Problem z kartami graficznymi AMD, ze zintegrowaną i dedykowaną

Nie mam możliwości sprawdzenia w Menadże zadań

Z czego tu mam to jedna karta graficzna ta główna jest DDR4 a druga ta lapsza DDR3.

O fakt, przegapiłem info, że laptop korzysta z pamięci operacyjnej typu DDR4. Pierwsza karta korzysta właśnie z współdzielonej pamięci operacyjnej. Nie ma przypadkiem w UEFI opcji ustawienia karcie zintegrowanej stałego rozmiary - obecnie masz tylko 512MB, a to trochę z mało :slight_smile:

I właśnie z tym się głowie

Ja nie spotkałem jeszcze laptopa co by w UEFi na to pzowalał, na PC da się. Sorry mój brat ma jakiś biznesowy Dell i w UEFi było przydzielanie na stałe ilości pamieci dla integry. :slight_smile: Ale to laptop za 5-6 tysi wiec… :stuck_out_tongue:

A czy ktoś ma pomysłami jak to zwiększyć pamięć

Najprawdopodnie jest na stałe auto i jak odpalisz grę powinno zwiększac pamieć, ale jak to dizała nie mam pojęcia.

Jak pisał hiropter masz ten dual GPU i najprawdopodniej zadziałą to dopiero z grami, które to obsługują i mają w sobie opcje ustawien do tego, a niestety tylko wyubrane gry to obsługują, a nie kazda. W HP może nie grają w gry to nie wiedza :stuck_out_tongue:

Widzisz drzazgę w oku brata a belki we własnym nie dostrzegasz…:smile:

Po spacji nie daje się przecinka, tylko od razu po słowie. Myślałem że to pojedynczy błąd ale przeglądając twoje wpisy zauważyłem, że jednak nie.

I właśnie tu mam problem bo prawie na wszystkich grach nie chce zwiększyć pamięć bynajmniej u mnie

Pokaż jeszcze obrazek otwartego okna: Panel sterowania > Opcje zasilania > zaznacz Zrównoważony > kliknij Zmień ustawienia planu > kliknij Zmień zaawansowane ustawienia zasilania > pokaż dolną część tego okienka.
Powinny być tam pozycje i ustawienia związane z grafiką. Jeśli tak, rozwiń tę pozycję.

OK! Moim zdaniem, wszystko jest w porządku w tym ustawieniu. Nie widzę tu żadnego błędu i takie ustawienie pozostaw. Potwierdź je przez “Zastosuj” “OK”.
Aby się przekonać jak to działa, zrób test graficzny programem: https://www.dobreprogramy.pl/Unigine-Valley-Benchmark,Program,Windows,39274.html
Zainstaluj, uruchom niczego nie zmieniając w ustawieniach programu, po uruchomieniu benchmarka klawiszem F9, w prawym, górnym rogu ekranu ujrzysz typ karty graficznej i temperatury.
W ten sposób się dowiesz która karta jest wykorzystywana przy dużych obciążeniach. Dokończ benchmark i zanotuj wyniki dla swojej wiedzy na przyszłość.

No i w porządku! Obie karty działają, a która działała podczas testu miałeś na ekranie, po prawej, u góry.

W rogu mam tylko FPS nic wiecej

Po wynikach widać, że obie karty pracują jak trzeba i niczego w ustawieniach nie zmieniaj!
Wynik testu, jak na laptop, też jest całkiem przyzwoity. Gdyby tylko jedna karta pracowała, to nie miałbyś max. FPS 52, a i przeciętna FPS 21 jest OK. Zresztą, pewnie widziałeś nawet “na oko”, że test śmigał pierwszorzędnie.

To już nie wiem czemu nie chce współpracować w grach

Wymień gry, w których nie działa jak trzeba.

Chyba tak zrobie. Dzięki wszystkim za pomoc i checi.temat zamknięty i pozdrawiam.

No niestety ale znów muszę poruszyć temat sprawdziłem na innego grze i nic nie pomogło mam ustawione grafikę na minimalną i problem z grafiką mam bo znikają mi tekstury i to nie tylko w jednej grze.