Problem z komputerem po wymianie karty graficznej


(adam.adamt2) #1

Witam,
Mam problem z kartą graficzną ( chyba ), a więc problem polega na tym, że po włożeniu nowej karty graficzne komputer nie odpala sie, słychać tylko jeden długi i dwa krótkie dźwięki z biosu. Odrazu mówię, że na 100 % nie jest to problem z zasilaczem, bo ten był kupiony wczoraj i na pewno działa oraz spełnia wymagania, a i chciałbym dodać, że karta jest sprawna , ponieważ była sprawdzana w serwisie, i na innym komputerze działał.


(iJuliusz) #2

Podaj więcej informacji.

  1. Jaka karta graficzna nowa a jaka stara?
  2. Jaka płyta główna?

(mrFreeze) #3

Ode mnie dodam tylko czy podpiąłeś do niej zapewne niezbędne zasilanie?


(adam.adamt2) #4

Ta karta nie ma żadnego dodatkowego zasilania :grinning:


(adam.adamt2) #5

Karta to Gigabyte gt 640
Płyta P5N-E SLI


(iJuliusz) #6

Sygnały Bios
1long, 2 short Video adapter error
Either video adapter is bad or is not seated properly. Also, check to ensure the monitor cable is connected properly.


(adam.adamt2) #7

Karta na 100% jest dobrze osadzona, a co do kabla też na pewno działa, ponieważ na starej karcie działał. Teraz to już nie mam pomysłów :disappointed_relieved: masz jeszcze jakieś porady?


(iJuliusz) #8

@mrFreeze Może mieć rację.
Jaki masz zasilacz? Podaj model.


(hirem) #9

Zobacz jaką masz wersję biosu na płycie głównej a dostępną może nowszą na stronie asusa do tego modelu.


(adam.adamt2) #10

zasilacz to Chieftec 400W GPA-400S8 oem


(adam.adamt2) #11

Możliwe, że ma, ale jak mam zrobić aktualizacje biosu skoro system nie startuje? Jest jakiś sposób?


(mrFreeze) #12

Masz 2 gniazda PCI-E spróbuj jeszcze w drugim. Do aktualizacji biosu będzie potrzebny obraz więc bez sprawnej grafiki zapomnij :slight_smile:


(adam.adamt2) #13

Próbowałem już przepinać, ale nic to nie daje ciągle to samo, a co do aktualizacji to chyba jedna opcja, która mi zostala.


(iJuliusz) #14

A próba uruchomienia przy wyjętym RAM lub z tylko jedną kością?
Wydaje jakieś dźwięki wtedy ?
Z jedną kością ale bez podpiętych dysków, DVD ?


(adam.adamt2) #15

A więc po wyciągnięciu kabla od dvd oraz, kabla od dysku twardego nie widać różnicy, tak samo jest z jedną kością ram.Kiedy wyciągnę wszystkie kości dźwięk staje się trochę dłuższy, ale nic więcej.


(iJuliusz) #16

Może jeszcze reset Bios, ale to ma swoje konsekwencje.
Trzeba wszystko ustawić od nowa.


(adam.adamt2) #17

Już próbowałem. Chodzi ci o wyjęcie baterii?


(iJuliusz) #18

Tak.


(adam.adamt2) #19

Masz jeszcze jakieś pomysły?


(iJuliusz) #20

@adam.adamt2 Muszę to edytować, bo znalazłem coś jeszcze. Okazuje się że nie tylko karta graficzna
Sygnały Bios 1 długi i 2 krótkie świadczą o problemach z kartą graficzną.
Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi w czym jest problem.

Może być RAM, trochę to dziwne.

Można podejrzewać niekompatybilny Bios.

Podłącz inną kartę i sprawdź wersję Bios. Spróbuj aktualizacji.
Nadal przeglądam różne fora w poszukiwaniu odpowiedzi…