W Odkurzaczu optymalizacja autostartu jest tak skonstruowana, żeby wykazać to co zbędne dla niedoświadczonych użytkowników. Jeśli masz żółty wykrzyknik przy optymalizacji autostartu, to znaczy, że przynajmniej jeden obiekt zbędny jest uruchamiany ze startem systemu Windows. Przy większej ilości jest to czerwony iks.
Natomiast żarówki są w oknie “Optymalizacja autostartu” i to one sugerują, które programy zbędne są już wyłączone (żarówka zgaszona), a które nadal startują z systemem (żarówka zaświecona).
Do póki nie wyłączysz wszystkich zbędnych sugerowanych programów z autostartu w optymalizacji autostartu - będziesz miał o tym ostrzeżenie w postaci wykrzyknika.
I teraz najlepsze.
Aby włączyć pokazywanie wszystkich obiektów autostartu, należy w “Ustawienia” w zakładce “Komunikaty” wyłączyć opcję “Pomijaj obiekty uznane za niesklasyfikowane przy optymalizacji autostartu”.
Od teraz w oknie “Optymalizacja autostartu” pojawią się obiekty autostartu ze znakami zapytania - to te nieznane obiekty, które nie można bez wiedzy wyłączać lub usuwać.
Jeśli nadal chcesz “bawić się” narzędziami typu “AutoRuns” lub “MSConfig” to opisuj, do czego dany obiekt służy i dlaczego może być wyłączany. Odkurzacz zbędne obiekty opisuje - wiedziałeś o tym ?
Przejdz do zakładki Scheduled tasks i odznacz wszystko co sie da.
Przejdz do zakładki Services i odznacz;
-JavaQuickStarterService
Jesli to nic nie da z tego co kojarze program BootVis zapisywał wszystkie sterowniki itp które uruchamiają sie podczas odpalania systemu i co w jakim czasie więc tam mógłbyś podglądnąć co ci tak spowalnia to uruchamianie.
Pobierz program Odkurzacz że strony: http://franmo.pl/ , zainstaluj, uruchom, przeżyć dysk, wyłącz wszystko z autostartu, to co zaleca program , zdefragmentuj dysk. powinno pomóc w 100%
Jestem już w swoim domu na swoim stacjonarnym komputerze z systemem windows XP. Włączyłem komputer i może troche szybciej się już uruchamia niż kiedyś ale nadal np. w momencie okna startowego - to czarne tło z napisem Windows XP przy tym troche myśli, czy da się ten czas oczekiwania skrócić jakoś ?
Uruchomiłem program odkurzacz i zoabczyłem takie rzeczy: screen1 oraz screen2
Co trzeba zrobić w tym odkurzaczu by tak się nie działo ?
Zrobiłem też wszystko to co mi napisał DjKamil, ale jeszcze w Autorunsie zauważyłem dużo zaznaczonych na żólto i na czerwono rzeczy. Te na czerwno to są chyba kodeki mojego „subedit” odtwarzacza do oglądania filmów.
Zainstalowałem sobie też ten program Bootvis ale nim nie umie sie obsługiwać i zauważyłem, że podmienił mi ikonki .bin na swoje. Czy ktoś może mi pomóc w tym ?
na zółto w autorunsie to pewnie wpisy ze statusem file not found, czyli pliki których juz nie ma
Co do bootvisa z tego co pamiętam dajesz W programie Trace => Next Boot+Driver Delays => OK => restart komputera i rozpocznie się diagnostyka. I wtedy byś mógł wstawić jakieś logi z programu
Odinstaluj Odkurzacz. Kilka tygodni temu były problemy z aktualizacjami, nawet czytałem o tym na forum odkurzacza. Teraz nie ma problemu z aktualizacjami. Masz od góry wersja aktualna i niżej przenośna. Korzystam z przenośnej ze strony podanej przez StarterX4 i zrób tak, jak radzi. Zaufaj, bo to niegłupi program.
Ten text z autorunsa, to tyle, co dalej nic nie wiadomo. Otwierasz autorunsa. Wyświetli się wszystko. Klikasz w menu file i w sawe. Zapisuje się domyślnie w dokumentach. Daje się ten plik na hosting i loga do pobrania.
Logitech QuickCam Startup Application - web cam musi u Ciebie startować i cały czas być w otwartym procesie?
Książka adresowa i outlook nie musi startować. Może otwierać się na życzenie.
Microsoft Office XML MIME Filter też możesz wyłączyć, ale nie usuwaj, bo msoxmlmf.dll to współdzielona biblioteka. Poczytaj w necie i zdecyduj, czy GrooveSystemServices Module musi startować. Windows Search Namespace Manager - Może to on właśnie sypie błędami. Wyszukiwarka systemowa nie musu startować z windowsem, ani manager wyszukiwania. Defragler jest programem na żądanie, choć może być w zaplanowanych zadaniach, to lepiej raz na jakiś czas użyć tego programu. Winrar, to integruje się z powłoką, ale nie musi startować. 7zip nigdy nie dawał błędów, lepiej pakował, jest portable, może być w meny kontekstowym.
Tak od góry zacząłem. Na żółto i różowo, trzeba odznaczyć. Na dole też pokazuje włączony “błędny” kodek i on to może być w konflikcie. Odznaczyć go. Haali Video Renderer c:\program files\subedit-player\codec\matroskasplitter\dxr.dl Koniecznie odinstalować subedit. Można potem zainstalować, jeśli już konieczna aplikacja.
Autoruns daje na dole opisy, co to jest, a z prawokliku na zaznaczenie, kopiuje lokalizacje. Wklejać do notatnika, sprawdzać sterowniki i aplikacje w necie, niekoniecznie potrzebne przy ładowaniu systemu odznaczyć, wadliwe aplikacje odinstalować. Żółte i pomarańczowe, nie mogą być uruchamiane.
Dokładnie, to sam musisz wiedzieć, co Ci jest potrzebne. Ja bym to poodznaczał, co zaproponowałem, szczególnie te różowe i żółte. To od office możesz zachować.
Bogdan_G na tych screenach co mi dałeś wszystkie te rzeczy co pisałeś mi żebym odznaczył czyli autlook, książka adresowa itd są na Twoich screenach zaznaczone. Więc już się pogubiłem
I masz dwie wersje odkurzacza ? odkurzacz i odkurzacz portable ?
Powiedzcie mi prosze czy u was w windows XP też przy uruchamianiu pojawia się okno „Zapraszamy!” ?
Jeśli nie to prosze powiedzcie mi gdzie i jak to można wyłączyć ?
To Ty masz zaznaczone niepotrzebne i na Twoim zaznaczyłem niebieskimi znakami, żebyś odznaczał, ale na screenach, bo na Twoim pliku nie można robić zmian, żeby Ci przysłać gotowe. Masz niebieskim zaznaczone 29 pozycji do odznaczenia i 2 do zaptaszkowania.
Bogdan_G zrobiłem już wszystko tak jak mi pokazałeś na screenach, zobazc czy jest dobrze czy jeszcze może coś odznaczyć ? AutoRuns
Mówiłeś też, żebym subedit odinstalował, a jest może jakiś inny pod windows xp od twarzacz do oglądania filmów z dobrymi kodekami ? Bo akurat na tym komputerze z windows xp nie oglądam już wogóle filmów.
Powiedz mi prosze jak w przeglądarce Internet Explorer 8 zrobić tak, żeby w czasie gdy coś chce sobie pobrać na dysk jakiś plik to wtedy u góry mi wyskakuje taki napis jak widac na tym screenie
I jak w przeglądarce SlimBoat ustawić, żeby po kliknięciu w jakiś link strona nie otwierała się w tej samej karcie, tylko w nowej karcie ?
Prosze o pomoc w tej sprawie i dlaczego musze okolo 15 sekund czekać zanim mi się przeglądarka włączy IE 8 albo slimboad albo jakiś inny program ? Czy da się zrobić żeby one mi się otwierały zaraz po kliknięciu w ikonke ?
Czy system już szybciej się ładuje? Po zmianach w autorunsie, należy zrobić restart. Widzę, że dokładnie wyłączyłeś w autorunsie. Co do ie8, to klikasz prawym przyciskiem myszy na ten pasek i wybierasz informacje, wyświetli się pomoc. W pomocy masz opis, jak wyłączyć ten pasek.