Problem z internetem

Witam mam neostrade szybkość 25mb/s od ponad miesiąca mam problem otóz taki że łącze nie jest stabilne do tej pory łączyłem się przez wifi z hbo go a także przewodowo z telewizorem i nie było problemu a teraz łączy sie tylko rano albo pózno w nocy zmieniałem już funbok2.0 dwa razy byl jyż technik i nic uwarza że to nie jest ich wina może wymienić routera na innego ale czy to pomoże czekam na jakąś konkretną pomoc z powazaniem Zdzisław

Weź to opisz dokładniej co się dzieje bo kompletnie nie można zrozumieć.

Też mam problem z orange. Mam neostrade biznes i czarnego livebox. Od ponad 2 lat walcze z nimi o stałe łącze, ale bez skutku. Zrywanie kilka razy dziennie. Najlepszą opcją jest rezygnacja z usług orange i zmienienie dostawcy. To jest moja porada. Ale opisz proszę co dokładnie Ci się dzieje? Jak u ciebie nie jest stabilne? Zrywa łącze, prędkość spada?

Witam u mnie jest o kej po 22.00

Czy biznes, czy neostrada to jedno i to samo technicznie. Sam 12 lat z nimi walczyłem i przeszedłem na LTE T-Mobile i naprawdę szok 60-70 Mb/s jest, a tak 12 lat i ledwo 465 Kb/s i to po kablu niby. Nigdy więcej czegokolwiek od Orange bo raz kulejąca jakość usług stacjonarnych i mobilnych, a dwa obsługa żałosna.

Teoretycznie tak, ale biznes powinno mieć większy priorytet. Ale nie ważne. Dla mnie orange nie jest numer 1 w polsce jak to się ogłaszają. I dlatego są takie problemy. Kup sobie z 70GB LTE stacjonarnego i na nim śmigaj. Ja tak robię.

Co to jest LTE stacjonarne bo ja o takim wynalazku nie słyszałem jeszcze?

W sensie takim, że kupujesz sobie normalnie abonament internetu LTE i dobierasz sobie ruter z wejściem na kartę SIM. No i masz w domu normalny internet tyle że nie po kablu tylko sieć komórkową. Po części ja to tak nazywam, ale np. w Plusie masz taki zestaw domowy. Internet + ruter

Mobilnie trzymają się dobrze.

W Plusie to trzeba tydzień studiować najmniejzym druczkiem zapisy bo jak pobierzesz 200GB danych to ci 12Kb/s zrobią prędkośc. Już nie raz o tym czytałem. Sloż to złodziej i sztukmistrz polski w nabijaniu ludzi, nikt go w tym kraju nie przebije w manipulowaniu ludzmi poprzez reklamę, dlatego jest miliarderem.

Miałem Orange z tego samego BTS-a co teraz T-Mobile. Na T-Mobile 60-70Mb/s wyciagam w opcji do 60Mb/s, a w Orange 45Mb/s to była radocha, więc nie mów, że jest dobrze w Orange bo nie jest, ciągle coś przycinają.

Nic nie przycinają, po prostu obciążenie pasm jest różne u obu operatorów. Poza tym 45 Mbps to naprawdę nie jest zły wynik jak na internet do telefonu…

Ja nie napisałem, że 45Mb/s to mało ja chciałem dać do zrozumienia, że T-Mobile na tym samym BTSie co Orange daje do 60Mb/s, a wyciąga 70, a w nocy nawt 80Mb/s. Więc skoro an Orange gdzie nie ma żadnego limitu na prędkośc wyciaga tylko 45Mb/s jest trochę bez sensu, muszą coś ograniczać bo skoro nie ma ograniczenia prędkości powinnow speedtescie chociaz te 10-120Mb wyjść więcej niż na T-Mobile z ograniczeniem prędkości. Równie dobrze można by stwierdzić, że Orange nie umie tego zrobić i świadczyć usługi na takim samym poziomie co t-mobile.

Nie, to oznacza, że klienci Orange wykorzystują swoje niewspółdzielone z T-Mobile pasmo intensywniej.
Wspólne BTS’y =/ Wspólne pasmo.

Intensywniej = wolniejszy BTS dla klientów Orange, a T-Mobile to wykorzystuje i daje szybciej. Czyli klienci Orange tracą, a T-Mobile zyskują.

Nic nie wykorzystuje. Po prostu ma mniej obciążoną sieć. To wszystko.

Przy obecnych promocjach nielimitowanego internetu (dane) z limitem prędkości, mniej obciążone?? Trochę dziwne. Jeszcze tym bardziej, że na firmę można mieć wszyscy w telefonie bez limitu danych, z prędkością do 20Mb/s, nie wieżę, że w T-Mobile jest mało firm, które z tego korzystają i toniby mniej obciąża sieć. Chociaż jak się dobrze zastanowić to faktycznie z ograniczeniem do 20Mb/s czy do 60Mb/s mniej obciąży BTS niż w Orange do 250GB danych, ale z prędkościa ile BTS wyciągnie.

Firmy nie bawią się w LTE, tylko korzystają z biznesowych rozwiązań dostępu do internetu, odpowiednio droższych z gwarantowanym pasmem, SLA :slight_smile:

Zależy od firmy. Jeśli jest to spółka dwusosobowa, albo firma jednoosobowa to raczej nie bierze internetu z gwarantowanym SLA bo na pewno jej na to nie stać, chyba, że to firma, która potrzebuje szybko i dużą ilośc danych wysyłać w eter i bez uploudu równego downloadowi nie przeżyje. Poza tym nawet jeśli maja światłowód w siedzibie firmy i zatrudniają 10 lub więcje osób to jaki interes brać im telefony z limitem transferu jak wezmą abonament z internetem do 20Mb/s bez limitu danych i do tego każdy pracownik 30 zł i ma to samo, a pracodawca nie musi się martwić, że pracownik zużyje transfer i nabije rachunek, to nie te czasy :slight_smile:

Łącza biznesowe niekoniecznie są symetryczne.