Problem z aktywacją Windows 7

Daliście mi do myślenia tym RODO i nieaktualnym softem. Tutaj przypadek, gdy nałożono karę z powodu utraty dostępu do danych - zostały zaszyfrowane, ponieważ oprogramowanie nie miało wsparcia Aktualności - UODO

Także można mieć pecha a można nie mieć pecha :wink:

Normalnie, wystarczy, że ktoś ci naśle. A jak jest wyciek, to już w ogóle masz przerąbane, jeśli ci udowodnią, że zaniedbałeś.

Jakieś dowody?

Czytam wszystko i mam kilka pytań.

1. Czy Windows 7 w firmie z aktualizowanym programem antywirusowym też nie przejdzie podczas kontroli RODO?
  2. Czy w takim przypadku w firmie można na ten klucz legalnie zainstalować pobrany z internetu Windows 10?
  3. Jeśli nie można zrobić tego co w punkcie 1 to czy zakup na firmę takiej licencji z linku poniżej będzie legalny?
https://soft360.pl/windows-10/21windows-10-home-0885370922165.html
  1. Jeśli powyższe rozwiązania są złe to jakie jest najlepsze rozwiązanie mojej sytuacji?

Zależy, na pewno każą zaktualizować do wersji systemu, która ma wsparcie, chyba, że ktoś doniesie, albo nastąpi wyciek, wtedy nie przejdzie na pewno.

Można, bardzo wiele komputerów było aktualizowanych legalnie do 10 z 7. Teoretycznie M$ zakończył okres darmowej aktualizacji, ale nie oznacza to, że nie można zaktualizować później, ponieważ ograniczony był nie czas aktualizacji, tylko czas wyrażenia chęci do takiej aktualizacji.

W praktyce jeśli licencja aktywuje się z automatu, żadna kontrola nie wnika dalej. To sprawa między M$ a tobą, i jeśli M$ aktywuje i nie zgłasza objekcji to nikt inny tego nie będzie robił.

1 polubienie

Zainstalowałem Windows 10, podłączyłem internet, wpisałem klucz i pojawił się komunikat:
„Wprowadzony klucz produktu nie działa . Sprawdź klucz produktu i spróbuj ponownie lub wprowadź inny klucz. (0x80041024)”
Zostaje zakup nowej licencji na Windows 10?

W trakcie instalacji należy wpisać klucz, żeby sam dobrał wersję.

1 polubienie

Aktywacja udała się na Win10. Dziękuję wszystkim za pomoc. Mam jeszcze pytanie.

Oraz czy Windows 8 ma jeszcze wsparcie czy tylko Windows 10/11?

8 ma wsparcie, ale już jest traktowany po macoszemu i lepiej migrować do 10.

Co do sklepu z licencjami, to go nie znam. M$ nie sprzedaje w takiej cenie, więc na pewno coś tam jest z tym namieszane.

1 polubienie

Myślę, że cena jest niska bo jest informacja że to używana licencja. Zastanawiam się, czy do firmy można kupić używaną licencję czy musi być nowa.

Można używaną, aczkolwiek wskazane jest w takim przypadku posiadanie faktury i wersji namacalnej, czyli kartonik z kluczem.

1 polubienie