Witam wczoraj mi przyszła obudowa i zamontowałem płytę główną która pracowała bez obudowy do obudowy razem z wszystkimi podzespołami które się na niej znajdowały. i wszystko pracuje karta graficzna też wiatraczki sie kręcą a obrazu na monitorze nie ma pisze że nie wykryto podłączonego kabla a wszystko jest podłączone spróbowałem z innym kablem też to samo gdy komputer pracował bez obudowy wszystko chodziło a teraz nagle przestało działać . O co chodzi ?
Proszę o pomoc bardzo
Czy podłączyłeś kabel do karty graficznej czy do zintegrowanej grafiki na PCB ?. Na szybko możesz sprawdzić czy dobrze włożona jest pamięć, jak masz kilka modułów to załóż tylko jeden i sprawdź w różnych bankach. Wyjm dodatkową grafikę i zobacz czy jest obraz. W biosie jeszcze może byc ustawione aby najpierw wyświetlał obraz na grafice zintegrowanej z CPU choć powinno wykryć od razu dodatkową grafikę. Czy podłączyłeś zasilanie CPU 12V 4 lub 8 pin złączka do PCB.
Mój CPU to AMD ryzen 5 1600 a f nie posiada on zintegrowanej karty graficznej kabel podłączają do karty graficznej dedykowanej ponieważ nie posiadam zintegrowanej a moja karta graficzna nie ma dodatkowego zasilania bo to MSI geofort GT 1030 chili z pasywnym chłodzeniem więc ona nie posiada dodatkowego zasilania
A moduły ramy działają w dual channel podłączyłem według instrukcji płyty gdy jeszcze komputer nie byl w budowie
To teraz z powrotem wszystko na stół.
Specyfikacja mojego komputera:
AMD ryzen 5 1600 af
ASRock ab350 pro 4
Moduły ram hyperx 2x4gb
Grafika MSI GeForce GT 1030
Zasilacz silentiumpc Vero l3 500w
Co masz z tym na myśli?
Zapewne to żebyś rozłożył jeszcze raz kompa na części i złożył go ponownie. Może gdzieś podczas wkładania części do obudowy gdzieś popełniłeś błąd, coś źle podłączyłeś. Być może rozkładając go i ponownie składając usuniesz usterkę.
Wypinanie kabli od zasilacza do płyty głównej to jest najgorsza rzecz całe palce bolą z tego. Ale cóż za głupotę się płaci
Nie jest źle. Na wtyczce jest taki ten nad tym takim, który musisz odtegować i jest git - powodzenia
Nie umiem tego powyciągać z obudowy więc pojadę do kogoś i sprawdze moja grafikę.
Wkleiłeś płytę na superglue, że teraz nie chce wyjść?
Wszystko wyciągałem poskładałem na nowo i nie ma dalej obrazu
Zrób zdjęcie tego co poskładałeś na stole i wrzuć tutaj.
Jest napięcie, ale nie ma obrazu. Zamiast sprawdzać Panowie kartę graficzną warto sprawdzić czy BIOS w ogóle wstaje, a jak wstaje to co się dzieję.
Najłatwiej jest zainwestować w kartę PCI do debugowania błędów BIOS bez ekranu.
Zainwestowałbym w coś lepszego, ale bez czegoś takiego trudno orzec w czym leży błąd. Szczególnie gdy nie masz innej karty graficznej, lub zintegrowanej.
Może być tak, że podczas wkładania płyty głównej została uszkodzona jakaś ścieżka przez wystające z obudowy nóżki do wkręcania śrub. Będziesz miał napięcie, ale nic ponadto.
Jutro włożę inną kartę graficzną
Na początek grafika do drugiego pci-e (tego bliżej procka).
Zero efektów
Musisz więc sprawdzić na innej karcie. Może podczas wkładania wszystkiego do obudowy poszło jakieś wyładowanie elektrostatyczne i uszkodziło kartę.