Bez sensu fakt jeśli ktoś takowe pliki usuwa co tydzień to wszystko zwalnia ale po dłuższym okresie czasu i po instalacji wielu programów i sterowników należy takowy folder wyczyścic, ponieważ zawiera stare wpisy w pliku layout.ini. Po wyczyszczeniu utworzy się nowa lista aktualnych wpisów bez tych starych nieaktualnych badz tych których nie ma. I być może to wplynie na szybsze uruchamianie po którymś restarcie.
Musiałem od nowa instalować windows XP przez programu roguekiller, który zepsuł mi połączenie internetowe i po usuwał pliki windowsa. Teraz mam wgranego nowego windowsa XP. I dalej mam te ekraniki koło zegara i tak pisałeś fiesta dalej się tego w ten sposób nie da wyłączyć Jak się tego pozbyć ?
Dodatkowo na pasku zainstalowała mi się też wyszukiwarka windows search 4.0 jak to wyłączyć z paska i zrobić tak, żeby była jako domyślny dostawca wyszukiwania ?
Mój sposób na odmulenie to CCleanerem czyszczenie dysku, rejestru. Na Windows XP NTREGOPT dodatkowo rejestr optymalizuje.
Wyłączona ochrona systemu, skasowane wszystkie punkty przywracania, wyłączona hibernacja. W autostarcie tylko niezbędne wpisy.
Defraggler ma opcje “przenieś duże pliki na koniec dysku” przydatne…
Poza tym jeśli masz “dużo” pamięci RAM to wyłączyć można plik stroniconowania co daje najlepszy efekt, ale w momencie kiedy ci tej pamięci zabraknie komputer się zawiesi. Zamiast męczyć się z Windowsem przejdź na linuxa, albo po prostu dokup pamięci RAM. Do tych starych sprzętów to koszt 20-30zł razem z przesyłką.
A Windowsa instaluje się tylko z oryginalnego nośnika
W jaki sposób wyłączyć ochrone systemu ? żeby potem nie było kiedyś tak, że mam nie oryginalny.
I gdzie wyłączyć hibernacje żeby monitor mi nie gasnął gdy nie robie nic na komputerze ?
W Xp ochrona systemu to przywracanie systemowe, wyłączasz w panelu sterowania - system - zakładka przywracanie systemu.
Hibernację wyłączasz także w panelu sterowania, ale potem opcje zasilania. Dokładnie nie powiem, bo aktualnie nie używam XP.
To jak tą hibernacje wyłączyć ? i jak wyłączyć automatyczne aktualizacje ?
ja to zawsze odznaczam z menu ‘mój komputer’ > włąściwości> ochrona systemu albo przywracanie nie pamiętam dokładnie
a hibernacje prawym na pulpicie > właściwości > wygaszacz ekranu> zasilanie> i na którejś z zakładek.
Ewentualnie poleceniem w cmd jako admin powercfg.exe /hibernate off jak będziesz chciał włączyć zamiast off dajesz on
Na XP jak nie grasz w jakieś wielkie gry to 2 GB ram powinno starczyć. usunięcie pagefile najwięcej przyspiesza. z tego samego menu mój komputer wybierz zaawansowane i… i gdzieś tam będzie to samo okno w którym wybiera się efekty (np. cienie, czcionki, zawartość okna podczas przeciągania) tylko inna zakładka. Trzeba zaznaczyć “bez pliku stroniconowania” > Ustaw i we wszystkich oknach OK. Wyłącz sobie to chociaż na chwile
Zobaczysz czy jest różnica
Powiedzcie mi proszę co mogę sobie najlepiej wyłączyć w windows XP, żeby mi nie startowało mi razem z systemem ? Tu za pomocą programu AutoRuns sobie to sprawdziłem i proszę byście mi pomogli w tej sprawie .
Czy te wpisy zaznaczone na żółto i na czerwono mogę usunąć ? Co najlepiej sobie odznaczyć ?