Problem z BIOS/LEGACY BOOT OF UEFI - ONLY MEDIA

Nawet jak ustawisz prawidłowe bootowanie z USB start Windows 8.1 w trybie UEFI nie zawsze działa. Tu gość opisał podobną sytuację https://devstyle.pl/2014/02/20/instalacja-windows-8-w-trybie-uefi-z-usb/

Jak sprawdzic jaki mam port usb 2.0 czy 3.0 ?

Użyto poradnika na bootowalny pendrive z pomocą “Diskpart” czy byle jaki na usuwanie partycji i formatowanie? Możliwe, że bez komendy “active” nie jest bootowalny.

CMD uruchomione jako administrator i kolejno:

diskpart
list disk
select disk X
clean
create partition primary
active
format fs=fat32 quick
assign

pod X liczba przypisana pod pendrive Wilk (chyba Goodram) [raczej większa od 0].

Potem można rozpakowywać 7-zipem i próbować.

Jakby clean nie mogło oczyścić pendrive to pewnie trzeba go oczyścić dd.

Co do USB 3.0 to może będą miały niebieski plastik z blaszką, niby 3.1 może być od niego jaśniejszy np. cyjanowy.

Podobnie może być z pendrive jak na linii produkcyjnej nie pomieszały się z czarnymi/białymi/czerwonymi (np. scandisk USB 2.0).

Użyłem Diskparta do usuwania partycji i formatowania zrobiłem tak jak napisałeś wyżej użyłem komendy “active” również. Rozpakowałem ISO 7-zipem po uruchomieniu ponownie komputera wyskoczyła informacja “Invalid partition table”

To jest wprawdzie o zewnętrznym dysku ale czymże innym jest pendrive. Przeczytaj i zwróc uwagę na step:5.
Czy pomoże? A co szkodzi spróbować. Parę poleceń więcej.

Jeśli można to chciałbym uzyskać odpowiedź dlaczego pokazuje się informacja: “Invalid partition table” ? Czym to jest spowodowane? Oczywiście sprawdzę wskazówkę Toono

Tablica partycji to miejsce gdzie są zapisane informacje o partycji. Jak jest uszkodzona to bootloader nie ma pojęcia co dalej i wywala błąd. Ale nie tylko.

https://www.easeus.com/computer-instruction/fix-invalid-partition-table.html

Przejść z Win 7 na Win 8 to tak jakby przeprowadzić się ze spokojnej wsi w europie do Afganistanu. Trzeba było czytać dokumentację Rufusa i poradniki przed próbą.