Witam, jakiś rok temu poskładałem sobie komputer i mam od tego czasu pewien problem z wydajnością.
Tu macie podzespoły:
Mainboard: Asus P8P67 Rev.3.0
Processor: Intel Core i5-2500K
Ram: Kingston KHX1600C9D3K2/8G
Zasilacz: Corsair CX 600W
Karta graf: GIGABYTE GeForce GTX570 1280MB GDDR5
A teraz przejdźmy do problemu:
Mam Bf3 którego nie mogę odpalić na Ultra bo FPSy mi spadają do 25.To się dzieje w każdej grze z tej nowszej pułki co mnie dziwi bo powinny chodzić na Ultra.(Mam namyśli: Far Cry3,Hitman itp.)
Mój znajomy ma prawie tak samo poskładany komputer i jemu chodzi na ultra i tutaj moje pytanie:Co morze być przyczyna tego? Pierw myślałem ze przyczyna morze być stary monitor ale jednak to nie to.
Prosił bym o pomoc bo ten problem mnie lekko drażni.
Z góry dziękuje i przepraszam za ortografie nie mieszkam w Polsce.
Przeskanuj komputer antywirusem, przeprowadź defragmentacje dysku twardego, usuń zbędne programy z autostartu, oczyść rejestr systemu za pomocą CCleaner. Jeśli nie pomoże pisz
Spróbuj jeszcze w panelu nvidii > opcje 3D > ustawić “Użyj ustawień aplikacji” / lub “Użyj zaawansowanych ustawień 3D”. Zdaję mi się że gdzieś w ustawieniach sterownika siedzi problem.
Dzieje się tak od pewnego czasu czy od zawsze? Skoro wszystko jest najnowsze, antywirus nic nie wykrył a komputer jest zoptymalizowany to powinno hulać. Spróbuj przywrócić opcje Nvidii do domyślnych lub zainstaluj ponownie sterownik z zaznaczoną “czystą instalacją”
Nie mam żadnej zakładki opcje 3D za to jest ‘‘Zarządzanie ustawieniami 3D’’ a w tym są 2 zakładki jedna ‘‘Ustawienia globalne’’ i ‘‘Ustawienia Programu’’
Ja bym obstawiał zasilacz, może za słaby ? Ja mam 550W przy o połowę słabszym sprzęcie (nie firmy krzak) i jest na styk przy podkręcaniu procka. Kolega ma bardzo podobny sprzęt jak ty, ale zasilacz ~800W i mu BF3 Śmiga w full HD na Ultra z AA
Na początku gdy kupiłem tego GTXa to grałem na rozdzialce 1600x900 bo miałem monitor 19calowy i tak samo miałem na ustawieniach Ultra spadki poniżej 20-25 fps.Na tym 19calowym monitorze synchronizacja 60hz w ogule była do bani bo rozciągała się rozdzielczość ponad monitor co w ogule jest dziwne bo monitor miał 60hz.Od wczoraj mam monitor 24 cale i gram na 1920x1080 i jest dalej tak jak na starym monitorze tylko ze synchronizacja 60hz działa.Gdy przełączę na Bardzo Wysokie jest identycznie to samo-
Aha jeszcze jedno podczas instalacji odznacz/nie instaluj tych opcji stereoskopowych 3DVision - jak nie korzystasz , w niektórych tytułach ten sterownik powoduje spadek wydajności.
Kolega sobie pewnie przestawił filtrowanie tekstur - jakość na wysoka wydajność, a ty masz pewnie domyślnie jakość. Z mojego doświadczenia wynika, że różnice w wydajności gier są znaczne przy ustawieniu wysoka wydajność.