Problem z dyskiem, utracone dane, jak odzyskać?

Kupiłem nowy dysk samsunga (160 GB), podzieliłem go na partycje troche powgrywałem na niego rzeczy i pewego razu cośsie stało z partycjami. Nie miałem do nich dostępu, postanowiłem przez PartitionMagic’a usunąć partycje i zrobić jeszcze raz i póxniej wszystko odzyskać. niestety partytion nie poradził sobie z tym zadaniem, jakoś udało mi sie porobić parycje za pomocą windowsowego FDISKA, przekonwertowałem je na NTFS i przez EasyRecovery Professional 6.03 próbowałem odzyskać dane. Niestety. Bardzo bardzo ważne dane znikneły a są bardzo bardzo potrzebne.

gg: 3386928

proszę o jak najszybszą pomoc, jak odzyskać utracone dane

pozdrawiam

jeśli było już takie pytanie to ja nie mogłem go znaleść, jak coś to proszę o podanie linków

Możesz użyć programu odzyskującego utracone pliki na dysku, oczywiście jeśli ich nie nadpisałeś innymi programami np: programem

FreeUndelete

a jest on lepszy od easyrecovery który nic nie odzyskał, i zreszto dysk jest w tej chwili kompletnie czysty, tylko podzielony na partycje

Troche namieszałeś.

Trzeba było użyć progamu do odzyskiwania partycji. Pierwsza rzecz.

Użycie FDisk’a w tej sytuacji nie było dobrym pomysłem. Należało wyjąć dysk i podłączyć pod koncentrator (w przypadku utracenia danych z partycji systemowej/i nie tylko, należy najlepiej wyłączyć komputer poprzez wyjęcie wtyczki z gniazdka - bez zamykania systemu). Nic nie instalować (to zwiększa szanse).

Możesz podłączyć dysk pod koncentrator pod inny komp i spróbować jeszcze Active@ Undelete lub Active@ Uneraser (ale po EasyRecovery wątpie czy coś znajdzie).

Jeśli masz kase oddaj dysk do specjalistów (Ontrack).

PS Nic nie instaluj na dysku!

nic nie instalowałem na dysku, na dysku nie było jeszcze systemu, tylko zdjęcia itd.

Freeundelete nic nie odzyskał

Nie rozumię po co w ogóle robiłeś nowe partycje?!

no bo ze starymi sie coś stało,

były dwie jedna 10gb

druga 140gb

później cos nagle zrobiła sie jedna 30gb i jeszcze nie mozna było jej sformatować, czyli ze staram sie ja usunąć i jescze raz podzielić

EasyRecovery wykorzystaj do odzyskania danych z tą różnicą iż użyj systemu plików typu RAW (tryb skanowania dysku).

powodzenia

czyli dokłądnie jak

uruchom program, wybierz konfigurację zaawansowaną, następnie dysk oraz system plików - RAW, rozpocznij skanowanie (trochę to trwa)

już na początku skopałeś sprawę po utracie danych nie powinieneś uzywać ani partition megica ani fdisk’a bo usunąłeś w ten sposób tablicę alokacji plików.

porada na przyszłość zanim zaczniesz coś kombinować nie mając pojęcia o konsekwencjach lepiej zapytać się na forum.

juz raz 6 godzin czekałem i nic, tylko ze wybrałem opcje formated coś tam

Do odzysku RAW (sprawdzony):

http://www.partition-recovery.com/

tylko ze to demo

PS Jeśli chodzi o odzysk partycji sprawdził się lepiej niż EasyRecovery.

:x

jest wystarczający do RAW :wink: a kolega już zadziałał w tablicy układów partycji i nadpisał je nowymi.

której opcji dokładnie użyć w Active@ Partition Recovery

To nie znaczy, że nic nie znajdzie. Ja nadpisałem kiedyś partycje (NTFS) Dos’owym FDiskiem (utworzyłem dysk startowy DOS Windows 98 na dysku z Windows XP). Potem usunąłem partycje fdiskiem i…nikt nic nie mógł poradzić (nawet wielcy informatycy m.in Optimus). Użyłem narzędzia DFsee…i o dziwo znalazł partycje, tylko z uwagi na to, że była to wersja demo nie mogłem ich odzyskać.

DFsee

to ja juz nie wiem z czego mam kożystać co, powróćmy active partition recovery której opcji dokładnie użyć

Zaznaczasz dysk -> Super Scan

ok

Złączono Posta : 07.07.2007 (Sob) 20:13

odzyskało sie kilka plikow tylko ze nie te o które mi chodziło, odzyskały sie jeszcze zdjecia których nie mogę otworzyć, jakoś da sie je otworzyć?? no i czemu w odzyskanych plikach z są pliki które wogole nie były na tym dysku tylko zupełnie na innym twardzielu