Kupiłem nowy dysk samsunga (160 GB), podzieliłem go na partycje troche powgrywałem na niego rzeczy i pewego razu cośsie stało z partycjami. Nie miałem do nich dostępu, postanowiłem przez PartitionMagic’a usunąć partycje i zrobić jeszcze raz i póxniej wszystko odzyskać. niestety partytion nie poradził sobie z tym zadaniem, jakoś udało mi sie porobić parycje za pomocą windowsowego FDISKA, przekonwertowałem je na NTFS i przez EasyRecovery Professional 6.03 próbowałem odzyskać dane. Niestety. Bardzo bardzo ważne dane znikneły a są bardzo bardzo potrzebne.
gg: 3386928
proszę o jak najszybszą pomoc, jak odzyskać utracone dane
pozdrawiam
jeśli było już takie pytanie to ja nie mogłem go znaleść, jak coś to proszę o podanie linków
Trzeba było użyć progamu do odzyskiwania partycji. Pierwsza rzecz.
Użycie FDisk’a w tej sytuacji nie było dobrym pomysłem. Należało wyjąć dysk i podłączyć pod koncentrator (w przypadku utracenia danych z partycji systemowej/i nie tylko, należy najlepiej wyłączyć komputer poprzez wyjęcie wtyczki z gniazdka - bez zamykania systemu). Nic nie instalować (to zwiększa szanse).
Możesz podłączyć dysk pod koncentrator pod inny komp i spróbować jeszcze Active@ Undelete lub Active@ Uneraser (ale po EasyRecovery wątpie czy coś znajdzie).
Jeśli masz kase oddaj dysk do specjalistów (Ontrack).
uruchom program, wybierz konfigurację zaawansowaną, następnie dysk oraz system plików - RAW, rozpocznij skanowanie (trochę to trwa)
już na początku skopałeś sprawę po utracie danych nie powinieneś uzywać ani partition megica ani fdisk’a bo usunąłeś w ten sposób tablicę alokacji plików.
porada na przyszłość zanim zaczniesz coś kombinować nie mając pojęcia o konsekwencjach lepiej zapytać się na forum.
To nie znaczy, że nic nie znajdzie. Ja nadpisałem kiedyś partycje (NTFS) Dos’owym FDiskiem (utworzyłem dysk startowy DOS Windows 98 na dysku z Windows XP). Potem usunąłem partycje fdiskiem i…nikt nic nie mógł poradzić (nawet wielcy informatycy m.in Optimus). Użyłem narzędzia DFsee…i o dziwo znalazł partycje, tylko z uwagi na to, że była to wersja demo nie mogłem ich odzyskać.
odzyskało sie kilka plikow tylko ze nie te o które mi chodziło, odzyskały sie jeszcze zdjecia których nie mogę otworzyć, jakoś da sie je otworzyć?? no i czemu w odzyskanych plikach z są pliki które wogole nie były na tym dysku tylko zupełnie na innym twardzielu