Problem z assetto corsa 100% zużycia pamięci ram

Wyłącz w ustawieniach programu.

ale na komputerze nie mam czegos takiego jak „antimalware” to jest chyba od windows defender program

To Windowsy Defender, raczej nie ma trybu gry ani komend PowerShell by mniej mulił na czas grania.

Może 8 letni procesor i 16 GiB RAM to już za mało dla gry (można rozważyć kupno innych kości by mieć 32 GiB RAM – jak masz 4x4 to 8x4).

ale ja na singlu mam po 100/120 fps stałe i zuzycie procesora to max 50-60% wiec no nie wiem czy konieczne jest wymienienie ramu i prosecora? A jak wchodze na online zeby pograc z ziomkami to mam po 70/80 fps i co sekunde mi freezuje gre i mam po 90-100% zuzycia procesora

Nie ma innej możliwości jak po kolei usuwać z pamięci inne procesy aby sprawdzić co tam bruździ. W sumie to jest zgadywanka. A swoją drogą to trochę dziwne, że gra, która ma w wymaganiach 6 GB RAMu na starcie zabiera ponad 10 GB.

no właśnie bardzo dziwne nie wiem o co chodzi i jak to rozwiązać

Może trzeba będzie sprawdzić system pod kątem wirusów?

nie wiem moze trzeba ale jak?

Trzeba zrobić dogłębny skan za pomocą FRST, tutaj opis:

Czy masz zainstalowane jakieś mody graficzne lub inne? One mogą powodować podwyższone użycie pamięci RAM i VRAM.

Mam zainstalowanego jakiegoś pure darmowego i sol do assetto w content managerze. Ale już odinstalowywałem pure i dalej to samo nie wiem, o co chodzi. A tak to chyba nie mam żadnych innych modów, ale zaraz jeszcze to spróbuje ogarnąć

Odinstalowałem wszystko fps stabilne 60/70 fps gra się nie ścina, ale dalej jest duże zużycie pamięci.

To cię może zainteresować Reddit - Dive into anything

Niewiele można z tym zrobić. Serwery takie jak SRP z dużą ilością samochodów i ruchem ładują wszystkie modele podczas dołączania, więc zużywają dużo pamięci RAM. 16 GB po prostu nie wystarczy dla serwerów o dużym natężeniu ruchu z wieloma pojazdami (16 GB prawdopodobnie obsłuży tylko 30 samochodów lub mniej, choć zależy to od innych uruchomionych programów). Jeśli uaktualnisz lub już uaktualniłeś do 32, zauważysz, że Assetto Corsa zużywa około 20 GB, co wyjaśnia zawieszanie się komputera, gdy próbujesz alt-tab lub wyjść z odrodzenia. Powodzenia, mam nadzieję, że wszystko poszło dobrze od teraz do ostatniej odpowiedzi na ten post.

Dobra dzięki wielkie poczytam o tym jeszcze i temat do zamknięcia. Pozdrawiam.