Mam problem z pamięcią RAM. Otóż chciałem z 2GB RAM zrobic 4GB RAM. Pomyślałem, że lepszym pomysłem będzie kupno jednej kości 4GB. PAMIĘĆ RAM 4GB 800MHZ DDR2 PC-6400 AMD
Komputer miesci 4 GB więc raczej nie jest to problem z rozmiarem.
Dodam jeszcze że gdy włoże samą kosć 4GB, to komputer się włącza, ale system się nię włacza po prostu NIE WYKRYWA RAMU. Gdy włoże samą kość 2GB to oczywiscie dziala. Czy wloze na pierwszy czy na drugi slot.
Jeszcze gdy włącze Program CPU-Z to wykrywa mi obie kosci RAM, lecz system Windows juz nie.
Otóż właśnie nie! Lepszym rozwiązaniem było dokupienie 2 GB takiej samej pamięci, jaka już była w komputerze. Z różnych powodów, głównie z powodu obsługi tzw. Dual Channel.
Ponadto bywa, że poszczególne sloty mają ograniczenie obsługi pojedynczego modułu RAM do np. 2 GB. Nie wiem, czy tak jest u Ciebie, ale jest to bardzo prawdopodobne.
Kupiłeś pamięć dedykowaną pod wybrane chipsety via, AMD mając Intela? To proszenie się o kłopoty. Pamięć na pewno nie będzie działać, były już takie tematy
Plus firmowa płyta? i tylko i wyłącznie kupić taki moduł jak pracujący (odczytaj z niej parametry) lub szukać specyfikacji z jakimi pamięciami ona współpracuje.