Problem z BIOS/LEGACY BOOT OF UEFI - ONLY MEDIA

Pendrive instalacyjny Windows nie może być sformatowany jako NTFS jeżeli ma startować w trybie UEFI :slight_smile:

Ale on nie ma startować w trybie UEFI bo ja mam starą płytę która obsługuje BIOS

Rozpakowalem 7 zip na pendriva bootowanie ustawione w biosie first boot device na usb-hdd jednak po ponownym uruchomieniu pojawia sie napis “Invalid partition table” Nie wiem co mam dalej robic

@wielkipiec
Nie zgodzę się z Tobą. Rufus zapewnia obsługę NTFS w trybie UEFI.
Dogrywa taki oto obraz ze sterownikiem jako plik EFI:

Po zamontowaniu masz takie cuś:

$ ls -lh /mnt/EFI/Rufus
razem 334K
-rwxr-xr-x 1 root root 43K 11-18 17:58 exfat_aa64.efi
-rwxr-xr-x 1 root root 36K 11-18 17:57 exfat_arm.efi
-rwxr-xr-x 1 root root 34K 11-18 17:58 exfat_ia32.efi
-rwxr-xr-x 1 root root 41K 11-18 18:00 exfat_x64.efi
-rwxr-xr-x 1 root root 48K 11-18 17:58 ntfs_aa64.efi
-rwxr-xr-x 1 root root 41K 11-18 17:57 ntfs_arm.efi
-rwxr-xr-x 1 root root 40K 11-18 17:58 ntfs_ia32.efi
-rwxr-xr-x 1 root root 47K 11-18 18:00 ntfs_x64.efi

Ach, dodatkowy loader. Wtedy wszystko się da :slight_smile:
Natomiast, na marginesie, każde oddalanie się od supportowanych scenariuszy to proszenie się o kłopoty. Nie warto używać radzieckich hacków tylko dlatego, że się da :slight_smile:

Ale to oddzielna dyskusja. Podejrzewam jednakże, że bez Rufusa nie byloby problemy z tego wątku.
Wyzerować pendrive’a diskpartem, zdjąć wszystkie flagi, założyć nową partycję i nagrać obraz narzędziem Microsoftu.

Kombinowanie szkodzi zdrowiu

Panowie ale ja nic nie chce kombinować zrobiłem tak jak pisał krystian3w

i teraz pojawia się komunikat “Invalid partition table” może na tym się skupmy. Chciałbym aby zainstalować Win 8.1 z bootowalnego pendriva który zrobiłem wg wskazówek “krystian3w” Mam coś jeszcze pozmieniać w BIOSie ? Proszę o pomoc.

Ja przekonałem się do Ventoya. Odechciało mi się żonglowania nośnikami. Wolę mieć wszystko w jednym. Do tego łatwo aktualizować, bo wystarczy skopiować nowy obraz ISO.
Przeglądnąłem jego kod i też używa rozmaitych “hacków”, ale jest potężnym narzędziem i aktywnie rozwijanym, a jego możliwości wykraczają daleko poza proste narzędzie do tworzenia bootowalnych nośników, ale to raczej temat na jakąś publikację:

Ventoy Plugin

Plugin Entrypoint
Multi-Mode Option
    Global Control Plugin
    Image List Plugin
    Theme Plugin
    Menu Class Plugin
    Menu Alias Plugin
    Menu Extension Plugin
    Auto Installation Plugin
    Injection Plugin
    Persistence Plugin
    Wimboot Plugin
    Windows Vhdboot Plugin
    Linux vDisk boot Plugin
    Auto Memdisk Plugin
    Boot Conf Replace Plugin
    Driver Update Disk Plugin
    Password Plugin

Liczba ISO, które wspiera jest całkiem pokaźna i wynosi 650+ łącznie z dokumentacją na temat każdego.

1 polubienie

Formatowałem pena diskpartem stworzyłem partycje tak jak pisał krystian3w użyłem narzedzie Microsoftu

już pisałem o tym wyżej i wkleiłem screen co się stało

to wyzeruj go, przez dd najlepiej

Wybacz ale co to jest “dd” ? Proszę po kolei napisać co mam zrobić…

dd to Uniksowe narzędzie, które w zamyśle miało służyć do kopiowania, konwertowania danych, a w rezultacie jest używane do np. kopii sektorowych i wielu innych rzeczy. Jest też jego wersja na Windows.
Kiedyś żartobliwie napisałem, że “dd” to “Disk destroyer”, bo wiele początkujących osób potrafi pomylić miejsce docelowe zapisu i zniszczyć sobie nim dane. :smiley:
Użyj lepiej DMDE:

Tylko, zamiast zerować dysk, to wyzeruj pendrive.

https://dmde.com/download.html

Tak też zrobie ale nikt nie udzielił mi odpowiedzi skąd pojawił sie komunikat “Invalid partition table” kiedy włożyłem pendriva i uruchomiłem komputer ponownie. To wina BIOSu ? na pendrivie są obecnie wypakowane pliki z obrazu systemu Win 8.1 za pomocą 7-zip

Może schemat partycji na pendrive masz typu GPT, a nie MBR i próbujesz to uruchomić w trybie BIOS/LEGACY, pewnie stąd ten komunikat lub jakieś techniczne problemy z nośnikiem.

Więc jak sprawdzić jaki jest schemat partycji teraz na pendrivie ?

WIN+X -> Menadżer dysków -> PPM na pendrive -> Właściwości i tam będzie widoczne.

//pod Linux wystarczyłoby sudo fdisk -l /dev/sdX :stuck_out_tongue:

Czemu próbujesz zainstalować system Windows 8.1 w wersji 32 bit? Może wersje systemu Ci się nie pokrywają sprawdź jaki masz ten Windows 7 32 czy 64 bity. Nośnik utworzony Rufusem z oryginalnego obrazu Win 8.1 powinien zadziałać, chyb że Windows 7 był preinstalowany oryginalnie na tym sprzęcie np. laptopie, wtedy należy wyłączyć w bios opcje Secure boot.

schemat partycji jest mbr a system jest 32 bit wiec mam obraz win 8.1 32 bit co w tym dziwnego ?

nic nie było preinstalowane a komputer jest stacjonarny

Spróbuj wykorzystać do bootowania port USB 2.0.

nie mam w BIOSie opcji secure boot jest tylko Legacy usb storage detect enabled/disabled first boot device ustawione usb -hdd