Problem z bieżącym hasłem do systemu Windows

Cześć, chciałem na starym laptopie zainstalować Windowsa 11 ale aby to zrobić trzeba się zalogować na konto Microsoftu, Obecnie jestem zalogowany na konto lokalne jako administrator. Wpisuję maila, hasło potwierdzam w Microsoft Autenticator i na koniec trzeba wpisać bieżące hasło systemu Windows. I tu zaczyna się problem, nie pamiętam bym kiedykolwiek takie hasło ustalał, laptopa mam od nowości, jestem pierwszym i jedynym użytkownikiem, nikt nigdy nie miał do laptopa dostępu. Wszystkie hasła które używam są na bieżąco zapisywane w menadzerze haseł ale takiego hasła tam nie ma. Jak mogę uzyskać to hasło, czy da się je zmienić czy zresetować?

Jeżeli hasła nie ma to przy pytaniu o nie spróbuj je po prostu pominąć pozostawiając puste pole z pytaniem o hasło. Jeżeli tak się nie da to po prostu załóż hasło do konta administratora na koncie lokalnym i to hasło potem podasz je jako hasło systemowe.

Nie można pominąć hasła pozostawiając wolne pole bo cały czas krzyczy hasło, nie ma opcji by je zmienić czy zresetować.
Co do drugiej opcji to cały czas jestem zalogowany na koncie lokalnym jako administrator, próbowałem hasło z tego konta wpisać do bieżącego hasła systemu windows i nie wchodzi.

No to nic nie jestem wstanie ci więcej poradzić. Bo jeżeli instalator pyta się o aktualne hasło do systemu to należy podać hasło z lokalnego konta administratora.

A masz w ogóle konto Microsoftu? Bo ze lokalne to piszesz.
Wielu instalując Win 10 odłączało internet by nie musieć tworzyć konta Microsoftu a do wersji chyba 1903 nie było wymagane.

Dokładnie jest tak, Konto lokalne Administrator. Klikam w „Zamiast tego zaloguj się za pomocą konta Microsoft”. Pojawia się okno logowania do Microsoft, wpisuje swoje dane, potwierdzam w Microsoft autenticator, wchodzi i pojawia się ostatnie okno by wpisać „Bieżące hasło systemu Windows” i tu wpisuje ponownie to od Microsoftu ale nie wchodzi, innego nie mam. Nie ma tam żadnej opcji by zresetować czy przypomnieć hasło.

Jedenastka wymaga zalogowania się do konta.
Jest wyjątek.
„Jeśli naprawdę zależy Wam, by nie musieć logować się na koncie Microsoft nawet ten jeden raz, to możecie skorzystać z Windows 11 Pro lub Enterprise, gdzie opcja konta offline jest wciąż oferowana i można ją wybrać już w trakcie doświadczenia pierwszej konfiguracji. Połączenie z Internetem będzie niezbędne jedynie do przeprowadzania aktualizacji, pobierania wybranych składników, a także pierwszej konfiguracji Windows 11 w trybie S.”
PS. Poza tym, musisz najpierw założyć konto Microsoftu, a nie wpisywać tylko swoje dane przy instalacji jak robisz.
Dopiero jak założysz konto z hasłem i je aktywujesz to będziesz mógł się na nie zalogować tymi danymi przy instalacji.
Chyba, że podczas instalacji będzie opcja utworzenia konta a nie jak teraz zalogowania się .

Po co mam zakładać nowe konto jak mam stare?
I nie wpisuje podczas instalacji tylko trzeba jeszcze w Windows 10 by ruszyć z instalacją.

A to nie zrozumiałem, że chcesz to robić z dziesiątki :man_facepalming: i nie możesz się zalogować na konto microsoftu.

Spoko, już mam dość, chyba poczekam aż będzie oficjalnie i zainstaluje jako normalna aktualizacja.

No, ale skoro masz utworzone konto Microsoftu, to ciekawe dlaczego nie możesz się na nie zalogować.
Nigdy się nie logowałeś na konto z innego na przykład kompa?
Możesz zrobić reset tutaj.
https://account.live.com/password/reset

No już nie wiem jak mam tłumaczyć. Podczas zmiany konta lokalnego na Microsoft wpisuje maila i potwierdzam w Microsoft autenticator i niby powinienem już być zalogowany ale system żąda na koniec bym podał haslo lokalne by dokończyć zmianę i tu się zatrzymuje bo nie znam tego hasła. Nie chodzi o hasło do konta Microsoft, tylko o konto lokalne. Haslo do Microsoft mam.

No a jak założysz teraz hasło na koncie lokalnym?
Zamkniesz kompa i zalogujesz się już tym nowym hasłem?

Nie mogę się wylogować, nie widzę takiej opcji , albo jestem ślepy. Mogę tylko zmienić konto na konto Microsoft i koło się zamyka

Jak założysz hasło na koncie lokalnym to przy zamknięciu kompa cię przecież wyloguje i po włączeniu będzie już wołał o to nowe hasło…
Poza tym masz opcje wylogowania na przycisku start klikając swoja ikonkę…zmień ustawienia konta i wyloguj.
Dobra, bo ja już nie kumam nic też z tego.

Nie wiem jak mam założyć nowe hasło na koncie lokalnym.
Jak się wyloguje to boję się, że zażąda hasła do konta lokalnego którego nie znam i się w ogóle nie zaloguje :smirk:

Tutaj masz jakie jest i możesz je zmienić.

Tutaj już próbowałem i podczas zmiany woła o hasło lokalne

Jeszcze raz sprawdziłem, chce hasło bieżące.nie ma innej opcji.

A jak wpiszesz byle jakie to co pokazuje?
Że nie prawidłowe?

Hasło jest niepoprawne, spróbuj ponownie.