Kolego napisz przede wszystkim jaki masz sprzęt na którym działa ten XP bo 20gb to pendrive maja więcej, ile masz ramu bo tak sobie wszystko wgrywasz najnowsze najlepsze a to wszystko wymaka lepszego sprzętu ,procesora, dysku, ramu, nawet zasilacza, może po prostu z dużo tego wszystkiego. Może czas pomyśleć nad zmianą sprzętu i systemu Lub dokupić dysk z 80gb i ram
Bogdan_G troche już szybciej mi startuje windows natomiast już po załadowaniu się systemu jak klikne w ikonke jakiegoś programu żeby uruchomić lub gdy chce otworzyć szybko przeglądarke to wtedy mam tak jak widać na tym screenie i tak mam właśnie przez jakieś 15 sekund, może 20 sekund i dopiero wtedy uruchamia się cała strona, lub program który próbuje uruchomić.
A moim zdaniem po uruchomeniu już systemu windows XP powinno mi szybko uruchamiać programy i przeglądarki a tymczasem zamienia kursor w klepsydre i myśli. Da się to jakoś poprawić ?
Z IE8 już sobie paoradziłem.
A co z przeglądarką slimboat ? Jak to zrobić żeby po kliknięciu w link strona otwierała się w nowej karcie w przeglądarce slimboat ?
dgm.roger więć tak:
System Operacyjny: Microsoft Windows XP Proffesional
Typ Systemu: 32 bit
Wersja systemu: 5.1.2600
Service Pack: 3.0
Procesor Centralny: AMD Sempron Processor 2800+
Pamięc ram: 447,48 MB
Wymiar Rejestr: 54 MB
Aktualny wymiar: 7MB
Pojemnosc dysku: 37,14 GB
dysk c: 19,5 GB
dysk d: 17,5 GB
Nie potrzebuje nowego sprzętu bo oprócz tego komputera mam jeszcze nowego laptopa z nowym systemem.
Dlatego w miare możliwości chce ten komputer doprowadzić do lepszej kondycji. Czy ktoś może mi pomóc ?
zmień rozmiar pliku stronicowania na minimum 3GB, zrób to przez: kliknij PPM na Mój Komputer > Właściwości > zaawansowane > w polu wydajność kliknij na Ustawienia > zaawansowane >zmień > rozmiar niestandardowy > początkowy = 3096 | końcowy = 3096 > kliknij USTAW > ok > uruchom ponownie komputer.
Jeśli plik stronicowania już ma taką wartość, lub ma wartość większą to nie zmieniaj nic tam.
StarterX4 zrobiłem tak jak napisałeś, ale specjalnego efektu to nie dało.
Mam wrażenie, że po uruchomieniu systemu nadal musze czekać po kliknięciu w jakiś program na jego uruchomienie się 10 sekund bo w między czasie coś mieli. Da się może to jakoś przyspieszyć ?
Zauważyłem też w regedit, że w rejestrze znajdują się jakieś wpisy po starych rzeczach typu: google chrome, AVG, odkurzacz, avira antivirus. Jak się tego pozbyć całkowicie z mojego rejestru ?
Komputer mi się uruchamia jakieś 20 sekund łącznie z pokazaniem tabelki w biosie, ekranu czarnego z napisem „Windows xp” , ekranu „Trwa uruchamianie systemu windows…” oraz ekranu „Zapraszamy”
Czy da się to jakoś przyspieszyć, żeby nie „dumał” nad czarnym ekranem z napisem „Windows XP” ?
Zainstaluj Wise Registry Cleaner stąd: http://www.dobreprogramy.pl/Wise-Regist … 13347.html i przeczyść rejestr, po przeczyszczeniu go zdefragmentuj rejestr.
Czarny ekran z napisem “Windows XP” możesz wyłączyć poprzez: Wykonaj kombinację klawiszy WIN + R > w polu wpisz MSCONFIG > zakładka ROZRUCH > zaznacz ROZRUCH BEZ INTERFEJSU GUI > zastosuj > ok.
Czy robiłeś już defragmentację dysku?
Przeczyściłem rejestr tym programem przez Ciebie podanym, ale jednak wpisy o google chrome, avg itd., dalej są w rejestrze. Jak je usunąć ?
Defragmentacje dysku już robiłem programem Defraggler. Niechce wyłanczać czarnego ekranu z napisem „windows XP” tylko chcę przyspieszyć troszke uruchamiania się systemu.
Zauważyłem teraz, że na pasku obok zegara zaczeła się wyświetlać taka informacja:
Sprawdziłem to w menedżerze urządzeń i wygląda, że jest ok: Menager Urządzeń
Sprawdziłem też połączenie sieciowe i też jest ok:
I teraz na pasku obok zegara po każdym uruchomieniu systemu pojawia mi sie ikonka takich telewizorków
Czy ktoś może wie co zrobić żeby ta ikonka tych telewizorków mi się już więcej nie pojawiała ? lub może da się to jakoś wylączyć ? prosze Was o pomoc w tej sprawie.
Odinstalowałeś sterownik sobie pewnie, nie widze screena z menedzera urządzeń ale jeśli jest tam jakiś wpis z wykrzyknikiem to podaj jego identyfikator.
Co do długiego uruchamiania to jeszcze mozesz usunąc wszystko z folderu prefetch ktory jest w folderze windows, zostaw tylko plik layout.ini z tym ze edytuj go i usun z niego wszystko i zostaw tylko początek ten:
następnie pare razy resnij kompa i zobacz jak z uruchamianiem.
W menedżerze urządzeń nie ma wpisu żadnego wykrzyknikiem -> Zobacz sobie
Co zrobić, żeby mi się ta ikonka telewizorków już nie włnczała ?
to wyglada tak jakbyś mial dwie karty sieciowe, integre i osobną realteka tak wieć wyłacz tą integre w biosie i ikonka zniknie
a jak to zrobić w biosie ? mozesz mi napisac ? czy moge ją w połączeniach sieciowych wyłączyć ?
możesz w sumie tą karte wyłaczyć w menedzerze urządzeń, daj prawym na wpis i wyłacz, ale w biosie byłoby praktyczniej, moge ci dokładnie powiedziec gdzie to zrobic ale musialbys podac nazwe plyty głównej dokładna
“google chrome, AVG, odkurzacz, avira antivirus” to pierwsze, trzeba wyszukiwać pliki i foldery, zwlaszcza w settings uzytkownika, czyli C/document and settings/użytkownik nazwa/ w folderze dane aplikacji i folderze ustawienia lokalne. Do wyszukania plików możesz użyć regseeker portable, a także, do wyszukania w rejestrze.
Nie chodzi o te nic nie znaczące wpisy w rejestrze. Prawdziwe kichanie w kościele, to wywołuje natłok oprogramowania przy niecałym 500MB RAMu. Cóż - software, to może być kilka aplikacji. Nawet office ma mało, choć mieści się w zużyciu. Programy dobrze się sprawują, gdy mają rezerwę RAMu, przynajmniej 1/4. Większość oprogramowania można zmienić z instalacyjnego na portable. Panda Ci działa, za to inne programy mają czas do namysłu.
Gdybyś się zapytał na Forum - “Co mógłbym mieć zainstalowane przy niecałe 500MB RAM?” - wyszło by, że slabusia przeglądarka, jakiś notatnik z poprawianiem pisowni, umplayer portable, góra framework 2, directx 9c, parę wtyczek, libreoffice portable, ale nie używać często biura, zwłaszcza, gdy otwarte są inne programy. Twoja ulubiona strona powinna być http://portable.info.pl/
Kliknij w pasek zadań, wybierz -Dostosuj- ,przy tej ikonie rozwiń pasek i wybierz - ukryj ikony i powiadomienia-
Z tą ilością RAM jest coś nie tak ,minimum to 512 MB.Ty powinieneś mieć co najmniej 1 GB,a najlepiej 2GB.
Wyłączyłem ta w połączeniu cieiowym i teraz mój meneger urządzeń wygląda tak: Zobacz sobie
Więć napisz mi prosze jak to wylaczyc ?
To co wyłączyłeś to zintegrowana karta sieciowa.Nie używasz jej i dobrze zrobiłeś ,a menadżer pokazuje tylko stan urządzenia. Jest OK.
Natomiast co z pamięciom RAM? Płyta jest dual channel do8 GB.Ty nie masz nawet 512MB a chcesz oglądać filmy.
djkamil09061991 Zrobiłem tak jak napisałeś i usunąłem pliki z folderu prefetch, jednak z pliku layout.ini nie moge wykasowac wpisow wszystkich bo mi tych wpisów niechce usunac i zapisać
Jak te telewizorki usunąć stad na dobre z tego paska koło zegara ?
A dlaczego chcesz się pozbyć tej ikony z tymi ekranikami? ta ikona tylko informuje cie czy masz połączenie z internetem, i dobrze że ona tam jest i nie ruszaj jej, niech sobie będzie ;]
Poza tym kolega ci tu źle doradził z usuwaniem plików prefetch, bo to one właśnie wpływają na to by programy się szybciej uruchamiały, a po usunięciu ich będą troszkę wolniej i dopiero za 3-4 uruchomieniem mogą wrócić do normy.
Myślę że sprawa z wolnym uruchamianiem się PC i chodzeniem komputera jest spowodowana małą ilością pamięci RAM, chociaż nie wykluczam także winy zasilacza lub źle chodzącego wentylatora.
np. u mnie Windows 7 uruchamia się około minutę a mi to nie przeszkadza i nic na to raczej nie poradzę bo mam PC z niższej półki.
Chcę się pozbyć tej ikonki ekraników z paska koło zegara dlatego, że jak mi się windows xp już uruchomi to nie mam tych ekraników tam. Dopiero jak klikne w jakiś program lub przeglądarke do uruchomienia wtedy dopiero razem z tym ładuje mi się tam ten ekranik koło zegara a to trwa troche i musze czekać na uruchomienie tego programu, który uruchamia się w tym samym czasie co te „ekraniki” koło zegara na pasku. Mam wrażenie, że ten proces mi spowalnia teraz uruchamianie się programów zaraz po uruchomieniu systemu windows XP. Poza tym, nigdy nie miałem tam tych ekraników i u nikogo na komputerze z windows XP nie widziałem tych ekraników. Każdy ma to wyłączone i nie ma tego. To dlaczego ja mam się z tym męczyć ?!?
I po każdym ponownym uruchomieniu komputera czekać dodatkowe minuty aż mi się głupie ekraniki się załadują.
Prosze Was o pomoc w tej sprawie.
Pobierz roguekillera na pulpit, uruchom wykonaj skanowanie i koniecznie usuwanie choćby nico znalazł. Samo użycie usuwania, załatwia też sprawę poprawnie wyświetlających się ikon obok zegara. Potem zrobisz naprawę skrótów. Zrobisz restart i wyskoczą ikony, przynajmniej powinny. Logi i backup znajdziesz na pulpicie.
http://www.dobreprogramy.pl/RogueKiller … 39028.html Tylko masz pobrać z linka bezpośredniego. Czysty program, bez obaw, z pierwszego linka bezpośredniego.
Z tym czyszczeniem prefetch, to pamiętaj, że metodą przyśpieszania otwierania programów ze skrótów, polega na dopisywaniu we właściwościach skrótu, do ścieżki dostępu, właśnie lokalizacji prefetch. Na XP, to dzialająca metoda przyspieszająca uruchamianie aplikacji, choć nie zawsze. Trzeba poczytać, po co jest perfecht.
Boniu, aleś ty uparty, zlikwidowanie wyświetlania ikony połączenia sieciowego w trayu w żadnym stopniu przyśpieszy ci uruchamiania systemu czy programów, spowoduje tylko tyle że nie będzie ona wyświetlana i nie będziesz wiedział czy masz aktualnie połączenie z siecią czy nie.
No ale skoro się uparłeś to proszę:
I po raz kolejny proszę o korzystanie z wyszukiwarek internetowych …