Problem z Geforce 8600 GT Palit Sonic+


(Wojmak) #1

Witam,

Ostatnio nabyłem nowego kompa:

płyta: Abit IP35,

procesor: Intel Core2 Duo E6750 2,66 GHz

dysk: Samsung SpinPoint T166 400GB (Sata II,16 MB Cache,NCQ)

ram : 4x1 GB GoodRam 800 CL5(po dwa duale)

grafika: GeForce 8600 GT Palit 256MB HDTV & DVI Sonic+.

zasilacz: Modecom 400W (razem z obudową kupiony).

Do grafiki zainstalowałem najnowsze sterowniki 163.75 nVidii.

Zauważyłem kilka problemów z grami:

1) przeskoki w Wiedźminie co około 2 - 3 sekundy(są miejsca w których nie skacze, ale mało tych miejsc jest) Przeskoki występują w nierównych interwałach czasowych. Średnia ilość fps w wiedźminie to 25 fps (wydaje mi się że za mało. Czasem poniżej 20 - np na bagnach w Wyzimie).

2) Demo F.E.A.R - maksymalne ustawienia - 30 fps, a gdy pojawi sie kilku przeciwników to potrafi spaść do 17fps ( 1280x960, 4x antialiasing - gdy włącze double pixel - to sie robi pixeloza i wydajność rośnie (ale to chyba tak musi być)).

3) Richard Burns Rally - tu pojawia sie problem z czcionką w menu głównym.. niektóre literki są zniekształcone i to nie zawsze te same litery. Są tak jakby zbrakowane. W samej grze wszystko ok.

4) Half Life 2 episode 2 - średnio to fps'ów będzie około 40, ale zdarzają się sytuacje gdzie jest np. 23 więc już do granicy płynności sie zbliża. W tej grze nie zauważyłem żadnych przeskoków, chyba że pojedyncze raz na jakiś czas.

5) Crysis - maksymalne ustawienia, ale wyłączony antialiasing - 14- 18 fps.. czasem powyżej 20. rozdziałka - 1280x768. Brak przeskoków jak powyżej (ewentualnie jakieś pojedyncze).

6) wynik w 3dmarku 2006 - 5460. (ale wszystkie testy sie tną po 17 fps)

7) No i teraz to co mnie zdziwiło - od razu jak kompa dostałem puściłem 3dmarka 2001 i w drugim teście, a dokładnie podczas przejazdu samochodu terenowego między nogami takiego robota (mam nadzieje że wiadomo o co chodzi), jest moment przeskoku obrazu. Występuje to zawsze w tym samym miejscu - jeśli chodzi o wynik w tym marku to jakoś ponad 33k.

Gdzieś w necie czytałem testy tego palita, i według nich powinien osiągać w F.E.A.R koło 60 fps na tych ustawieniach na jakich ja go uruchamiałem. Dziwi mnie jego słaba postawa. Przecież karta graficzna wykonuje tak podstawowe operacje, że w przypadku wady nie powinna raczej w ogóle działać. Aha.. temperatura GPU podczas grania wynosi od 55 do 58. Bez stresu - 50 stopni. Nie mam informacji o temperaturze na pamiątkach bo pewnie nie ma czujników ta karta.

System świeży bo kompa kupiłem 1,5 tygodnia temu.

Dysk twardy hałasuje dosyć głośno (ale nie nieustannie), głowica chrobocze, ale to chyba niektóre tak mają.

Robiłem testy everestem. Stresowałem wszystko. po 5 minutach procesor rozgrzał sie do temperatury 54 stopni, i tak zostało przez następne pół godziny. Potem wyłączyłem. Stresowałem też GPU nTune'em i po 20 minutach temperatura była 55 stopni.

O jeszcze jedno.. Szperałem w logach Everesta i znalazłem takie coś:

"Sterownik nv4_disp dla display urządzenia \Device\Video0 jest zablokowany przez pętlę nieskończoną. To

wskazuje zwykle na problem z samym urządzeniem lub z jego sterownikiem

niepoprawnie programującym urządzenie. Sprawdź, czy u dostawcy

sprzętu są dostępne aktualizacje sterowników." - komunikat pojawił sie tylko raz, więc nie sądzę żeby był przyczyną problemów.

Gdzieś na jakimś forum znalazłem informacje że jeśli chodzi o przeskoki to może być wina źle ustawionej wartości Maximum Payload Size na PCI-E, ale niestety chyba nie mam możliwości ustawienia tego w biosie (mam Phoenix - AwardBIOS v6.00PG).

Mam nadzieje że ktoś przeczytał to wszystko. Jeśli ktoś wie co może być nie tak (a może wszystko jest dobrze i ta małą ilość fps i przeskoki to od gry zależą :mrgreen: ) to niech podzieli się się swoją opinią.


(Towdii) #2

Co do wydajnosci, wiecej z tej karty (bez OC) nie wyciśniesz.

Co do owych "przeskoków" może nagraj gameplaya frapsem i wrzuć tutaj.

Jaki system? Xp? Vista?

Wgraj najnowsze sterowniki, czyli 169.09 (beta)


(1kalor) #3

Może wywołują to skoki napięcia.

Jaki masz zasilacz modecom 400 nic nie mówi...


(Wojmak) #4

System Windows XP Professional

już w momencie pisania pierwszego posta miałem je zainstalowane, pomyliłem sie pisząc "163.75"

zasilacz 400W Feel II 400 (PFC, regulacja obrotów wentylatora, zgodny z dyrektywami UE, wentylator 12cm) - tak jak mówiłem kupiony razem z obudową.

Dzięki ludzie za zainteresowanie. Postaram sie wrzucić gameplay gdzieś.


(Marcin E Pc) #5

Zasilacz o ile nie myle to nie za dobry z tego co już na forum pisali. Mogą więc to być skoki napięcia, jak kupujesz już taki w miare dobry komp to i warto zainwestować pare groszy w zasilacz.

PS. Tobie też ten tysk tak trzaska, trzeszczy jak pracuje? Czy jest cichutki?


(Wojmak) #6

Słyszałem opinie że zasilacze Modecoma są dobre, ale zbyt długo tego tematu nie drążyłem.. a zamiast zastanawiać sie nad płytą tak długo i innymi takimi, to mogłem sie temu bliżej przyjrzeć. Jakoś nigdy nie obawiałem sie gorszych zasilaczy, mój poprzedni komp chodził na takeMe i chodził 5 lat bez usterek. W takiej sytuacji to sie teraz zastanawiam czy nie zerwać plomb (też sie zdziwiłem jak sie okazało że komputronik plombuje.. myślałem że to już przeszłość) i nie kupić czegoś porządnego.

Ano trzaska jak pracuje. Na początku to strasznie mnie to niepokoiło.. teraz już nawet na to nie zwracam uwagi.

Znacie może jakieś programy, które potrafiły by rejestrować skoki napięcia i tworzyć jakieś raporty ? Nie chodzi mi o zwykły miernik.. bo pewnie taki nie wyłapie, a nawet jak wyłapie to nie wiadomo czy sie to zobaczy.


(Goodprogram) #7

tak ale MC

lecz nigdy FEEL !!


(Wojmak) #8

No więc tak. Wziąłem speed fana włączyłem wiedźmina i rejestrowałem te napięcia. Zrobiłem screeny napięć. W miejscu gdzie wartości na wykresie są najwyższe (na początku) grałem w wiedźmina, potem wyłączyłem gre.. ale jak widać dalej są skoki od czasu do czasu. Nie wiem czy to normalne. Już zaczynam sie martwić o przyszłość kompa skoro mówicie że zły zasilacz.

http://www.fotaze.pl/img.php?id=407

oraz wszystkie naraz:

http://www.fotaze.pl/img.php?id=408

Aha czy może ktoś wie co oznacza wartość AUX w pomiarze temperatur. SpeedFun podaje że temperatura tego elementu jest za wysoka. Podczas grania sięgała 58 stopni. Mam wrażenie że to właśnie temperatura zasilacza.


(Pan Ziombl) #9

raczej zasilacz bym stawiał


(piotrekplay) #10

zasilacz nie dostarcza odpowiedniej ilości prądu i napięcia skaczą, lepiej go zmień bo jeszcze cały komp może pójść z dymem...

amacrox warrior ax450pnf styknie :wink:


(Michal Kolatek) #11

jak samochód będziesz tankował chrzczoną benzynom to kiedyś odczujesz skutki, to samo z zasilaczami, tanie konstrukcje będą powoli niszczyć sprzęt

mierzy się miernikiem

speed step, proc bez obciążenia zmniejsza taktowanie, normalne

jak grasz w wysokich detalach i rozdzielczościach to musi ciąć, 8600 to cudo wydajności nie jest.


(Rastko1) #12

Tak szczerze mówiąc to jak gram w obliviona no to nie raz tak przytnie gram na max detalach przy rozdziałce 1024x768 co śmieszne to mierzyłem frapsem i średnio jest 60fps i tak nie raz przy tnie to fraps nie reaguje pokazuje nadal w okolicach 60FPS co może być przyczyną tych przycinek aha dodam że nieraz w Fifie 08 też to wystepuje. Czyżby proc za słaby?, chyba przy takim oc nie :?


(Bigfix) #13

Sprawdź w BIOSIE czy opcja "C1E Support" jest wyłaczona: służy do obniżania zużycia energii przez procesor podczas spoczynku, dzięki obniżaniu napięcia zasilającego.


(Wojmak) #14

Dzięki irvin, była ta opcja włączona. Wyłączyłem ją i CPU-Z pokazuje już tylko przetaktowania od 2663.9 do 2664.2. Everest nie pokazuje żadnych zmian.

Jeśli chodzi o napięcia w speedfanie - nadal nie jest to prosta linia, choć przed włączeniem wiedźmina przez chwilę była prościutka.

screen - http://www.fotaze.pl/img.php?id=415

I teraz mam pytanie dotyczące tego ustawienia biosu "C1E Support". Czy lepiej wyłączyć tą opcje i niech napięcia i taktowania nie skaczą, czy niech sobie skaczą.. nic wielkiego sie nie dzieje. Bo wyczytałem że "C1E Support – należy ustawić disabled, jeśli Vcore jest inne niż Auto" - Vcore u mnie jest właśnie Auto, a w obecnej chwili opcje C1E Support mam wyłączoną.

Czyli moje poprzednie ustawienia (Vcore=Auto; C1E Support=enabled) zgadzały się z przytoczoną poradą.

Złączono Posta : 21.11.2007 (Sro) 12:22

Heh :o Po jakimś czasie, po zmianie tego "C1E Support" na disabled, płyta zaczęła wydawać naprzemienne dźwięki. Ciężko powiedzieć co one sygnalizowały, bo akurat nie zdążyłem sprawdzić wskazań programów diagnostycznych. Poza tym moja instrukcja nie posiada informacji o dźwiękach kodów błędów. Ale to było po prostu naprzemienne pikanie jakby dwóch różnych dźwięków. (Nie rozróżniłem w tym żadnych sygnałów ciągłych , czy krótkich w małych interwałach czasowych).

Chłopie, chciałem zauważyć że wszystko mamy różne tylko tą samą grafę. I chyba ten sam problem. Grasz może w wiedźmina ? u mnie w wiedźminie te przeskoki dosyć mocno dają się we znaki. A w innych grach jest dobrze, ale np w Half Life 2 czasem zdarzy się przeskok ale to bardzo rzadko, tak że można na to nie zwrócić uwagi(pewnie bym nie zwrócił jakbym nie miał problemu z wiedźminem). Zarzucam w takim razie demo Fify 08 i zobaczymy czy też będzie problem. Podaj inne gry w których to występuje jeśli możesz


(Bigfix) #15

C1E Support - ta opcja jak pisałem wcześniej ma na celu obniżenie zapotrzebowanie procesora na energię np. jak używasz "worda" albo pasjansa procesor nie porzebuje wszystkich MHZ a jak grasz w gry 3D procek pracuje na max "obrotach". Jeżeli C1E Support -wyłączona to cały czas procek pracuje na maxymalnych swoich ustawieniach. Zaleca się wyłączenie tej opcji przy OC albo podczas używanie 3Dmark itp

Nie jest to wina wyłączenia C1E Support, moim zdaniem problemy leży w karcie graficznej ale moge się mylić :roll:


(Rastko1) #16

Gram w colin dirt, oblivion, fifa 08, splinter cell double agent, graw2, rainbow six vegas, call of duty 2 i w test drive unlimited

A te przycinki występują w oblivionie, fifie 08, call of duty2 i w TDU dodam że różnią one się od zwykłego przycinania czy moze ktoś powiedzieć co jest tego powodem?


(Wojmak) #17

Pośrednio może nie jest to wina wyłączenia tej opcji, gdy mam tą opcję włączoną to problemów z jakimiś dźwiękowymi komunikatami nie ma. Wszystko działa stabilnie. W każdym razie dzięki za pomoc.


(Bigfix) #18

C1E Support -Disabled

Intel SpeedStep Tech. - Disabled

i sprawdź teraz kompa czy coś "piszczy".


(Wojmak) #19

hmm też mi sie od czasu do czasu ta fifa przytnie delikatnie. Ale u mnie to paskudnie wygląda. Brak w ogóle antialiasingu, modele nie najlepsze i paskudne tekstury. Nawet gorzej to wygląda od tych starych naprawdę starych wersji. Nie da sie ustawić chyba nic w opcjach w demie.

Właśnie zaraz sprawdzę. U mnie to sie nazywa EIST function chyba.

Złączono Posta : 21.11.2007 (Sro) 16:56

Na razie po godzinie nie piszczy nic, nie ma skoków napięć (Vdrop - nie całe 0,01V). Gry sprawdzałem - działają jak działały. Witcher ma te swoje cholerne przeskoki od których to wszystko sie w ogóle zaczęło. No ale chyba tak jak mówisz - problematyczna karta... Zresztą od razu takie były moje podejrzenia, na co wskazuje temat wątku. O są niewielkie skoki w napięciu +12V - ale ogólnie napięcie utrzymuje sie na poziomie 12.21.. czasem jest 12.15. Nie wiem do czego w ogóle jest to napięcie, więc pisze swoje obserwacje.

Złączono Posta : 21.11.2007 (Sro) 17:02

Zapomniałem dopisać, iż po sugerowanych zmianach zmieniła się temperatura procesora. Poprzednio wskazania oscylowały w granicach 27 -29 stopni. Teraz temperatura uległa niewielkiemu wzrostowi - 31 stopni. Ale to chyba logiczne, że skoro brak funkcji dostosowywania wydajności w zależności od obciążenia (jeśli tak to należy ująć), to procesor troszkę więcej pracy wykonuje.


(Bigfix) #20

Dokładnie tak.

A co do napięć to sprawdzaj je miernikiem. Ja miałem wcześniej zasilacz "no name" i programy diagnozujące pokazywały mi znaczne odchyły od normy ATX na lini 12V . Wymieniłem na markowy a odchyły nadal pozostały (...) dopiero badanie miernikim wykazało że wszystko jest O.K.

Tutaj masz opisane jakie powinny być napięcia

W przypadku linii +3.3, +5V oraz +12 V maksymalnym dopuszczalnym wahaniem jest odchylenie rzędu 5% (odpowiednio: 3.14 - 3.47 V dla linii +3.3 V, 4.75 - 5.25 V dla linii +5 V oraz 11.40 - 12.60 V dla linii +12 V). W przypadku odchyleń daleko odbiegających od podanych zakresów należy liczyć się z niespodziewaną awarią sprzętu (z jego zniszczeniem włącznie)

(źródło pclab.pl)

A jeszcze pytanko... jaką temp. ma Procesor na karcie graficznej?