Problem z instalacją neostrady


(system) #1

Posiadam modem speed touch 330. Nie mogę sobie poradzić z podłączeniem neostrady pod viste. Czy ktoś poradził sobie z problemem internetu(neostrada) pod vistą i mógłby mnie poinstruować na screenach jak go uruchomić na Viście HP 32bitowej?


(aero) #2

z czym sobie nie umiesz poradzić ??

Instalacja sterowników -> tworzysz nowe połączenie internetowe i wpisujesz dane .

Tu masz pokazaną instalacje krok po kroku z instalacji modemu sagem , wszytsko przebiega tak samo :

http://www.orange.fr/bin/frame.cgi?u=ht ... r/1828.php


(system) #3

yyyyy a czy można by po polsku?:stuck_out_tongue: sterowniki mam zainstalować tylko do modemu?


(aero) #4

sam nie znam francuskiego, ale patrząc na te screeny wiesz co dalej kliknąć czy next(dalej) e.t.c .

Rozmieszczenie przycisków w windows vista na polskim systemie jest takie samo, czyli tam gdzie jest next(w polskiej wersji będzie następny

Złączono Posta : 15.02.2007 (Czw) 15:51

tak, a do czego jeszcze chciałeś ?


(system) #5

Zainstalowałem sterowniki do medemu. Jednak na modemie pali sie czerwona lampka przy usb i nie mam połączenia z internetem. Czy wiecie jak temu zaradzić?


(Miet55) #6
  1. kopiujemy z płytki katalog SpeedTouch200, zapisujemu np. w D.

  2. na odłączonym modemie instalujemy z setup'a ( nie trzeba wybierac żadnych zgodności)

  3. restartujemy PC

  4. podłaczmy modem i czekamy (dość długo) na informację o poprawnym zainstalowaniu sterownika/modemu

  5. przechodzimy do utworzenia połączenia i wpisujemy login i hasło (zapamietaj hasło, dla wszystkich użytkowników)

  6. właściwości internet - połaczenia - ustawienia - właściwosci - ogólne - połącz ISDN Kanał speedTouch... To właśnie wybieramy !!

To wszystko

Stosunkowo do XP bardzo długo łaczy (XP ok.3 sek)


(system) #7

Jeszcze raz ponawiam pytanie co mam zrobić jesli po podłaczeniu modemu świeci się czerwona lampka przy napisie usb?


(Fryc88) #8

sprobuj podlaczyc modem do innego usb, moj zxdsl852 na jednym z moich portow nie dziala, mimo, ze na tym samym cyfrowka i mp3 player bez problemow chodza :expressionless:

sprawdz tez we menedżerze urzadzen czy masz wszystkie stery poinstalowane jak trzeba, bo na moim modemie bez sterownikow tez swieci sie tylko dioda od zasilania, a od sygnalu jest zgaszona


(aero) #9

a w menadzerze urządzeń masz jakiś znak zapytania / wykrzyknik przy tym urządzeniu usb ?


(system) #10

Nie właśnie jak chce w menadzerze żeby znalazło nowe urzadzenie nic nie znajduje.

Złączono Posta : 16.02.2007 (Pią) 20:50

Podłaczałem już do wszystkich usb jakie mam. Niestety nic


(aero) #11

a po co ma znajdować nowe urządzenie, jak by było zaonstalowane to pod nazwą modemu będziesz miał albo znak zapytania/wykrzyknik albo przy niezindentyfikowanym sprzęcie nazwe modemu, najlepiej daj screena z managera urządzeń to ci powiem co i jak :confused:


(system) #12

NO właśnie jakis wykrzyknii jest. Jak go przypinam to pisze że znalazło sprzęt ale nie może zainstalować sterów bo ich nie znajduje. NO więc instaluje je recznie ale nadal pali sie czerwona kontrolka przy usb. Raz mi nawet pisało że urzadzenie jest zepsute. Ale sprawdzałem na innym kompie i działa.


(Miet55) #13

Taka mała sugestia. Zauważyłem, że raz zainstalowany i odinstalowany sterownik, nie da się po raz kolejny prawidłowo zainstalować, dziwne.

Wniosek, tylko raz instalujemy !!


(Piotr Kotarba) #14

(Miet55) #15

Ale jak na swieżo postawionym systemie poprawnie zainstalujesz (tylko raz, jedyny raz), będzie działać.

Należy również nie sugerować się niektórymi wskazówkami o pobieraniu ze strony Thomson'a, gdyż tam jest tylko Driver Upgrade dla wer.32bit

Dla SpeedTouch™ 330 / USB, kopiujemy z płyty dołączonej przez TP katalog "SpeedTouch200" i z niego setup'em instalujemy potrzebny nam sterownik.


(aero) #16

dokładnie , troche to bez sensu, nie wiem co miał microsoft na myśli robiąc taką głupotę :confused:


(system) #17

Czyli co juz nie będę miał zainstalowanej neostrady. Ja ju ż z 10 razy instalowałem i odinstalowywałem. Czy macie jakie ś rozwiązanie. Potrzebne mi to dlatego że pozostało mi jeszcze 25 dni do aktywaci visty.


(aero) #18

Hmm ... w Viście występuje pewien problem, raz jak nie uda ci się zainstalować sterownika, to już go nie zainstalujesz .

To samo jak nawet zainstalujesz, a później sterownik odinstalujesz, następnym razem też będziesz miał kłopot z instalacją sterownika :!:

Jedyne sensowne rozwiązanie to reinstalacja visty :!:

Zainstaluj sterowniki później tak jak masz opisane raz a dobrze :slight_smile:


(Miet55) #19

Może jeszcze dodam, że po wtórnej instalacji jak dobrze sobie przypominam nawet dingnistic się zazielenił a połączenie i tak nie mogłem ustanoweć.


(aero) #20

Czyli wniosek jeden , najlepiej do visty i neostrady kupić sobie router, i karte bezprzewodową która ma wsparcie systemu windows vista :x