Problem z drukowaniem PITa z e-deklaracje do PDF Creator

Witam,

chciałem sobie wydrukować wysłanego PITa do PDFu, z pozycji programu MF ‘e-deklaracje’, aby móc go zapisać na komputerze, oraz by móc go wysłać sobie na maila, w celu wydrukowania na papierze. W domu niestety nie mam drukarki, dlatego muszę zapisać najpierw do PDF.

Próbowałem to zrobić programem PDF Creator, który nigdy nie szwankuje u mnie na komputerze, ale tym razem niestety problemem jest to, że co prawda tworzy się plik PDF, ale nie ma w nim mojego PITa, a jest tam tylko następujący komunikat:

ERROR: undefined

OFFENDING COMMAND: eexec

STACK:

/quit

-dictionary-

-mark

Zaktualizowałem PDF Creatora do najnowszej wersji, ale problem niestety nie zniknął.

Chciałbym zapytać, czy ktoś z Was wie jak rozwiązać ten problem, albo w jaki inny sposób uzyskać swojego pita w formacie PDF?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

https://groups.google.com/forum/?fromgr … wcxHNjsbyI

Dzięki za linka :slight_smile: niestety nie bardzo rozumiem co konkretnie ta osoba zrobiła. Napisała, że nie dało się drukować, ale zapisała do pliku (jakiego pliku) - czyli mniemam, że dało się wydrukować do pliku? Ja tego niestety nie mogę uczynić.

Druga sprawa to ta, że w e-deklaracje nie ma możliwości zapisania do pliku - przy najmniej ja się z taką nie spotkałem :confused: Są tylko opcje:

• zapisz xml

• zapisz kopię roboczą (możliwa do otwarcia tylko z pozycji programu e-deklaracje)

• drukuj

• dalej (przejście do dalszych kroków, kończących składanie zeznania)

Ta osoba, na tamtym forum pisze o komunikacie:

This PostScript file was created from an encrypted PDF file.

Redistilling encrypted PDF is not permitted.

Error: /undefined in --eexec–

… już o tym gdzieś czytałem. Czy to oznacza, że z e-deklaracje nie można wydrukować zeznania? To w takim razie po co opcja 'drukuj"? :confused:

Poza tym nie wiem o jakim edytorze pisze ta osoba oraz o co chodzi z plikiem postscriptowym, z którego udało się usunąć niepotrzebne linijki.

Ponadto nie wydaje mi się, aby to był właściwy sposób drukowania, gdyż w zasadzie drukowanie powinno być możliwe - chyba, że ustawodawca dodał taką opcję, ale jej nie aktywował :confused:

Witam serdecznie. Ja korzystam z tego rozliczenia już drugi czy trzeci rok i z tego co widzę i doświadczam to musisz mieć podłączoną drukarkę do kompa inaczej nie wydrukujesz. Gdy rozliczm kogoś ze znajomych a nie mają drukarki to zabieram wszystkie dane i robię to u siebie zakądając nowy profil z ich danymi i jest OK. To o czym czytałes pod tym linkiem to prawdopodobnie chodzi o tak zwane “drukowanie do pliku” jest taka opcja i wtedy powstaje plik w PostScript ale nie wszystkie drukarki to obsługują więc może być kłopot. Innej alternatywy też nie odkryłem. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

źródło

Dzięki za podpowiedzi :slight_smile: Widzę, że nie tylko ja mam problem z tym ustrojstwem.

Zapisałem wreszcie pit do pliku pdf - nie wiedziałem zupełnie o możliwości skorzystania tutaj z klawisza F8. Zapisało mi plik pdf z możliwością dalszego poprawiania poszczególnych pól, ale o druku do normalnego pdf-a dalej nie ma mowy. Wyślę sobie ten plik do pracy i tam postaram się wydrukować - zobaczymy czy się uda. Natomiast programu pdff2ps zupełnie nie czaję, więc porzuciłem “zabawę” z nim, uznając ją za stratę czasu.

Przy okazji udało mi się zrobić coś innego. Z poziomu e-deklaracje wydrukowałem plik nie do PDF, tylko najpierw do OneNote, a ten z kolei przetworzyłem przez PDF creator i się udało. Oczywiście wydruk z OneNote posiada w pdfie jakieś ramki, nazwę pliku oraz oznaczenie czasowe, ale to i tak ma służyć tylko do wglądu, więc nie silę się na nic więcej. Sprawdzę tylko ten zapisany PDF metodą F8 i zobaczę, czy normalnie drukuje w pracy, czy dalej pokazuje error.

Pozdrawiam :slight_smile:

Witam. A może użyj tego programu

http://www.dobreprogramy.pl/GreenCloud-Printer,Program,Windows,35845.html

jest w nim wirtualna drukarka i drukuje miedzy innymi do PDF, bardzo dobry programik.

Hej,

dzięki za pomoc. Okazało się, że prawdziwa drukarka wydrukowała mi PITa, zapisanego metodą opisaną przez toones. Być może, gdybym miał drukarkę w domu, nie musiałbym robić takich rzeczy, by wydrukować na papierze (choć niektórzy mają, a i tak mieli problem z wydrukowaniem). Poza tym jednak chcąc mieć też wersję PDF PITa, muszę robić takie “cuda”.

Spróbuję jeszcze ten programik, który podesłał Tomek-T-M-F i dam znać jak poszło, aczkolwiek mam wątpliwości, że się uda, gdyż PDF Creator tez jest wirtualną drukarką i jemu się niestety nie udało.

Przy okazji chcąc drukować moje UPO, okazało się, że jego też muszę zapisać metodą opisaną przez toones, a potem wysłać do pracy, żeby wydrukować na papierze.

Pozdrawiam.

Dodane 03.04.2013 (Śr) 19:43

A jednak. Green Cloud Printer zapisuje do PDFu bez zarzutu :slight_smile: Chyba czas zmienić wirtualną drukarkę.

Dziękuję wszystkim za pomoc :slight_smile:

Pozdrawiam i życzę wszystkim jak największego zwrotu od fiskusa :wink:

Ciesze sie że zadziałał polecony program przez moją osobę :D, Aczkolwiek wiedzialem że ten program zadziała dlatego podałem do niego link.

Ten sam problem który opisano powyżej u mnie rozwiązuje wirtualna drukarka “PDF-XChange Lite V6 pdfSaver”

https://www.tracker-software.com/product/pdf-xchange-lite

i potem pobrać: PDF-XChange Lite Free