Przepraszam że się w trące, ale ja lubię czytać takie tematy zawsze można z
nich wyciągnąć jakieś wnioski i coś się nauczyć.
Witam ponownie!
Sprawdziłem WI-FI i tak:
System wykrywa ładnie kartę na USB, wyszukuje sieci i pozwala mi się połączyć. Jednak kiedy się połączyłem ogarnęło mnie rozczarowanie, bo internet nie działa
Zainstaluj najnowsze dostępne jądro.
Jak niby mam to zrobić bez internetu?
Pod kabel nie można podłączyć na czas aktualizacji?
@D35CART35 Przeczytaj cały wątek zanim zaczniesz posać. Tu kabel nic nie da, bo przecież nie mam internetu na tym i na tym, ale pod Windowsem działa. Tu chodzi o to, że pod Ubuntu neta nie ma, a pod Windowsem jest.
Próbowałeś podłączyć do innej sieci np. u kolegi czy gdzieś, nie działa tylko konkretna sieć,
po prostu by przeprowadzić aktualizację jak napisał @marcin82 ?
Nie mam za bardzo możliwości podłączyć się do innej sieci. Nie można jakoś pobrać tego najnowszego jądra na np. pendrive’a i zainstalować na Ubuntu?
Słuchajcie, pobrałem jądro w wersji 4.15.0.041500 generic i nagłówki (ta sama wersja) z tej strony:
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.15/
Pliki mają rozszerzenie *.deb. Mogę więc ot tak je uruchomić na Linuksie i zaktualizować?
Można, ale … SKORO W LIVECD działa internet, szybciej będzie uruchomić livecd i dostać się przez chroot do systemu zainstalowanego na dysku i go zaktualizować.
Nie zapomnij skopiować /etc/resolv.conf z live do systemu na dysku - przed komendą chroot.
Jeśli nie umiesz tego zrobić - uruchom livecd i pokaż partycje:
sudo su
fdisk -l
LUB
parted -l
Linuxa ma zainstalowanego na /dev/sda5
No to próbuj:
- Uruchom livecd, terminal.
- Podnieś uprawneinia:
sudo su
- Utwórz punkt montowania partycji systemu z dysku:
mkdir /mnt/ubuntu
- Po kolei:
mount /dev/sda5 /mnt/ubuntu
for i in /proc /sys /dev /dev/pts ; do mount -B $i /mnt/ubuntu$i ; done
cp -vf /etc/resolv.conf /mnt/ubuntu/etc/
chroot /mnt/ubuntu
Jeśli nie będzie błędów - aktualizuj;
apt-get update
apt-get dist-upgrade
Instalacja nowszego jądra:
apt-get install linux-image-4.13.0-37-generic
apt-get clean
cd /
exit
umount -vR /mnt/ubuntu
poweroff
- Uruchom system z dysku twardego.
Nie będzie problemów z własnościowymi sterownikami Nvidii po wgraniu tego kernela?
Pobawię się jutro. Jak co, to będę pisał.
A w jaki sposób był instalowany sterownik? Jeśli z repozytorium to nie powinno być problemów.
A jakby były to możesz uruchomić na starszym jądrze i coś dopiero naprawiać, itd.
Stery instalowałem z opcji “Dodatkowe sterowniki”.
Powinno być w porządku.
@marcin82 Zrobiłem tak, jak napisałeś i internet działa! Tylko mam jeszcze jedno pytanie i rzecz, która mnie zastanawia. Otóż: po wgraniu tego nowszego kernela na pulpicie i w pasku po lewej miałem inne ikony oraz paski tytułu okien i pasek na górze pulpitu zrobiły się białe. To tak ma być? Dodatkowo pojawił się problem z niską rozdzielczością ekranu (tylko 1024x768). Jednak przed aktualizacją skopiowałem sobie plik /etc/X11/Xorg.conf na pena i po przywróceniu (skopiowaniu tego pliku z pena na dysk rozdzielczość wróciła do poprawnej (1920x1080) Jednak te ikony i paski też wróciły stare. Dlaczego po wgraniu kernela 4.13.xx miałem inne ikony i białe paski tytułu okien i na górze pulpitu?
To jest raczej związane albo ze zaktualizowaniem składników środowiska graficznego albo ze sterownikami karty graficznej.
Jakie masz tam dokładnie środowisko graficzne?
Pokaż:
lspci -k | grep -A3 VGA
dkms status
Hej!
Intermet w komputerze mi działa, ale WI-FI nadal nie funkcjonuje Lampki na routerze bardzo szybko mrugają. Co może być jeszcze nie tak?
Nie wiem, tzreba sprawdzić jaki chipset siedzi w tej karcie wifi na usb.
lsusb
ip a
lsusb