Problem z komputerem


(Bananoffy1337) #1

Witam.
Specyfikacja PC:
Procesor: Intel Pentium G2020 (2x 2.9GHz)
Płyta główna: ASRock H61 Pro BTC
Zasilacz: SilentiumPC Enduro FM1 550W; 80+ GOLD
Karta graficzna: MSI NVIDIA GTX 1070 GAMING X (8GB)
Pamięć RAM: GOODRAM 1x4GB (CL9; 1600MHz) + 1x2GB (CL9; 1333MHz), po OC do CL7, Command Rate: 1
Dysk twardy: WD Blue WD10EZEX (1TB; 7200rpm; 64MB cache)
Obudowa: jakaś AKYGA.
Monitor: BenQ XL2411Z

Problem jest taki, że podczas włączenia komputera jest czarny ekran, oraz dioda monitora świeci na pomarańczowo, czyli tak jakby komputer był w trybie uśpienia, wszystkie wentylatory się kręcą, podświetlenie od karty graficznej też świeci. BIOS resetowałem bateryjką, wyciągnięta była na jeden dzień, pamięć RAM przekładałem miejscami, próbowałem zostawienie jednej kości w slocie i odpalenie, przy kości 4GB po włączeniu komputera nadal był czarny ekran, tylko komputer się samodzielnie włączał i wyłączał po kilku sekundach. W Dual Channelu też tak było, natomiast przy samej kości 2GB, czarny ekran bez resetowania się komputera. Później znowu wkładałem kość 4GB samą i Dual Channel i komputer się nie resetował, ale nadal był czarny ekran. Ostatnimi dniami listwa zasilająca robiła jakieś zwarcie chyba, to ja odłączyłem i podłączyłem zwykły przedłużacz, jutro chyba kupię listwę przeciwprzepięciowa. Jeśli komputer się włączył, to nie odpalał się system, tylko było “Diagnozowanie komputera”, a później “Uruchom ponownie” i czarny ekran.

Proszę o pomoc,
Z góry dziękuję.


Czarne ekrany, błędy w grach
(JNJN) #2

Monitor
Karta grafiki
Płyta główna
Dysk
Sterowniki
Inne?

Wyjmij kartę grafiki ze slotu PCIE, odłącz kabel sata od dysku, monitor podłącz do integry płyty głównej i próba, czy wejdziesz do biosu.


(Bananoffy1337) #3

@JNJN po tym co napisałeś, wszedłem do BIOS’u.


(JNJN) #4

No to na wyłączonym kompie podłącz dysk i sprawdź działanie i jak tu będzie OK, zostaje prawdopodobnie uszkodzona karta grafiki.


(Bananoffy1337) #5

@JNJN przy karcie graficznej też wszedłem do BIOSu. Jak system się ładował (kręciło się kółko - Win10), po tym zrobił się czarny ekran.


(JNJN) #6

A sprawdziłeś jak komp pracuje na karcie zintegrowanej?

Co przed awarią robiłeś?

Edit:

I na integrze wejdziesz do programy i funkcje i odinstalujesz wszystko co Nvidia + GF Experience, czyszczenie systemu Ccleanerem - może tylko padł sterownik?

Na wyłączonym kompie wsadzisz kartę + zasilania dodatkowe jak potrzebne i zobaczysz, czy komp się normalnie uruchomi na GTX1070, jak tak wgrasz sterownik ponownie.


(Bananoffy1337) #7

@JNJN nie sprawdzałem jak pracuje na zintegrowanej. Zaraz to sprawdzę. Przed awarią czyściłem procesor i radiator od niego. Jeszcze pójdę do kolegi sprawdzić kartę.


(JNJN) #8

A może coś ruszyłeś - brak styku, cooler z CPU zdejmowałeś?


(Bananoffy1337) #9

@JNJN zdejmowałem, aby wyczyścić bo miałem spadki FPS. Dziś znajomy mi da chłodzenie Noctua NH-D14 i pojadę po pastę termoprzewodzaca - Thermal Grizzly Kryonaut.


(JNJN) #10

No to sprawdź wszystko - bo może CPU się przegrzewa.


(Bananoffy1337) #11

42° mialem w BIOS’ie, bez pasty bo nie mam jaka dać, czekałem na pastę z 12 dni. ;(


(JNJN) #12

Co by nie było - dokładne sprawdzenie wszystkiego jeśli chodzi o montaż podzespołów + uruchomienie na integrze i test i to co pisałem.


(Bananoffy1337) #13

Diagnozowanie komputera mi pokazało, dałem Uruchom ponownie i się odpalił pulpit.


(Bananoffy1337) #14

25° - dysk twardy
52° - procesor (spoczynek na pulpicie), napięcie 0.921V
Napięcie na liniach:
+3.3V - 3.392V
+5V - 5.088V
+12V - 11.821V
CPU VCORE - 0.800V

Wszystkie pomiary z HWMonitor.


(JNJN) #15

Może jeszcze masz błędy na dysku - sprawdź.

Plus wrzuć tu screen smart dysku z najnowszego HD Tune Pro, opcja health.

Trzeba dokładnie sprawdzić wszystko sprzęt + system.

Edit:

Pamięć RAM: GOODRAM 1x4GB (CL9; 1600MHz) + 1x2GB (CL9; 1333MHz), po OC do CL7, Command Rate: 1

I w pamięciach też bałagan i mogą być problemy? ustawienie w biosie ma być 1333 MHz i nawet jak zjedziesz do CL7 - może trzeba podnieść napięcie na pamięć w biosie np: o 0.1 V + test memtest86 - dwa pełne przebiegi ma być zero błędów.


#16

Teraz GPU jest w procesorach, a nie Mobasach, ale nie odbieraj tego jako pretensji :slight_smile:


#17

Do czyszczenia po grafice sterów i oprogramowania polecam https://www.wagnardsoft.com/


(Bananoffy1337) #18

Robię error scana, jak się skończy to wrzucę na jakiś hosting plików screena + screena z zakładki Health. Może jeszcze dla pewności wrzucić z CrystalDiskInfo?


#19

Wrzuc Crystala :slight_smile:


(JNJN) #20

No wiesz… dzięki za informację.