Problem z długim uruchamianiem się windowsa XP

Darom - Chyba jest jakaś masowa reprodukcja obiektów pokazanych przez spacesnifer. U mnie 102 pozycje pokazuje i 4,1Gb, a u Ciebie 65032 pozycje, aż zatkało wklej.org, bo chciałem policzyć i 10.2 Gb zajęte. Rozumiem, że windows zgłupiał i nie pomoże przyspieszacz ładowania systemu. Przechodząc do szybkiego uruchamiania. Powinieneś mieć tylko trzy pozycje w autostarcie, czyli pod zakładką narzęrdzia ccleaner i autostart - windows - RTHDCPL.EXE, CTFMON.EXE i antywirus. Inne, to programy na życzenie, czy gg, skype, downloadery nie muszą startować z systemem. Na XP procesów dwadzieścia kilka w menadżerze zadań. 30s, żeby klikać po uruchomieniu.

Co do Twojego XP, to nie wiem, czy ktoś może go wyprowadzić do formy zwięzłej i sprawnej. Pokazałeś i nie wiem, ale kombinować w takim stanie systemu, to jakieś nieporozumienie. Mogę Ci zestawienie spacesniferów przesłać na PW, do porównania, Twojego z moim zapisem.

Ponad 600 krotnie więcej szczegółów Windowsa XP - jestem pod wrażeniem.

Wiedziałem, że albo coś się kłóci w systemie, albo jakiś niepożądany przyrost zaczął spowalniać uruchamianie. Nie wiedziałem, że coś takiego jest możliwe, co pokazałeś. Przyśpieszenie na siłę, może uwalić Windowsa w tej sytuacji. Niech się wypowiedzą specjaliści, czy jest w ogóle sens ratowania tego stanu rzeczy, i czy ponowna czysta instalacja z tworzeniem nowych partycji C i D, jest zasadna.

Pozdrawiam.

Longhorn2009 zrobiłem tak jak napisałeś mi i odinstalowałem avire free antivirus i wszystkie jej foldery pokasowałem. Zainstalowałem od nowa avire free antivirus i teraz czekam 5 minut na „otworzenie się parasolki”.

Po tych całych eksperymentach mam na dysku C teraz zajęte 8,5 GB, a wolnego miejsca mam 11,1 Gb a cały dysk C ma pojemność 19,5 GB. Co o tym sądzicie ?

Bogdan_G może da się jeszcze jakoś uratować mój system windows i da się zrobić tak, żeby mój system odzyskał lepszą sprawność ? Co mam zrobić żeby było dobrze i system szybko mi się ładował :?: Jak się system uruchomi to żebym odrazu już mógł korzystać z przeglądarek bez żadnego czekania kilku minutowego .

Najskuteczniejszy sposób zamiast kombinowania: format i postawienie czystego systemu.

Bez posprzątania się nie da cokolwiek zrobić, odinstalować programy, z których możesz zrezygnować, albo pobrać na D ich odpowiedniki portable. Uporządkować autostart. Co ileś dni w ccleanerze portable usuwać punkty przywracania zostawiając dobry ostatni. Zastosuj odkurzacz portable i JetClean po zainstalowaniu ma opcję wyboru portable i potem normalnie się go odinstalowuje. Odznaczyć w opcjach folderow ukrywanie chronionych plików i folderów. Odznaczyć ukrywanie rozszerzeń. Zaznaczyć pokazywanie ukrytych plików i folderów. Wyszukać zbędne foldery .old. W C windows i windows 32, kiedyś znajdywałem duże foldery po nieistniejących aplikacjach. Wyczyszczenie folderu download w folderze distribution software. Nawet w folderze installer znajdowałem duże instalatory po frameworkach, których już nie mam, po starych instalacjach, których już nie mam itd. Dokładnie też trzeba prześwietlić dokumenty settings, zwłaszcza Twój login, ustawienia kolalne i dane aplikacji. Na dysk D możesz przenieść folder Temporary Internet Files. Możesz korzystać z leciutkiej przeglądarki SlimBoat - dzisiaj nowość na DP. W autorunsie portable odznaczyć takie niepotrzebne pozycje, żeby startowały w systemie, jak książka adresowa, czy text xml, jetclean log, żeby nie startował, i tam takie. W panelu kliknąć na adobe flash player i w zaawansowanych zaznacz niepowiadamianie o aktualizacjach. To też z autostartu wyłączyć. Raz na dwa miesiące można samemu pobrać nowe wersje flasha, odznaczają przy instalacji powiadomienie o aktualizacjach, zaznaczając opcję tą najniżej. Po co dodatkowe procesy. W usługach też trzeba całkowicie wyłączyć agenta adobe. Jeśli nie tworzysz w języku java, a z jakiejś internetowej gry w javie możesz zrezygnować, to dokładnie odinstaluj javę, bo bez niej wszystko śmiga dużo razy szybciej a będziesz się mógł pozbyć wszelkich updaterów. Tak samo bez chrome można żyć i bez bardzo spowalniających updaterów google.

Spróbuj tak.

Wszystko łatwe i bezpieczne :slight_smile:

Dysk C --> Właściwości --> Oczyszczanie dysku --> Więcej opcji --> Przywracanie systemu --> Oczyść --> Tak.

(nie usuwa ostatniego punktu)

kc963_oczyszczanie.pngfu855_oczyszczanie-2.png

To nie od zaznaczenia 6 pozycji tylko od zaznaczenia:

Zrobiłem tak, że pozbyłem się programu Avira Free Antivirus. Zainstalowałem odkurzacz i program JetClean tak jak radził mi Bogdan_G i gdy użyłem tych programów nagle mi się zwolniło z połowe dysku. Teraz mam 7,7 GB zajętego miejsca i 11,8 GB wolnego miejsca na dysku C. Zainstalowałem sobie program Panda Cloud Antivirus i jak narazie jest ok i o wiele szybciej działa mi teraz komputer. Zaraz po uruchomieniu windowsa XP moge już otwierać inne przeglądarki i programy bez problemu i w miare szybko.

Usunąłem też przeglądarke google chrome i wyłączyłem z autostartu wszystkie update google i je skasowałem. Mam nadzieje, że dobrze zrobiłem i nie jest taki update google do niczego potrzebny ? Zamiast Google Chrome zainstalowałem sobie SlimBoat ale nie wiem czy dobrze zrobiłem. Bo przeglądarka nie jest do końca spolszczona.

Użyłem też programu odkurzacz i nie moge sobie poradzić z jedną rzeczą. Bo wyskakuje mi żółty trójkącik i nie moge się go pozbyć żeby było odfajkowane na zielono. Na screenie poniżej widać ten żólty trójkącik.

Czy ktoś może mi w tym pomóc żeby się go pozbyć ?

Wykonałem optymalizacje autostartu ale dalej ten trójkąt jest. Prosze o pomoc w tej sprawie.

http://www.northangel.is.net.pl/odkurzacz.png

Zależy, co się wyświetla po kliknięciu w opcję optymalizacja. U mnie startuje z systemem 30 obiektów, zaś 0 można wyłączyć. Coś widać jest takiego, co bezpiecznie można wyłączyć. Ja zaufałem kiedyś i było oki. Na dole w menu języki, w slimboat, samemu można spolszczyć menu. Robiłem to trzy dni z tłumaczem google.

Jak w opcje optymalizacji autostartu to wtedy otwiera mi się to co widać na poniższym screenie.

A co do sliboat to mam po polsku ale nie dokońca.

http://www.northangel.is.net.pl/odkurzacz2.png

Rozumiem, że większych grafik już się stawić nie dało? :twisted:

@Darom82:

proponuję jeszcze poprosić kogoś z Moderatorów o przeniesienie tematu do działu Bezpieczeństwo.

Fachowcy dokładniej wszystko sprawdzą a co najważniejsze AutoRuns :wink:

Może będą potrzebne logi ?

Bogdan_G to pomożesz mi przy tym ?

XMan jak się nie znasz to już prosze nie pisz więcej bo Twoje posty nic nie wnoszą do tematu tego. Piszesz żebym dał logi i auturuns a nawet się na tym nie znasz i nie wiesz co i jak. Sam tego nie sprawdzisz bo nie wiesz o co tam chodzi.

nwiz.exe, to program do zarządzania monitorami. Gdy masz jeden, to wyłącz. Gdy sam chcesz sprawdzać aktualizacje produktow adobe, co jakie dwa miesiące, to też nie muszą obciążać autostartu, Jetclean też może być wyłączony, bo w nim są opcje na żądanie. Ctfmon zostaw. Msmgs, to od messengera. Gdy nie używasz tego komunikatora, to wyłącz, a nawet poszukaj w necie komendy do odinstalowania messengera, bo jego można pozbyć się bezpiecznie, ale wpierw go odznacz w panelu dodaj/usuń składniki windows i kliknij dalej.

I dalej jest ten żółty trójkąt :frowning: jak go wyłączyć ? :frowning: żeby nie było tego trójkąta

To zostaw, gdy potrzebujesz javy. Odkurzacz będzie dzialał poprawnie. Zresztą dobrze jest używać odkurzacz raz w miesiącu po zainstalowaniu aktualizacji. Do higieny używaj jetcleana i ccleanera, bo się bezkonfliktowo uzupełniają. Znaczy - resztę wyłączyłeś z autostartu, co poradziłem, a zostawiles tego ctfmon?

1. Nie pisałem że masz wrzucić logi tylko pisałem że mogą być jeszcze potrzebne w dziale Bezpieczeństwo.

2. AutoRuns jest najlepszym programem:

Znam ten program i często jest zalecany w takich tematach.

1. Nie muszę odpowiadać co i jak zrobić, wystarczy że podałem i doradziłem aby zrobił to specjalista.

2. Uważam zawsze co i jak instaluję i dlatego jeszcze nie musiałem korzystać z tego programu.

3. Od kilkunastu lat miałem wiele systemów, trzeci komputer, naprawiam komputery znajomym oraz rodzinie.

4. Mam 56 lat to chyba jestem poważnym człowiekiem i zanim coś napiszę to się zastanowię.

Optymalizacja autostartu za pomocą odkurzacza jest nie dokładna, jedynie za pomocą AutoRuns.

Piszesz że na niczym się nie znam, to dziwne że jeszcze nigdy nie miałem takich problemów ?

Z Twoich postów wynika że to raczej Ty na niczym się nie znasz i nie krytykuj bez wiedzy.

Były tematy w których odpowiadałem dziewczynkom 12-lat, lepiej sobie radziły i wiedziały jak usunąć punkty przywracania systemu itp. itd :slight_smile:

Bogdan_G zrobilem tak jak mowiles ale dalej mam tak:

I jak ten trójkąt żólty wyłączyć :?: :?: :?:

Screen:

http://www.northangel.is.net.pl/odkurzacz3.png

Obrazek not fund, ale chyba Ci nie przeszkadza mały sygnał, że coś potrzebnego zostawiłeś dla siebie. Chodzi o to, żeby potem nie było problemu z włączaniem, gdyby okazało się przy próbie zalecanej optymalizacji wszystkiego, co proponuje program, że coś sprawia kłopot.

Pozdrawiam

Jetclean wyłączysz w ccleaner narzędzia, autostart, zaplanowane zadania, ale wyłącz, wpisu nie usuwaj. W tym autostarcie też wyłącz te procesy, o których pisałem przy okazji optymalizacji odkurzacza. Może zniknie ten świecący drobiazg w odkurzaczu.

PS.

Sprawdziłem - jest obrazek.

@Bogdan_G:

sprawdź jeszcze podany raport z AutoRuns.

Fakt. Za dużo tego groove, i winrara. Już 7zip i to portable, ani by nie ważył, ani tyle obciążał powłoki. Poza tym - włączone są pozycje na żółto i czerwono. To może sypać nieprawidłowym uruchamianiem systemu i na 100% go obciąża. Ponadto, przyglądając się wielu rodzajom kodeków, można się martwić, gdyż bardzo często robią konflikty między sobą. Rozumiem, że te updatery i aviry, to ich już nie ma. Jednak widać, że jest jakaś pozostałość po avaście. Moim zdaniem, za dużo odtwarzaczy. Taki zestaw na lepszy komputer. Jak teraz wygląda autoruns? Właśnie to ten komunikator korporacyjny Office Communicator, “wirtualne biuro” Groove, to może być odznaczone, chyba że autor tematu korzysta z tego. Wyłączać, ale nie kasować wpisów.

Pozdrawiam.

Bogdan

Co miałeś na myśli pisząc to ?

Bogdan_G i pytam poraz już któryś raz Ciebie Jak wyłączyć ten żółty trójkąt w odkurzaczu :?:

Bo dalej on jest :frowning:

I napisz proszę dokładnie mi co mogę jeszcze wyłączyć i gdzie ? tylko dokładnie mi opisz i wyraźnie.

Gdzie widzisz tę pozostałość po avaście ? i jak to usunąć ?

Pisze wyraźnie avast! Emer - taka pozycja AvastEmUpdate.exe - nigdy tego nie miałem, ale rozglądnij się w necie, bo może nawet normalne usuwanie nic nie da. Pisząc o sygnałku, miałem na myśli ten żółty trójkąt w odkurzaczu, że nie powinien przeszkadzać. U mnie jest zawsze żółta świecąca żarówka przy nazwie optymalizacji, ale też i nic u mnie nie ma wyszczególnionego do optymalizacji autostartu. Mam taki zielony ptaszek. To taka uroda tych nowych wersji odkurzacza. Pewnie, jak zoptymalizujesz odkurzaczem, to zniknie ten trójkąt. Najwyżej coś dodasz, do autostartu jeśli będzie Ci to potrzebne. Zauważyłem, że Defraggler Ci niepotrzebny, żeby startował, bo to program na żądanie. Wystarczy odznaczyć w autorunsie, jak i tamte wszystkie, co pisałem wcześniej.