSS: Mam HBCD (Hiren’s BootCD) ale wersja z mini XP bo wersja z win 10 nie działa.
Grub został po Ubuntu czy zainstalowałeś ten z Archa?
Jeśli po Ubuntu, uruchom Archa z płyty. Zamontuj partycję z systemem i boot, jeśli boot jest osobną partycją i wykonaj chroot /mnt.
Gdy będziesz w chroot, zainstaluj Gruba.
grub-install /dev/sda
I utwórz konfigurację bootloadera.
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Grub i jakikolwiek program rozruchowy nie instaluje się na recovery, a przynajmniej dopóki sam tak nie zdecydujesz, a w pierwszym sektorze dysku twardego, tj. pierwsze 512kb na dysku. Pierwsze 446kb zajmuje bootloader, 64kb tablica partycji.
Przepraszam ale się pomyliłem miałem openSUSE a nie Ubuntu. Ale Grub z openSUSE. Zaraz wejdę w liveCD i zamontuję. A i jeszcze jedno recvery ma /dev/sda1 a partycja EFI ma /dev/sda2 to mam zainstalować na partycji EFI ?
PS : LiveCD dosłownie bo boot cd archa zmieścił się na płycie CD
Warto posiłkówać się wiki Archa, to naprawdę bogate źródło wiedzy, nawet jeśli nie wladasz biegle angielskim. Instalacja Archa wbrew pozorom nie jest trudna i nie jest trudniejsza od instalacji chociażby Ubuntu. Powiedziałbym, że wręcz prostsza i szybsza.
Pytanie czy masz uefi czy bios. Jesli Uefi, to partycjonowanie GPT jest okej i Gruba instaluje się inaczej. Jeśli bios, to na GPT w prosty sposób nie zainstalujesz Gruba, ponieważ potrxebujesz jedną 1MB partycję typu BIOS boot, bez niej nie posadzisz gruba i nie uruchomisz systemu.
Najprościej przejść na MBR. Jeśli nie masz dysku lub macierzy powyżej 2TB, GPT nie ma sensu.
To jest akurat “żywy” przykład ode mnie: parted -l /dev/sda Model: RODO (RODO) Dysk /dev/sda: RODO GB Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny): 512B/512B Tablica partycji: gpt Flagi dysku:
`` Numer Początek Koniec Rozmiar System plików Nazwa Flaga 1 1049kB 2097kB 1049kB bios_grub 2 2097kB 21,5GB 21,5GB ext4 3 21,5GB 43,0GB 21,5GB ext4