Problem z Menedżerem Zadań

Po aktualizacji BIOSu nie mam wyświetlanych informacji itd w tej zakładce. Jak to naprawić i co się stało

1 polubienie

Witaj.

Zanim ktokolwiek odpisze na Twój problem, umieść trochę więcej informacji na temat Twojego komputera.

1. Jaki dokładnie system? np. Win10 x64 1909
  2. Jaka płyta główna?
  3. Sterowniki do płyty głównej aktualne?
  1. Windows 10 x64
  2. X470 Aorus Ultra Gaming
  3. F50

Jeszcze dopytam.

Czy po aktualizacji BIOS zmieniałeś w nim jakieś ustawienia? Czy robiłeś Load Setup Defaults?

Jeśli znasz właściwe ustawienia BIOS, sprawdź czy po aktualizacji nie należy ich ustawić ponownie.

Zalecam zrobić zdjęcia smartfonem każdej strony i podstrony w BIOS zanim wprowadzisz jakiekolwiek zmiany. Przydadzą się na później. Choćby do umieszczenia tu w temacie, gdyby należało coś ustawić

Po aktualizacji Biosu włączyłem tylko ErP i zmieniłem XMP na Profil 1

Wpisz w Szukaj
winver i podaj dokładną wersję Windows

Jeśli wiesz, które opcje w Bios mają być ustawione do poprawnego działania Systemu, zrób Load Setup Defaults, Save and Restart
Wróć do BIOS i ustaw to co należy. Postępuj ostrożnie i zrób zdjęcia stron Bios.
Możesz również sprawdzić działanie Systemu bez dodatkowych ustawień, czyli zaraz po resecie Bios

Czy masz jakieś błędy w Menedżerze Urządzeń?

Wersja1903
A w Menadżerze Urządzeń jest wszystko w porządku
A opcje które zmieniłem w Bios są poprawne

Czyli robiłeś Load Setup … ?

Jaki masz dokładnie Procesor?

Windows nieaktualny. Spróbuj zrobić aktualizację do wersji 1909

Tak zrobiłem Load Setup… i nic to nie zmieniło
AMD Ryzen 5 2600
Windows Update nie wykrywa żadnej aktualizacji

Czy Bios wykrywa RAM poprawnie? Ilość i prędkość?
Czy sprawdzałeś w CPU-Z lub innym programie?
Czy Menedżer wyświetla RAM poprawnie w Trybie Awaryjnym?

Według mnie aktualizacja Bios przywróciła jakieś ustawienie, którego nie zmieniłeś
Lub Windows (nie inny program) niepoprawnie odczytuje dane RAMu po aktualizacji Bios (konflikt wersji Windows z wersją Bios)

Tak Bios wykrywa RAM poprawnie
Sprawdzałem programem HWiNFO i raczej jest wszystko dobrze.
W jaki sposób mam uruchomić Menadżer Zadani w trybie awaryjnym?

W tym momencie pobieram najnowszą aktualizacje Windows. Zobaczymy czy to coś zmieni.

Wpisz w Szukaj
msconfig
obraz

Po uruchomieniu w Trybie Awaryjnym sprawdź Menedżer Zadań i RAM
Ważne
Będąc w Trybie Awaryjnym nie zapomnij w MSCONFIG odznaczyć Bezpieczny rozruch i OK
aby uruchomić ponownie w normalnym trybie

Zaktualizowałem Windowsa do najnowszej wersji i nadal nie dział

W trybie awaryjnym też nie pokazywało szczegółów

W takim razie trzeba poszukać ustawienia BIOS, albo przywrócić poprzednią wersję, jeśli nie było konkretnego powodu do aktualizacji.

@anon7248146 , @anon93248178 , macie może jakieś pomysły?

W skrócie:
Menedżer zadań przestał wyświetlać parametry RAM.
Stało się to po aktualizacji Bios.
Nie wiadomo, czy wszystkie ustawienia po aktualizacji są jednakowe jak przed aktualizacją.

Dobrze, że tylko tyle. :wink:
Ja bym głosował za powrotem na stary BIOS, o ile to możliwe.
W necie jest trochę tematów z przełomu roku o problemach z ramem na tej płycie po aktualizacji.

1 polubienie

Skoro nie ma na razie rozwiązanie i tylko nie pokazuje parametrów RAM to ja bym już to zostawił chyba że lepiej żeby wrócić do starej wersji Biosu

Jeszcze dopowiem że przed aktualizacją Biosu miałem tak że czasami przy starcie Systemu nie wykrywało mi jednej z dwóch kości RAM ale po ponownym uruchomieniu PC już były dwie kości wykryte dlatego zdecydowałem się zaktualizować Bios

to może MEM test? Robiłeś?

Jeżeli chodzi stabilnie, nie wykrzacza nic, to tez bym zostawił. Poprawianie działającego zwykle powoduje kolejne naprawy. :wink:

robiłem tylko test HWiNFO

:wink:

Zrobiłem test programem CPU-Z
obraz