[Problem]Wydajność Komputera podczas grania

Witam, jakiś rok temu poskładałem sobie komputer i mam od tego czasu pewien problem z wydajnością.

Tu macie podzespoły:

Mainboard: Asus P8P67 Rev.3.0

Processor: Intel Core i5-2500K

Ram: Kingston KHX1600C9D3K2/8G

Zasilacz: Corsair CX 600W

Karta graf: GIGABYTE GeForce GTX570 1280MB GDDR5

A teraz przejdźmy do problemu:

Mam Bf3 którego nie mogę odpalić na Ultra bo FPSy mi spadają do 25.To się dzieje w każdej grze z tej nowszej pułki co mnie dziwi bo powinny chodzić na Ultra.(Mam namyśli: Far Cry3,Hitman itp.)

Mój znajomy ma prawie tak samo poskładany komputer i jemu chodzi na ultra i tutaj moje pytanie:Co morze być przyczyna tego? Pierw myślałem ze przyczyna morze być stary monitor ale jednak to nie to.

Prosił bym o pomoc bo ten problem mnie lekko drażni.

Z góry dziękuje i przepraszam za ortografie nie mieszkam w Polsce.

Przeskanuj komputer antywirusem, przeprowadź defragmentacje dysku twardego, usuń zbędne programy z autostartu, oczyść rejestr systemu za pomocą CCleaner. Jeśli nie pomoże pisz :wink:

Jaką masz wersje sterowników (jaka ma twój znajomy)?

• Czy kolega ma ustawienia grafiki na ultra w takiej samej rozdzielczości obrazu jak u ciebie?

• Zmniejsz jakość tekstur bo na moje oko to ta karta graficzna może mieć za mało pamięci na Ultra.

To tak przeskanowałem komputer,defragmentowałem i nic się nie poprawiło w wydajności.

Sterowniki są najnowsze moj znajomy ma te same.

Ja gram na rozdzialce 1920x1080 i on tez. Co do karty Graf to on ma GTX 560.

Nawet jak ustawie na Bardzo Wysokie to taki sam spadek FPSow jest.

Jak masz ustawione odświeżanie ? Spróbuj tak : W panelu nvidii ustaw 60Hz , w ustawieniach gry również 60Hz.

Mam tak juz ustawione domyslnie.

Aktualizacja BIOS, sterowników, bibliotek DirectX i gier do najnowszych wersji? :slight_smile:

Ostatnio aktualizowałem Biosa z znajomym,sterowniki,DirectX a gry są tak samo z aktualizowane

Spróbuj jeszcze w panelu nvidii > opcje 3D > ustawić “Użyj ustawień aplikacji” / lub “Użyj zaawansowanych ustawień 3D”. Zdaję mi się że gdzieś w ustawieniach sterownika siedzi problem.

Dzieje się tak od pewnego czasu czy od zawsze? Skoro wszystko jest najnowsze, antywirus nic nie wykrył a komputer jest zoptymalizowany to powinno hulać. Spróbuj przywrócić opcje Nvidii do domyślnych lub zainstaluj ponownie sterownik z zaznaczoną “czystą instalacją”

Nie mam żadnej zakładki opcje 3D za to jest ‘‘Zarządzanie ustawieniami 3D’’ a w tym są 2 zakładki jedna ‘‘Ustawienia globalne’’ i ‘‘Ustawienia Programu’’

tutaj screen:http://i45.tinypic.com/2urml9s.png

Chodzi o tą opcje co jest wyżej [Wyreguluj ustawienia…Podgląd tego loga Nvidii] , jak nic nie da to jak pisze jeikobu614 ,

Ja bym obstawiał zasilacz, może za słaby ? Ja mam 550W przy o połowę słabszym sprzęcie (nie firmy krzak) i jest na styk przy podkręcaniu procka. Kolega ma bardzo podobny sprzęt jak ty, ale zasilacz ~800W i mu BF3 Śmiga w full HD na Ultra z AA

Zasilacz nie ograniczał by FPS, on po prostu by się spalił przy tych najwyższych ustawieniach.

Na początku gdy kupiłem tego GTXa to grałem na rozdzialce 1600x900 bo miałem monitor 19calowy i tak samo miałem na ustawieniach Ultra spadki poniżej 20-25 fps.Na tym 19calowym monitorze synchronizacja 60hz w ogule była do bani bo rozciągała się rozdzielczość ponad monitor co w ogule jest dziwne bo monitor miał 60hz.Od wczoraj mam monitor 24 cale i gram na 1920x1080 i jest dalej tak jak na starym monitorze tylko ze synchronizacja 60hz działa.Gdy przełączę na Bardzo Wysokie jest identycznie to samo-

Aha jeszcze jedno podczas instalacji odznacz/nie instaluj tych opcji stereoskopowych 3DVision - jak nie korzystasz , w niektórych tytułach ten sterownik powoduje spadek wydajności.

Kolega sobie pewnie przestawił filtrowanie tekstur - jakość na wysoka wydajność, a ty masz pewnie domyślnie jakość. Z mojego doświadczenia wynika, że różnice w wydajności gier są znaczne przy ustawieniu wysoka wydajność.

Nic nie pomogło.

Spróbuj opcje podaną przez lugera