Problem podczas instalacji Arch Linux

Witam, mam problem jak w temacie. Miałem Windows 7 obok openSUSE. Usunąłem dwie partycje(Win 7 i openSUSE) ale zostawiłem recovery Win, i tu się zaczyna problem. Na partycji recovery został GRUB a nie chcę usuwać tej partycji. Po uruchomieniu laptopa pojawia się napis GRUB w lewym górnym rogu i nic nie da się zrobić, nawet ctrl+alt+delete nie działa. Arch linux jest zainstalowany według tego i utknąłem na punkcie uruchamiania ponownie. Proszę o pomoc i dziękuje za pomoc.

PS: Nie wiem czy w dobrym dziale to napisałem.

PSS: Mam HBCD (Hiren’s BootCD) ale wersja z mini XP bo wersja z win 10 nie działa.

Grub został po Ubuntu czy zainstalowałeś ten z Archa?

Jeśli po Ubuntu, uruchom Archa z płyty. Zamontuj partycję z systemem i boot, jeśli boot jest osobną partycją i wykonaj chroot /mnt.

Gdy będziesz w chroot, zainstaluj Gruba.

grub-install /dev/sda

I utwórz konfigurację bootloadera.

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Grub i jakikolwiek program rozruchowy nie instaluje się na recovery, a przynajmniej dopóki sam tak nie zdecydujesz, a w pierwszym sektorze dysku twardego, tj. pierwsze 512kb na dysku. Pierwsze 446kb zajmuje bootloader, 64kb tablica partycji.

Przepraszam ale się pomyliłem miałem openSUSE a nie Ubuntu. Ale Grub z openSUSE. Zaraz wejdę w liveCD i zamontuję. A i jeszcze jedno recvery ma /dev/sda1 a partycja EFI ma /dev/sda2 to mam zainstalować na partycji EFI ?

PS : LiveCD dosłownie bo boot cd archa zmieścił się na płycie CD :slight_smile:

Tak się zastanawiałem czy masz UEFI, ale Windows 7 instalowałeś raczej w trybie legacy bios?

Przy UEFI musisz zdecydować czy chcesz gruba, czy efi boot manager.

No mam Bios taki zwykły z 2000 któregoś.

W takim razie niepotrzebujesz partycji ESP. Instaluj Gruba tak jak pisałem wyżej.

Jeśli chodzi o recovery, jeśli ktoś może pożyczyć Ci płytę z W7, to możesz wywalić wszystkie partycje.

Podaj wynik poleceń, jako root, znak zachęty #

parted -l
fdisk -l

Zrób zdjęcie i wstaw na forum. A jeśli masz jakieś Ubuntu livecd/ liveusb to uruchom i podaj wynik skryptu bootinfoscript.

[offtop]
Czy kacpi2003zzz jako ekspert od Arch Linux mógłby pomóc koledze czy wstawi tylko jakiegoś nędznego mema?
[/offtop]

2 polubienia

Ok, teraz usunę partycję EFI i zainstaluje tego Gruba

Warto posiłkówać się wiki Archa, to naprawdę bogate źródło wiedzy, nawet jeśli nie wladasz biegle angielskim. Instalacja Archa wbrew pozorom nie jest trudna i nie jest trudniejsza od instalacji chociażby Ubuntu. Powiedziałbym, że wręcz prostsza i szybsza.

1 polubienie

Proszę, właśnie montuję partycje i będę instalować Gruba. Usunąłem już partycje EFI

Poczekaj chwilę… Pokaż jeszcze dla pewności:

ls -laR /sys/firmware/efi

Pytanie czy masz uefi czy bios. Jesli Uefi, to partycjonowanie GPT jest okej i Gruba instaluje się inaczej. Jeśli bios, to na GPT w prosty sposób nie zainstalujesz Gruba, ponieważ potrxebujesz jedną 1MB partycję typu BIOS boot, bez niej nie posadzisz gruba i nie uruchomisz systemu.

Najprościej przejść na MBR. Jeśli nie masz dysku lub macierzy powyżej 2TB, GPT nie ma sensu.

Takie coś.
ls: cannot access ‘/sys/firmware/efi’ : No such file or directory.

Ok, to jak utworzyć tą partycje ? Mam najzwyklejszy bios.

No to jakżeś motyla noga instalował? :smiley:

1 polubienie

Dlatego pisałem, że lepiej korzystać z wiki archa.

2 polubienia

Skoro masz bios, wywal wszystko. Do W7 pozycz od kogoś płytę.

Odpal archa z płyty, wykonaj.

wipefs -a /dev/sda

To polecenie czyści tablice partycji, kasuje wszystko z dysku.

Potem cfdisk i wybierasz MBR. Potem lecisz już z instalacją Archa.

1 polubienie

Mam bios, to jest laptop jak klikam F12 to wyświetla się tekstowe boot menu, a jak F2 to wyświetla mi się BIOS.

Chłopie … poczytaj o typach tablic partycji, przynajmniej dwóch podstawowych: BIOS-MBR ORAZ GPT. Takie partycje trzeba stworzyć, jeśli instalujesz na komputerze z “wyłączonym” UEFI, czyli w trybie tzw. “BIOS Legacy”:
https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB#GUID_Partition_Table_(GPT)_specific_instructions .

To jest akurat “żywy” przykład ode mnie:
parted -l /dev/sda
Model: RODO (RODO)
Dysk /dev/sda: RODO GB
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny): 512B/512B
Tablica partycji: gpt
Flagi dysku:
``
Numer Początek Koniec Rozmiar System plików Nazwa Flaga
1 1049kB 2097kB 1049kB bios_grub
2 2097kB 21,5GB 21,5GB ext4
3 21,5GB 43,0GB 21,5GB ext4
:rofl:

Edytowalem post wyzej. Przy BIOS GPT nie ma sensu, jeśli Twój dysk nie przekracza 2TB.

Na laptopach UEFI czesto wygląda jak bios (tekstowy). Nawet na PC widziałem niegraficzne UEFI.

2 polubienia

No to teraz nadszedł czas na męską decyzję:

• Ile systemów chcę mieć na dysku?
  • Jaka tablica partycji jest najlepsza dla moich potrzeb?
1 polubienie