Mam 2 karty graficzne w laptopie : Nvidia i podstawową Microsoft. Chce więcej wydajności w grach (bo w lolu mam 15 fps). Wyłączyłem kartę Microsoft w menedżerze urządzeń . Następnie chciałem włączyć panel sterowania Nvidia i wtedy wyświetlił mi się komunikat : użytkownik nie korzysta obecnie z monitora podłączonego do karty graficznej NVIDIA. Jak mam ją podłączyć ? Dodam że mam lapotpa ASUS a sterowniki do karty mam najnowsze.
Brakuje Nam kilku informacji.
Jaki dokładnie masz model laptopa?
Jaką masz wersję Windows?
Rozwiązanie problemu nie polega na wyłączeniu karty w MU, tylko jeśli Bios ma opcję, to właśnie w Bios.
Gdy tej opcji nie ma, to polega to na wybraniu karty graficznej w Panelu Nvidia dla wszystkich aplikacji lub we właściwościach gry.
Nie ma czegoś jak karta Microsoft. Podstawową kartą czy też domyślną jest karta zintegrowana. Kolejna to karta dedykowana. Jeśli stawiałeś system od zera należało zainstalować wpierw tą pierwszą potem stery do GeForce. Jeśli system uruchamia pewne gry na integrze która nie wyrabia należy uruchomić: Prawy Myszy na ikonie gry czy execu i opcja uruchom z procesorem graficznym -> nvidia. Jeśli będzie to nie możliwe dostaniesz odpowiedni monit i taką grę należy wyedytować w panelu nvidii.
Laptop: ASUS R558U
Windows 8 ,
64bit
Można jaśniej ? Nie zbyt to wszystko ogarniam.
Wchodząc do Bios, F2 podczas startu laptopa,
w zakładce Advanced jest Graphics Configuration
powinna być opcja wyłączenia grafiki zintegrowanej.
Piszę powinna, gdyż nie mam wglądu w dokładny opis ekranów Bios.
Tak poza tym, model ASUS R558U ma kilka różnych wersji, z dodatkową literą po nazwie.
Mógłbyś to sprecyzować? (Naklejka od spodu laptopa, nie podawaj kodów, kluczy)
Jeśli nie jesteś pewien co i gdzie należy zmienić, pisz, pomożemy.
R558UQ-XO550D
W takim razie, trzeba wybierać procesor graficzny z poziomu systemu.
Czyli ?
Co dalej ?
I dodam że jak mam wyłaczoną kartę graficzną tą słabszą w MU to jak chcę włączyć panel sterowania nvidi to wtedy wyświetla się komunikat : Ustawienia NVIDIA nie są dostępne. Użytkownik nie korzysta obecnie z monitora podłączonego do kart graficznej NVIDIA.
Karta zintegrowana powinna być włączona w Windows MU.
Czy wtedy da się wejść w Panel Nvidia?
Tak ale chciałem tylko to dodać bo myślałem że problem tkwi w monitorze
Ale masz rację. Ta informacja jest przydatna.
No więc można coś zrobić ?
Jeśli włączysz kartę zintegrowaną, a w Panelu Nvidia wybierzesz jako główną kartę graficzną kartę Nvidia, problem powinien się rozwiązać
Dobra ale odezwe się później ponieważ nie mam dostępu do laptopa
A jak wybrać ją jako główną ?