Problem z internetem i komputerem

Witam

Dzisiaj rano zauważyłem że jest internet ale jak włączę mój komputer okazuje się że internetu nie ma. Nie wiem co się stało ale jak wyłączę komputer internet wraca, proszę o pomoc

Ludzie wiecej szczegółów bo nikt za wami nie siedzi. Z tego opisu mozna równie dobrze napisac wywal komputer i kup nowy, ale czy pomoże tego nawety Jezus nie wie.

Z rozwiązania problemów pisze że karta sieciowa nie ma poprawnego protokołu IP, jestem zielony w tych tematach, miałem ten problem 2 miesiące temu i wtedy to sie samo naprawiło

Jaki dostawca internetu, jaki router masz w domu do internetu? Połączenie z routerem kablowe czy po WiFi?

Dostawca lokalny router tp link tl-wr740n połączenie przez wifi

Dostawca przydziela stałe IP czy dynamicznie?? Zgłaszałeś usterkę do operatora po pierwszej awari?

Dynamiczne, nie zglaszalem ponieważ Internet nie wyłączal się bo nie używałem komputera przez tydzień i po tygodniu włączam i działa wszystko

To skoro teraz nie działa to wejdź na router i zobacz czy w Statusie ma przydzielone IP dla WAN lub daj zrzut ze statusu routera, pojawi się po wejściu na stronę www routera.

Hej,

• Czy z połączenia sieciowego nie korzysta przypadkiem większa liczba osób?
  • Czy nie masz adresu lokalnego IP ustawionego na sztywno, zamiast dynamicznie przydzielanego przez router?

W kwestii drugiej pomocny może być poniższy turtorial.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Równie dobrze w routerze może miec przypisany IP na sztywno do MAC adresu karty sieciowej.

Hej,

Tak, ale w przypadku większości routerów nie da się zestawić adresów MAC dwóch kart sieciowych do jednego lokalnego adresu IP. A skoro problemem jest konflikt adresów IP to prawdopodobne, że dwa urządzenia mają taki sam adres IP nadany na sztywno w ustawieniach systemu operacyjnego.

Pozdrawiam,
Dimatheus

![Screenshot_2018-05-13-19-41-56|281x500](upload://tBWDcWWzAMZD92tTzBOfdQEwe2j.png) to scr z mojego telefonu kiedy komputer dziala, na komputerze ta strona nie chce się otworzyć

Hej,

W powyższym poście nic nie widać, niestety…

Pozdrawiam,
Dimatheus

To ten ss z telefonu ponieważ na komputerze się nie da na nią wejść, mój brat ma podejrzenie ze jest konflikt ip lub Mac więc teraz pytanie: czy kasować te Mac i ip czy nie ?

Hej,

Ze screena widać, że router pracuje najprawdopodobniej w trybie AP/Switch i jest w nim wyłączony serwer DHCP. Adresy przydzielane są zatem albo na sztywno, albo przez inny, nadrzędny router w sieci. Zobacz więc w zakładce DHCP, czy funkcja serwera DHCP nie jest wyłączona i zobacz, jaki masz adres lokalny IP na komputerze i czy jest przypisany na sztywno.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Tylko, że autor nie napisał, czy ma jeden, czy dwa routery. Jeżeli ma pracować jako router, to nie może wyłączać serwera DHCP.
Na miejscu autora, ja bym zresetował ustawienia TP-LINKA i jeszcze raz wprowadził i sprawdził aktualne sterowniki od adaptera WiFi jeżeli ma.

Hej,

Ewentualnie może mieć też modem, który przydziela jeden adres IP. Wszystko wskazuje, że router jest błędnie podłączony. Ale bez odpowiedzi @Cin35 możemy na razie gdybać.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Router tp linka ma łączność z kablem od anteny
Na dole jest router dlink dir 600 i ten router robi jako pomocniczy, nie są spięte w mostek ani nic ten dlink wytwarza inną sieć o nazwie dlink a ten tp link Rafal
I co mam teraz robić ?

Hej,

Czyli korzystasz z lokalnej radiówki?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Na to wygląda, dostawca lokalny