Problem z pamięcią RAM DDR2, dostępne 2GB, zainstalowane 4GB


(Kuba.72) #1

Witam , mam problem z moim komputerem . Kupiłem przez internet dodatkowe pamięci ram ddr2 2x1gb , dołożyłem je do komputera . bios nie wykrywa tych kości , program CPU-Z również nie widzi . Kiedy już podłącze wszystkie pamięci wchodzę do Windowsa 7 (32bit) sprawdzam ile jest ram a tam pisze że :
Zainstalowane 4GB (Dostępne 2GB) . po jakimś czasie wyskakuje mi blue screen 0x0000008E (gdy mam wszystkie kosci w portach , porty sprawdzone wszystkie działają)


(j24) #2

System 32 bit nie będzie obsługiwał i widział całe 4GB Ramu - to jest oczywiste i znane od dawna. Problem to chyba jest bo powinno być widać trochę ponad 3GB.


(Irydium) #3

Może kości, które kupiłeś, są zepsute. Podaj model obecnych kości i tych które kupiłeś.
Co się dzieje, kiedy montujesz tylko te zakupione ostatnio kości RAM.


(Kuba.72) #4

Kości które kupiłem są dobre , jak je podmienie z starymi to wszystko ładnie działa model i marka ramu to : Patriot PDC22G6400LLK 2GB PC2-6400 (4-4-4) DDR2 2x1GB


(Astor44) #5

A co będzie, jeśli do tych nowych dołożysz tylko jedną starą pamięć?


(Kuba.72) #6

daj mi 5 sekund
sprawdze


(Kuba.72) #7

działa , ale nie widzi bios 3gb tylko 2gb


(Kuba.72) #8

ojjj , po właczeniu windowsa wyskakuje blue screen


(Astor44) #9

A no właśnie! O to mi chodziło. Niestety, nie wiem co z tym zrobić. Sorry!


(iJuliusz) #10

Jeśli to Twoja płyta
GA-P31-DS3L
to podaj wersję Bios (data wydania, numer wersji)
WAŻNE: Podaj wersję Rev
np.
GA-P31-DS3L (Rev. 1.2)

Najlepiej sprawdź na płycie głównej, przy gnieździe pamięci.


(Kuba.72) #11

rev za chwile podam tylko znajde pudelko a gdzie zobaczyc wydanie, numer wersji ?


(iJuliusz) #12

W Biosie poszukaj
Albo w zakładce Mainboard, najlepiej wrzuć screen


(Kuba.72) #13

rev 1.1


(Kuba.72) #14

akurat mam ten program na komputerze właczę go tylko i wrzuce ss


(Kuba.72) #15

w biosie nie widzę tego nigdzie


(Kuba.72) #16


(iJuliusz) #17

Do czego dążyłem, to do sprawdzenia wersji Bios, ale wygląda, że masz wersję jedną z najnowszych, nie ma potrzeby aktualizować.

  1. Czy uruchamiałeś komputer z Biosem Default?
  2. Czy instalowałeś najnowsze sterowniki do Chipsetu?
  3. Czy montujesz pamięci parami w te same kolory?

(Kuba.72) #18

1 Jak to mogę zrobić ?
2 Raczej tak , aktualizowałem wszystko
3 tak\nie , we wszystkie sposoby probowalem


(iJuliusz) #19

Nie wiem jak wygląda Twój Bios, ale powinna być opcja Load Bios Default.
Potem F10, żeby zapisać ustawienia i uruchomić.

Jakie są parametry “starych kości ram”?


(Kuba.72) #20

Stare kości są takie same